Ghidul studentului UBB Cluj: locuri în cămin, campus & bine de știut

de | | 5 Minute

Ghidul studentului UBB Cluj: locuri în cămin, campus & bine de știut

-Ce faci, unde ești?
-Acum am ajuns acasă.
-Acasă-acasă sau acasă în Cluj?

Viața de student e o nebuloasă frumoasă. Anii de liceu nu te pregătesc întru totul pentru anii studenției. Iar dacă te muți de acasă, poate chiar într-un oraș nou, schimbările îți pot genera stări continue de confuzie. Chiar și în anul II sau în ultimul an de studii, încă ești în plin proces de adaptare și învățare. O învățare ce transcende sălile de cursuri și seminarii. 

Îți venim în ajutor. Cluj.com – Ghid Local a stat de vorbă cu studenți și foști studenți. Am aflat ce dificultăți au întâmpinat la prima întâlnire cu orașul, ce obstacole au avut de depășit, ce lucruri le-au rămas neclare chiar și acum, după ce au luat decizia de a se stabili – de a rămâne acasă, în Cluj 🙂 

ghidul studentului ubb cluj cămin

Una dintre primele griji, după ce ai fost admis la o facultate într-un oraș nou, este unde vei sta, unde te cazezi. Optezi pentru chirie? Un loc în cămin? Ca sfat general pentru anii studenției, îți spunem că măcar pentru o perioadă, ți-ar prinde bine să stai în cămin. Face parte din experiența vieții de student la Cluj. Vei învăța să te adaptezi, să te descurci singur, dar împreună cu ceilalți. Vei lega prietenii și te vei enerva pe vreun coleg de cămin. Sunt experiențe unice, pe care nu vei avea ocazia să le trăiești mai târziu în viață 🙂 

Ce trebuie să știi despre cum se obțin locuri la căminele UBB, despre campus și cine, când și cum te poate ajuta? Iată mai jos câteva repere: 

IMPORTANT!

În primele 2 săptămâni de la începerea anului universitar, locurile în cămine care nu au fost ocupate de studenții care le-au primit inițial vor fi redistribuite. Dacă nu ai prins loc în cămin, e momentul să te interesezi de situația acestor locuri. Mai ai o șansă! 

info: În funcție de solicitări și în limita locurilor disponibile, facultățile pot efectua schimburi de locuri de cazare în cămine – tot în primele 15 zile calendaristice de la începerea anului universitar. 
info: În funcție de acordurile dintre universități, e posibil ca și studenții altor universități să poată beneficia de locuri de cazare în căminele UBB. 

Campus studențesc Hașdeu
  • Căminele 1-6 – sunt cămine de fete, cu sala de lectură, baie și bucătărie comună pe fiecare etaj. Dacă ești repartizată aici, vei avea încă 4 colege de cameră – o ocazie bună pentru a lega prietenii și socializa. Taxa regie: 100 lei / lună. 
  • Căminul 16 – e cămin de băieți, cu sala de lectură, baie și bucătărie comună pe fiecare etaj. Dacă ești repartizat aici, vei avea încă 4 colegi de cameră – o ocazie bună pentru a lega prietenii și socializa. Taxa regie: 100 lei / lună.
  • Căminul 14 – cămin mixt, camere de 2 persoane, baie și bucătărie comună pe fiecare etaj. Taxa regie: 120 lei / lună. 
  • Căminul 17 – cămin mixt, camere de 2 persoane, baie în fiecare cameră și bucătărie comună pe fiecare etaj. Taxa regie: 140 lei / lună. 
  • Căminele A1-A4 – cămine confort I, camerele tip garsonieră pentru 2 persoane, baie și bucătărie în fiecare cameră. Taxa regie: 170 lei / lună.

ghidul studentului ubb cluj cămin

Campus Economica
  • Căminele Economica 1 și Economica 2 – cămine mixte, camere de 3 persoane, baie în fiecare cameră. Bucătăria și sala de lectură sunt comune pentru fiecare etaj. Taxa regie: 170 lei / lună. 
Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (Parcul Babeș)
  • Căminul Sport XXI – cămin mixte, camere de 3 persoane, baie în fiecare cameră. Bucătăria este comună pentru fiecare etaj. Taxa regie: 170 lei / lună. 

