Fii rege L’ aperitif!

de | | 2 Minute

Fii rege L’ aperitif!

Restaurantul L’ aperitif este un local clujean in care gasiti preparate speciale din bucataria franceza. Intr-o ambianta placuta, eleganta puteti lua micul dejun, pranzul sau cina, fiecare preparat fiind pregătit proaspăt, în bucătăria restaurantului cu ingrediente de sezon.

Din dorinta de a va starni interesul pentru L’ aperitif va dezvaluim cateva din misterele bucatariei franceze. Este cunoscut faptul ca bucataria franceza are o istorie indelungata care se intinde de-a lungul mai multor secole, incepand cu Evul Mediu.

detaliu

Influenţata de diversele miscari sociale si politice ale vremii si suferind transformari mari de-a lungul istoriei, bucataria franceza a ramas fidela totuşi vinului, branzei şi a sosurilor bazate pe smantana sau mustar, acestea ramanand si astazi adevarate simboluri ale elegantei si rafinamentului francez.

Ca si o curiozitate care se cunoaste mai putin de noi, romanii, in gastronomia franceza, parinte al sosurilor este considerat Marie-Antoine Careme, bucatarul supranumit „regele bucatariei” care a gatit la curtile regale din intreaga Europa: regii Napoleon si George al IV-lea, printul regent al Angliei, tarul Alexandru I, curtea vieneza, ambasada Britanica, etc. Lui Careme ii sunt atribuite peste 100 de sosuri, majoritatea pornind de la cele trei sosuri de baza, spaniol, veloute si bechamel.

masa

Era in slujba unui om politic, pe nume Talleyrand, cand si-a definit crezul in arta culinara: „Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”, adica „Un singur stapan: Talleyrand, o singura amanta: bucataria”. Respectandu-si cu perseverenta viziunea, a devenit foarte apreciat de regii din acele vremuri. Insusi tarul Alexandru I al Rusiei avea sa recunoasca dupa moartea lui Careme din anul 1833 „Careme este cel care ne-a invatat sa mancam”.

Povestea vietii sale este tulburatoare. Nascut intr-o familie saraca, in anul 1783, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acest moment ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Apoi, evolutia lui Careme este fulminanta.

Fii rege si desfata-te cu preparate din bucataria franceza doar la restaurantul L’ aperitif!

Contact:

Str. Sextil Pușcariu, nr. 10
Tel: 0364 142 943
E-mail: [email protected]
Facebook: facebook.com/laperitif.ro