Activități pe care le poți face gratis în Cluj

de | | 6 Minute

Activități pe care le poți face gratis în Cluj 

Ce poți face gratis în Cluj în timpul liber? O întrebare pe cât de banală, pe atât de complicată, dacă îți dorești ceva cu adevărat inedit. Pentru mulți oameni, o alegere mulțumitoare este frecventarea cafenelelor și a barurilor clujene. Da, este o opțiune bună și reprezintă o idee potrivită pentru întâlnirile cu prietenii sau singur, de ce nu? Cultura cafelei este mai dezvoltată la Cluj decât oriunde în țară: cafeaua se servește în diverse moduri, în diverse sortimente, iar obiceiul de a-ți bea cafeaua în oraș constituie o regulă nescrisă a vieții cotidiene a citadinilor și face parte din spiritul acestui oraș.

? instagram.com/aidagramz

O altă opțiune, îmbrățișată de tot mai mulți locuitori ai Clujului, este frecventarea mall-urilor. Antrenați tot mai mult în valul consumerismului, ne surprindem adesea plimbându-ne prin magazine, ca în niște galerii de artă, în căutarea unor lucruri de utilitate imediată sau de trebuință mai puțin arzătoare.

O alegere pe care mizăm de multe ori sunt cinematografele, teatrele, expozițiile și concertele. Da, Clujul a devenit interesat de ideile îndrăznețe, se transformă într-un oraș tot mai deschis pentru viziuni originale și pentru abordări artistice speciale, unice.

În sfârșit, câți oameni, atâtea obiceiuri. Preferințele nu trebuie criticate sau lăudate: fiecare om este în măsură să hotărască cum își folosește timpul liber de care dispune. Însă, aflându-ne într-o continuă căutare de inedit, dorim să vă recomandăm câteva activități frumoase pe care le puteți face gratuit. Avem un oraș care ne oferă multe oportunități și ar fi păcat să nu le cunoaștem.

Dincolo de truismul întrebării, ce opțiuni avem?

#Fă cunoștință cu orașul în care locuiești 

Plăcerea începe de la cunoaștere, iar o ocazie potrivită și mereu la îndemână este chiar orașul în care locuim. Pare, poate, pueril să ne plimbăm prin oraș, ghidați de dorința de a-l cunoaște. Însă, este doar o impresie pentru că, de cele mai multe ori, traversăm grăbit străzile și nu ne putem prea des întrebări referitor la stilurile arhitecturale ale clădirilor, la istoria lor sau la personalitățile care au locuit în oraș. Merită, așadar, să privim orașul de la nivelul străzilor, să ne coborâm gândurile în sferele pământene și să ne punem întrebări. Vom descoperi lucruri remarcabile!

gratis in cluj
Foto: instagram.com/natihoza

#Ascultă muzica străzii 

Muzica este a tuturor. Iar atunci când aceasta vine în stradă și ne încântă cu acorduri sublime, devine un deziderat să asistăm la un miniconcert oferit de artiștii stradali. Unde găsim muzica? O găsim pe străduțele înguste și boeme din Piața Muzeului, în Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor, pe strada Iuliu Maniu, vara, toamna și primăvara. Chiar dacă nu suntem în căutarea activităților pe care le putem face gratis în Cluj, experiența oferită de artiștii stradali va fi inedită, impresionantă și, cu siguranță, extrem de plăcută. Amabilitatea cu care artiștii stradali comunică cu fiecare trecător este cuceritoare, iar plăcerea cu care aceștia ies în public pentru a împărtăși frumosul cu comunitatea nu poate decât să ne trezească admirația.

#Voluntar la evenimente 

Voluntariatul este un stil de viață. În Clujul care mișună anul întreg de evenimente mari sau noi, un voluntar se poate afirma rapid. Participând la un eveniment în calitate de voluntar, vei dori negreșit să fii voluntar și la un alt eveniment și uite-așa începi să nu-ți imaginezi un an fără o doză zdravănă de voluntariat. Este binevenit oricând, oriunde, sub orice formă. Participând la evenimente în această calitate creezi nu doar experiență irepetabilă pentru comunitate, ci și cunoștinte, oameni faini, prieteni, intrarea gratuită la eveniment plus multe alte bonusuri.

zilele clujului

#Citește o carte într-o librărie 

În Cluj, cărțile ne invită să ne pierdem în lumea lor. Cum? De multe ori, intrând într-o librărie nu ne gândim că aici putem citi o carte. Adesea, aruncăm o privire atentă peste recomandări, oferte și noutățile editoriale, sau mergem direct la țintă, la cartea dorită. Merită, însă, să intrăm într-una dintre librăriile clujene doar pentru plăcerea de a intra, după serviciu sau după cursuri. Vom găsi relaxare, podiumuri sau scaune comode pe care putem lua un loc în compania unei cărți bune. Dincolo de alte beneficii, cititul unei cărți într-o librărie este o experiență senzorială fenomenală.