info: Pentru a obține locuri în cămin trebuie să depui o cerere scrisă sau online – în funcție de facultatea la care ești înscris. Cere mai multe detalii la facultate, chiar dacă o faci informativ, pentru anul viitor. 
info: Trebuie să ai domiciliul stabil mai departe de 20km de Cluj-Napoca pentru a fi luat în considerare. Excepții se fac cazuri speciale, sociale, etc. Din nou, e important să ceri mai multe informații la facultate. 
info: Se acordă locuri în cămin în regim de gratuitate sau cu reduceri de 50% – 75%. Verifică dacă e și cazul tău! 

Oameni pe care te poți baza prin cămin

În fiecare cămin, există câteva „personaje” cheie. Oameni pe care te poți baza, care te pot ajuta cu informații. Sau care îți dau o mână de ajutor la propriu. Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a pregătit deja o listă și vi-i prezentăm și noi pe scurt aici: 

  • Agentul de pază, zis și Portarul – e un personaj controversat. Unii-l simpatizează, alții nu. Cel mai adesea, te vor încerca sentimente mixte. E omul care te legitimează la intrarea în cămin și nu permite vizitele din partea prietenilor prelungite dincolo de ora 23:00 seara. 
  • Comitetul de cămin – studenții din comitet, alături de administrator, sunt cei care urmăresc buna desfășurare a cazării noilor locatari în căminele studențești, care se asigură să primești informații importante cu privire la șederea în cămin, care te sancționează în caz că ai călcat strâmb. Tot ei încearcă să îți îmbunătățească traiul și condițiile de cazare, să estetizeze căminul, să faciliteze desfășurarea activităților din cămin.
  • Personal auxiliar – aici e vorba despre electrician, instalator, tanti de la spălătorie, cei care se ocupă de lifturi sau gaz. Ei sunt, dacă vrei, prietenii tăi din oficiu. Dacă te-ai cazat în spațiile UBB, beneficiezi de serviciile lor în mod gratuit. Procedura e simplă: notezi în registrul de la poartă problema cu care te confrunți, numărul camerei și când ești de găsit acasă. 
  • Responsabilul cu lenjeria – vestea bună e că nu-i necesar să-ți cari lenjeriile de pat după tine, nici să îți cumperi altele noi de prin Cluj. În fiecare cămin există un responsabil cu lenjeria, de la care poți obține lenjeria de pat, pe semnătură, până la sfârșitul anului universitar. Vestea cu adevărat bună e că le poți schimba săptămânal cu unele curate! 
  • Administratorul de rețea – UBB asigură internet gratuit în căminele studențești și clădirile aferente prin intermediul rețelei RoEDU. Dacă ai probleme cu priza sau conexiunea în sine, contactează administratorul de rețea. De obicei, datele de contact se află în avizierul căminului. 
  • Administratorul de cămin – îl găsești de obicei în biroul de la parter. La el vei plăti taxa pe regie și, eventual, te va ajuta în rezolvarea unor probleme. 
  • Responsabil campus – se ocupă de probleme generale pe campus, chestii tehnice și de organizare (cantine, parcări, etc). 
Pe final…

Înainte de a începe să îți desfășori activitatea și să te desfășori, ar mai fi bine de știut că viața în cămin, pe lângă distracție și socializare, presupune și respectarea unor norme de conduită. E bine să te informezi în legătură cu acestea, pe principiul că nu se pune dacă „n-ai știut” 🙂 

Bine de știut și de citit ar fi: 

Pentru alte informații din Ghidul studentului UBB Cluj, urmărește rubrica noastră „Student in Cluj”. Pentru informații detaliate și exacte despre tot ce ține de universitate și facultăți, accesează site-ul oficial al Universității Babeș-Bolyai: www.ubbcluj.ro

Imagini: Theea-Andreea Ursu & UBB Cluj-Napoca. 

ghidul studentului ubb cluj cămin