Fotograf de Cluj, am un nume: Marius Neag

de | | 3 Minute

Fotograf de Cluj, am un nume: Marius Neag sau cum să conștientizezi că există fotografi în Cluj

Scriam în urmă cu ceva timp despre importanța imaginii în promovarea unui proiect și, mai exact, despre statutul fotografilor și modul în care mass-media și alți diverși agenți sociali se raportează la produsul muncii lor.
Cu mențiunea că a fi pasionat de ceea ce faci nu anulează faptul că este, în cele din urmă, o muncă, pasiunea nu anulează nici timpul și efortul susținut investit.

În speranța că poate unele mentalități mai pot fi modelate, ne-am propus să vă facem cunoștință cu fotografii Clujului – pasionați de oraș , de oameni, de evenimentele și dinamica orașului și de emoțiile pe care o clipă (una singură) ți le poate oferi.

Pe Marius Neag l-am cunoscut într-o iarnă timpurie, când pe ecranul monitorului colegei mele de atunci a apărut imaginea unei nopți înghețate pe Cetățuie. O imagine atât de familiară (cine n-a poposit pe băncile de pe ,,Cetă” să admire orașul, să își ofere un răgaz de liniște și odihnă – mai ales după urcușul scărilor?) și totuși atât de proaspătă, de rece, de altfel. Un amestec de familiar și de ,,îngheață sufletul în tine”.

Fotograf Marius Neag (1)

Marius participa din când în când la un concurs foto pe care îl organizam lunar în perioada respectivă. Încă nu aveam înrădăcinate apucăturile de facebook stalker, așa că a durat o vreme (nu prea îndelungată) până când am început să asociem imaginile cu un nume. A, uite, am primit fotografii de la Marius…ăă… Neag.
De aici până la a-i recunoaște fotografiile fără a-i mai vedea scris undeva numele a fost un mic pas. Marius și-a conturat un stil aparte, o tonalitate a culorilor, a atmosferei pe care o poți recunoaște imediat.
Dacă te întrebi cum văd ceilalți lumea, urmărește activitatea unui fotograf. E cel mai direct răspuns: unul vizual.

fotografii din cluj

Ne-am bucurat ca niște copii când Marius și-a creat (în sfârșit!) o pagină de facebook. Asta deoarece pe lângă fotografiile care ajungeau la noi – cele care surprindeau Clujul în minunate ipostaze, în cufărul foto Marius mai ascundea și alte comori.

Și dacă l-am cunoscut jurizând fotografii (sincer, la momentul respectiv, fără a avea eu neapărat vreo pregătire în acest sens, alta decât simțul estetic subiectiv și comun), îmi permit să aleg din fiecare album al său, fotografiile care mi-au atras mie atenția, din motive strict subiective. (vezi mai jos)

Iar pe voi, vă invit să-l descoperiți pe Marius Neag. Fotografii din Cluj au un nume, n-ar trebui să rămână anonimi, n-ar trebui nici să li se anuleze meritele. Poate cel mai bun mod de a schimba atitudinea de copy-paste (text sau imagini), de parcă munca altora ni se cuvine, este să personalizăm puțin relația artist / fotograf – comunitate.

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Seria de articole: Fotograf de Cluj, am un nume!

Album: I Love Cluj (2012)

fotografii din cluj

Album: I Love Cluj (2013)

Fotograf Marius Neag, luna, cluj

Album: Animals

Fotograf Marius Neag animals

Album: Just Photography

Fotograf Marius Neag cluj

Album: I Love Cluj (2014)

Fotograf Marius Neag Casino Cluj

Album: I Love Cluj (2015)

Fotograf Marius Neag Salina Turda Cluj

Album: I Love Romania (2015)

Fotograf Marius Neag Maramures Rohia