Filarmonica de Stat « Transilvania » împlinește 60 de ani!

de | | 2 Minute
Filarmonica de Stat « Transilvania » împlinește 60 de ani!

Dragi prieteni ai filarmonicii,
Cu bucurie vă anunțăm că în data de 1 septembrie 2015, s-au implinit 60 de ani de la fondarea Filarmonicii de Stat „Transilvania”. De 60 de ani suntem aproape de sufletele celor ce ne vizitează și se bucură alături de noi la concerte.
Iar de aproape 50 de ani organizăm festivalul Toamna Muzicală Clujeană, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România, şi cel mai important, după Festivalul George Enescu de la Bucureşti. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepţie (doi ani de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii. Anul acesta, festivalul ajunge la cea de 49-a ediţie, care se desfășoară între 30 septembrie – 23 octombrie 2015 și îi omagiază pe compozitorii George Enescu și Béla Bartók.

Startul stagiunii 2015-2016 se va da pe 18 septembrie, cu un concert simfonic in memoriam Gheorghe Halmos György, sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu. Alături de Orchestra Simfonică, pe scena Colegiului Academic va urca pianistul Sorin Petrescu pentru a interpreta  Concertul nr. 3 pentru pian, de Beethoven. Celelalte lucrări ce vor fi interpretate în primul concert din stagiune sunt Uvertura la opera “Forta destinului”, de Verdi și Simfonia a 5-a, de Beethoven.

Mai multe detalii despre primele concerte din stagiunie și programul Toamnei Muzicale Clujene vor fi publicate în curând pe www.filarmonicatransilvania.ro și www.tmc.filarmonicatransilvania.ro.

Începând de astăzi punem în vânzare abonamentele pentru stagiunea 2015-2016!

***

Filarmonica de Stat „Transilvania” a fost înfiinţată în 1955, cu denumirea iniţială de Filarmonica de Stat Cluj, ca instituţie muzicală profesionistă constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, urmând a susţine o stagiune permanentă de concerte simfonice.

Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor şi Director artistic al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch.

Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon – dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000 şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca –, Erich Bergel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 –, Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 şi 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti) – şi Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al orchestrei între 2008 şi 2012.

Colaborările cu numeroşi artişti oaspeţi de mare renume au avut darul de a confirma valoare orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.

Filarmonica de Stat „Transilvania” a efectuat cu succes turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca de exemplu acelea de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.