Piața de fleet management în România

de | | 3 Minute

Fleet Management în România

Fleet management este un serviciu de monitorizare a întregii flote auto. Acesta înglobează toate acțiunile ce țin de o bună administrare a unei flote. Necesitatea de a eficientiza și de a crește productivitatea în cadrul companiilor de transport, curierat, etc., a dus la dezvoltarea acestui tip de serviciu.

Acesta soluție permite ținerea sub control a costurilor, gestionarea eficientă a flotelor auto, monitorizare GPS și dispune de funcții precum cea de localizare GPS sau controlul combustibilului.

Cui se adresează acest tip de servicii?

De serviciile de fleet management pot beneficia toate companiile care dețin vehicule. Acest tip de serviciu poate fi făcut in-house de o echipă dedicată sau poate să fie externalizat către o companie a cărui obiect de activitate este. Managementul flotei auto presupune mentenanță și monitorizare cu scopul precis de a crește profitabilitatea, de a elimina costuri nejustificate și de a eficientiza toată activitatea desfășurată de flota deținută.

Ce presupune serviciul de fleet management?

În principiu, adoptarea unui serviciu de fleet management presupune administrare a unei flote. Punctual, prin administrarea flotei înțelegem:

  • Monitorizarea flotei – prin instalarea de sisteme GPS care să permită o localizare exactă a vehiculelor, să furnizeze informații rapide și precise asupra totalității activităților vehiculului (inclusiv staționări nejustificate, alimentare de combustibil, consumul de combustibil, kilometrii parcurși, etc.). De asemenea, prin folosirea unui sistem GPS se pot solicita rapoarte zilnice, săptămânale sau lunare care includ toată activitatea unui vehicul pe perioada solicitată, astfel încât să existe o viziune clară și asupra costurilor.

  • Întreținere și reparații – prin verificarea periodică a stării vehiculelor din flotă (iluminare, anvelope, ștergătoare, etc.) și programarea la service-uri atunci când este nevoie. Efectuarea tuturor acestor activități trebuie să aibă în vedere menținerea sub control a costurilor.

  • Administrarea și managementul asigurărilor și a dosarelor auto – prin negocierea și încheierea contractelor de asigurare auto (RCA sau CASCO) precum și întocmirea, înregistrarea și administrarea dosarelor de înmatriculare auto sau daune.

  • Managementul obligațiilor fiscale și legale – cele legate de înmatricularea sau radierea vehiculului, achitarea taxelor și impozitelor privind flota auto și întocmirea și depunerea declarațiilor fiscale.

  • Asistență – rutieră, pentru diverse probleme tehnice, tractare

  • Consultanță – privind achiziția de noi vehicule, valorificarea celor vechi, negocieri cu furnizorii, configurarea flotei conform specificului de business al companiei.

Câteva dintre avantajele folosirii unui serviciu de fleet management

Principalul avantaj este reducerea considerabilă a costurilor, cu până la 30%. Acest fapt este datorat controlului asupra tuturor cheltuielilor ce au legătură cu flota auto. De la monitorizarea GPS pana la negocierea cu furnizorii, toate costurile se pot limita și încadra într-un buget.

În cazul externalizării acestor servicii se face economie de timp și resurse umane implicate în acest proces. Resursele pot fi direcționate pentru îndeplinirea altor sarcini aducând în felul acesta un plus de valoare companiei.

Un alt avantaj al folosirii acestui tip de serviciu este posibilitatea obținerii unor prețuri avantajoase pentru anumite servicii precum service-uri auto, asigurări auto și chiar combustibil.

Asistența permanentă și consultațiile oferite constituie un alt avantaj important.

Folosirea serviciului de fleet management în România

Dezvoltarea continuă a pieței transporturilor, logistică, curierat, închirieri de automobile, etc, a adus cu sine cerințe din ce în ce mai complexe. Aceasta dezvoltare a impus crearea unui sistem capabil să gestioneze eficient totalitatea vehiculelor dintr-o flotă. Astfel au apărut și s-au dezvoltat serviciile de fleet management.

Pe piața din România au apărut așadar companii care oferă servicii de fleet management inovative și dintre cele mai diverse, pentru toate buzunarele. Fiecare dintre acestea dorește să pună la dispoziția clienților un sistem performant, la un preț competitiv.

Astfel, s-a ajuns la existența a zeci de companii de fleet management, cu cifre de afaceri de milioane de euro, în creștere.

În consecință, indiferent de modalitatea de folosire a acestor servicii (in-house sau externalizate), pentru orice cerință a pieței există un răspuns. Indiferent dacă se dorește monitorizarea cheltuielilor, a mașinilor sau orice alt serviciu, totul este posibil.

Pe viitor, având în vedere ca piața este într-o continuă dezvoltare, iar mașinile electrice vor intra pe șosele mai agresiv decât până în prezent, companiile care oferă servicii de fleet management vor fi nevoite să creeze și să ofere servicii aliniate la noile cerințe.


Comunicat de presă

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în domeniu, urmărește rubrica specială SAS Grup – Alarma.ro