Festivalul Miraje

de | | 3 Minute

Festivalul Miraje

Fondat în 2008, festivalul Miraje contribuie la integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilități prin intermediul teatrului, muzicii și dansului.

Eroii Mirajelor sunt chiar tinerii cu dizabilități implicați în trupe de teatru, muzică și dans și susținuți de artiști consacrați care completează agenda evenimentului.

Peste 2000 de tineri cu dizabilități au urcat până acum pe scena Mirajelor, demonstrând că munca și talentul pot înlătura orice barieră. Pentru mulți dintre ei acest festival este o șansă rară de a se face remarcați. Pentru alții participarea la Miraje este pur și simplu un motiv de mândrie.

Însă pentru toți Mirajele sunt imboldul, plusul de încredere de care aveau nevoie pentru a progresa, pentru a-și putea propune mai mult de la viață.

Pentru spectatori Mirajele sunt un exercițiu de schimbare a perspectivei și un prilej de a înțelege că putem cu toții mai mult decât se crede. Pentru Cluj-Napoca festivalul este deja un eveniment de tradiție, o sărbătoare cu totul specială a artei și a culturii.

festivalul miraje cluj

 

ȘAPTE EDIȚII  avut până acum festivalul Miraje.
2250 DE PARTICIPANȚI au urcat până acum pe scena Mirajelor, fiind tineri atât din școli speciale, cât și din școlile de masă.
110 ORAȘE Au trimis trupe la festival.
450 APARIȚII Media a avut festivalul, reprezentând articole în presa scrisă, online, emisiuni TV și radio.
6500 SPECTATORI Au participat la spectacolele din cadrul celor șapte ediţii ale Festivalului.
7 ARTIȘTI Au susţinut Miraje, prin participare la festival, nume precum Viţa de Vie Sensor și Compact.
140 SPECTACOLE De teatru, muzică și dans au fost găzduite de festival în cele 7 ediţii.
110 PARTENERI Au susţinut festivalul din 2008, cu contribuţii financiare sau in-kind.
100 VOLUNTARI Au contribuit la buna desfășurare a evenimentului în cele 7 ediţii.

Testimonii:

Prin aceste spectacole încercăm să schimbăm prejudecățile care totuși mai dăinuie societatea noastră despre ceea ce pot și ceea ce sunt persoanele cu dizabilități în țara noastră. Deci e o poarta deschisă spre integrare, spre cunoaștere, spre a ne câștiga un loc demn în această societate atât de zbuciumată și de greu de învins.

(Silviu Vanda, director-adjunct Liceul pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca)

Festivalul m-a făcut să mă simt foarte bine, așa am reușit să-mi depășesc emoțiile și am fost plăcut impresionat de reacția publicului fapt care ne-a făcut să ne bucurăm din plin de ceea ce facem.

(Mureșan Bogdan Mihai, participant – grupul de folk “Lacrima de dor”)

Mi-am dezvoltat imaginația, am învățat să am încredere în mine, mi-am îmbogățit vocabularul. Am petrecut momente frumoase dar și momente dificile, însă la final, ne-am bucurat toți de reușită. Toate acestea m-au făcut să înțeleg că în viața nu obții nimic fără efort și sacrificii.

(Gherman Ramona Maria, participant – grupul de folk “Lacrima de dor”)

Pregătirea acestui rol a avut un impact deosebit asupra personalității mele deoarece am reușit să-mi înving emoțiile, să depășesc anumite bariere, să exprim ceea ce simt și ceea ce gândesc.

(Alexandru Pușcașu, participant, Liceul pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca)

 

Editia a VIII-a a Festivalului Miraje

Festivalul Miraje își propune să creeze o platformă de educaţie non-formală pentru tinerii și copiii cu dizabilităţi cu scopul de a contribui la dezvoltarea socio-personală a acestora și la integrarea lor în comunitate.
Obiectivele noastre sunt:
1. Implicarea a 300 de elevi, din care 200 de tineri și copii cu dizabilităţi în activităţi artistice și educaţionale, în perioada martie-mai 2015;
2. Conștientizarea publicului larg și a decidenţilor cu privire la potenţialul persoanelor cu dizabilităţi și a lipsei de oportunităţi de afirmare a acestora, prin intermediul evenimentelor speciale și artistice desfășurate în perioada 18 – 22 mai 2015 în Cluj-Napoca;
3. Crearea cadrului necesar dezvoltării de abilităţi sociale, personale și extra-curriculare în rândul a 200 de elevi proveniţi din școli speciale și 100 de elevi din școli de masă în cadrul Festivalului Miraje, desfășurat în perioada 18 – 22 mai 2015;
4. Facilitarea interacţiunii între elevii proveniţi din școli de masă și școli speciale în cadrul evenimentelor artistice și educaţionale desfășurate în intervalul 18 – 22 mai 2015 în Cluj-Napoca.