Ghid montan: ce luăm cu noi pe munte?
Atunci când suntem începători sau când mersul pe munte este ceva ocazional, poate fi dificil să ne gândim la ce este într-adevăr necesar să luăm cu noi în drumeție și ce trebuie să lăsăm acasă. Ne-am gândit așadar să punem la un loc echipamentele și accesoriile necesare atunci când mergem pe munte, ca să avem un fel de check list la îndemână atunci când ne pregătim rucsacul.
Ne-am inspirat pentru acest articol de la două surse de încredere: Dinu Mititeanu, preşedinte de onoare al Clubului Alpin Român Filiala Cluj și de la Clubul Montan Apuseni. Ambele sunt surse cu experiență multă în umblatul pe munte și ne pot recomanda și sfătui corect în alegerea echipamentului. Așadar, hai să vedem de ce avem nevoie înainte de a porni în expediție!
Ce purtăm pe munte?
Începem lista noastră de bifat cu bocancii, poate unul dintre cele mai importante elemente pentru începătorii care nu sunt obișnuiți cu trasee lungi și drumuri de munte, căci încălțămintea poate determina modul în care te vei simți în excursie. E important să ai bocanci de munte potriviți, cu talpa groasă și rigidă și care să fie destinați exact acestui scop. Mai apoi, tricoul și geaca sunt și ele elemente importante.
Tricourile sintetice sunt cele mai bune când vine vorba de mers pe munte pentru că permit corpului să respire, iar gecile impermeabile sunt un must, căci vremea poate fi schimbătoare și nu vrei să te trezești în vârf de munte fără ceva ce-ți poate ține de cald. Pentru anotimpuri mai reci, polarele sunt potrivite de luat pe sub geacă pentru a te proteja de ger.
Au mai rămas pantalonii, iar cei sintetici, subțiri și elastici sunt recomandarea potrivită pentru vară, iar pentru drumeții de iarnă sunt recomandați pantalonii călduroși din material hidrofob.
În plus, e bine să mai ai și șosete potrivite, ceva mai groase și mai lungi, căci te pot proteja de bătături și de zgârieturi.
Echipament și accesorii
Rucsacul e și el important dacă mergem pe distanțe lungi, de 5-6 ore. Rucsacii de munte au susținere și reglaje special concepute pentru confort și permit circulația aerului, așa că nu-i tot una că mergem cu un rucsac găsit pe-acasă sau cu un rucsac de munte.
Pe lista necesarelor includem și o pălărie/șapcă care să vă apere de soare. Și acestea trebuie să fie subțiri, ușoare și sintetice ca să le poți transporta ușor. Iar în anotimpuri răcoroase, mănușile și fularul sunt nelipsite.
Continuam lista cu cateva accesorii care ne ușurează și ne sporesc confortul în drumeție și menționăm pelerinele de ploaie, parazăpezii pe timp de iarnă, o lanternă/frontală și un băț de drumeție. Toate sunt făcute doar pentru a ne ușura și a ne permite să avem un timp cât mai plăcut atunci când cutreierăm potecile.
În rucsac e bine să mai avem și o trusă medicală, cremă solară indiferent de anotimp, un fluier, un cuțit/briceag și, bineînțeles, mâncare și apă! În funcție de tipul drumeției, Clubul Montan Apuseni recomandă diferite opțiuni de mâncare trebuie să ai în rucsac.
Important este să nu umplii rucsacul cu toate lucrușoarele inutile atunci când mergi pe munte, să iei doar ceea ce știi că vei folosi și ceea ce te poate ajuta în situații neprevăzute. Pe lângă tot ce-am recomandat, mai poți avea și câteva schimburi de haine la tine. Șosetele și tricourile transpiră de obicei cel mai repede, așa că merită să ai mereu o pereche de schimb.
Iar în final, nu uita că un alt must pentru expedițiile montane sunt coechipierii alături de care te poți bucura de priveliștile frumoase, de povești amuzante și de timp calitativ. Aici găsești și un articol în care îți recomandăm cluburi care organizează excursii faine prin împrejurimile Clujului atât pentru începători, cât și pentru persoane cu experiență.
Îți dorim explorări magice și te invităm să ne arăți și nouă pe unde umbli cu tag-uri către paginile noastre de Instagram și Facebook atunci când postezi!