Câteva recomandări: https://goo.gl/v2Q9rh

Gratis în Cluj
@andreeavesa

#Admiră bisericile din oraș 

Bisericile din Cluj nu oferă doar o reproducere fidelă a istoriei orașului, fiind parte a patrimoniului cultural național și universal (Biserica Sfântul Mihai), ci reprezintă și un minunat loc de refugiu din rutina cotidiană. Intrând într-o biserică, începem să devenim mult mai conștienți de specificul multicultural al Clujului, să fim mult mai atenți la spațialitate, la formele și combinațiile arhitectonice și, treptat, vom aprecia intuitiv localizarea noastră în lume. Pe lângă toate aceste fabuloase descoperiri, ne vom permite și câteva minute de meditație, de liniște în compania sobră și elegantă a lăcașelor de cult. Recomandăm, de asemenea, și concertele de orgă.

activități gratis in cluj
Foto: instagram.com/aidagramz

#Spectacole de operă în aer liber 

La Cluj, spectacolele se joacă în piață. Inițiativa managerului Operei Naționale Române de a aduce opera în Piața Unirii sau în Piața Avram Iancu a devenit deja o tradiție. Aceste evenimente sunt așteptate de toți clujenii și se transformă într-o sărbătoare a orașului. Anual, începutul stagiunii este marcat de un spectacol de excepție, dar există și alte ocazii în care ne putem bucura de prestația remarcabilă a artiștilor Operei Naționale și putem savura o doză de frumos și cultură. Recomandăm să urmăriți cu atenție pagina de socializare a acestei instituții, ca să participați la un spectacol în aer liber. Este un moment pe care arareori îl puteți trăi.

#Gustă un pahar de vin

Fă-ți timp pentru un vin bun! Transilvania este o regiune recunoscută pentru podgoriile sale și pentru calitatea licorilor bahice. Sunt, însă, multe alte regiuni din țară și din lume faimoase pentru vinurile bune, de calitate. Este perfect adevărat că degustările de vin sunt evenimente rare și, de cele mai multe ori, trebuie să plătim degustările. Însă, un om interesat de activități nonconformiste și inedite, va urmări cu atenție paleta de oferte din oraș și va veni la o degustare de vin cu intrare liberă.

Foto: instagram.com/alexandr.nita

#Internet gratuit 

Printre oportunitățile oferite de urbea noastră, se numără și accesul gratuit la internet. Așadar, dacă vă întrebați cum puteți beneficia în mod gratuit de acest lucru, vă spunem că trebuie să accesați Cluj WiFi Free, să completați formular iar după primirea confirmării aveți acces nelimitat la internet.

Zone în care aveți acoperire:

 •  Parcul Central (zona Centrul de cultură urbană Casino)
 • Piața Unirii
 •  Bd. Eroilor nr. 7 (Centrul de Informare Turistică) – cu acoperire până la Bd. Eroilor 43
 •  Baza Sportivă Gheorgheni (intrare)
 •  Intersecția G. Barițiu – Splaiul Independenței (zona Operei Maghiare, înspre str. Emil Isac)
 •  Piața Ștefan cel Mare (parcul din zona Operei Române);
 •  Piața Mihai Viteazu/Hală
 •  Piața Mihai Viteazu/Horea (înspre str. Barițiu)
 •  Piața Gării (zona stației de biciclete Cluj Bike)
 •  Parc Stadion (str. G. Coșbuc)
 •  Piața 14 iulie (zona parcului)
 •  Piața Muzeului (zona cantinei Primăriei)
 •  Splaiul Independenței (acoperă jumătate din Platoul Sălii Sporturilor și până la podul Garibaldi)
 • Memorandumului 10 (acoperă din Piața Unirii până la Electrica)
 •  Moților 5 (acoperă de la Electrica până la Policlinica de stomatologie de pe Moților)
 •  Parcul Primăverii (lângă Primăria de cartier)
 •  Piața Mărăști (în stația C.T.P. vizavi de piață)
 •  str. Mirăslău (în zona pieței din cartierul Grigorescu)
 •  Sala Polivalentă
 •  zona ștradului Sun
 •  Parcul Engels (Piața Ion Agârbiceanu)
 •  Piața Cipariu
 •  Str. Kogălniceanu – zona Universității Babeș-Bolyai
 •  Str. Kogălniceanu – zona bibliotecii
gratis in cluj
Foto: instagram.com/florica.alex

#Servicii care nu costă nimic

Clujul este, indubitabil, un oraș al oportunităților. În fiecare zi găsim câte ceva interesant de făcut. Printre activitățile pe care le putem face gratis se numără și diverse servicii. Putem enumera servicii de machiaj, coafură, vopsit, tuns, manichiură, masaj, stomatologie. Este suficient să urmărim anunțurile potrivite de pe rețelele de socializare ca să ne putem bucura de rezultate de calitate.

Dacă nu v-ați bucurat încă de experiențele faine pe care vi le-am recomandat, vă îndemnăm călduros să o faceți cu cea mai apropiată ocazie. Dacă mai știți și alte activități gratis în Cluj, așteptăm cu drag sugestiile voastre.