Fabrica de bere „Ursus” | Povestea renumitului simbol clujean

de | | 3 Minute

Fabrica de bere „Ursus” – un simbol vechi de secole întregi

Fabrica de bere „Ursus” a rămas și în zilele noastre un adevărat simbol clujean. Urmărind o rețetă originală, unică, pregătită de maeștrii berari, a fost tot timpul apreciată de către oameni. Însă ce s-a întâmplat cu aceasta de-a lungul timpului? Cum a evoluat producția și ce s-a întâmplat cu aceasta în zilele noastre?

Foto sus: Fabrica de bere „Ursus” în primul deceniu al anilor 2000 (sursă: Mapio)

O fabrică cu renume istoric

Lucrările la fabrica de bere „Ursus” au început încă din anul 1878. În anii următori, aceasta s-a impus ca un producător de bere de primă clasă din toată Transilvania, iar în deceniile următoare a continuat să se dezvolte și să fie un adevărat titan al producției de bere. Aceasta s-a bazat pe o rețetă mai veche, dintr-o mică unitate de producție din secolul XIII, care aparținea sașilor. Mica întreprindere se afla pe locul viitoarei fabrici de bere „Ursus”. Apoi, în anul 1878, acolo s-a fondat și fabrica propriu-zisă. Ea s-a dovedit a fi o afacere foarte profitabilă, ce a stabilit și legături directe cu firme din Germania. Sigla berii, ursul arhicunoscut, provine de la una dintre întreprinderile germane cu care Ursus a colaborat.



De asemenea, istoricii afirmă că, în perioada interbelică, producerea berii era printre cele mai profitabile afaceri clujene. În anul 1948, aceasta a primit denumirea de „Fabrica de Bere «Înainte» – Cluj”.

Fabrica de bere „Ursus” a și cunoscut mai multe modificări de-a lungul timpului. Acestea au contribuit la dezvoltarea sa. Bazele au fost puse, precum amintim, în anul 1878. Fabrica a avut și arendași, ultimul fiind Czell Friedrich, un brașovean. Clădirea principală, ce cuprinde și secțiile de fermentare, a fost ridicată între anii 1902-1912. Aceasta cuprindea și secțiile de fermentare, pivnițele, clădirile secției de fierbere și de mașini, secții de umplere a sticlelor și butoaielor, dar și locuințe și birouri.

Fabrica de bere „Ursus” photo 01

Prin aceste construcții, fabrica a devenit modernizată, având și numele „Fabrica de Bere Czell”. Era folosită strict pentru producerea berii, malțul necesar fiind achiziționat dintr-o altă clădire, aparținând concernului „Dr. William Czell” din Brașov. Firma „Ursus” Fabrica de Bere S.A. a fost înființată în anul 1927. Un an mai târziu, această firmă își va deschide porțile în Mănăștur. Aici, același Czell Friedrich va dezvolta o fabrică modernă, cu utilaje noi și, implicit, o calitate sporită a berii.

Foto stânga: producția vechii fabrici de bere „Ursus” (sursă: Adevărul)

Din anul 1948, fabrica a fost naționalizată. Astfel, Fabrica de bere „Ursus” a fost reorganizată, având numele Întreprinderea „Înainte”. Aceasta și-a continuat dezvoltarea și a avut integrate, în componența sa, fabrica de spirt și oțet „Clujeanul”, fabrica de spirt „Gherla”, precum și secțiile de malț din Turda și Bistrița. De asemenea, în anul 1958, fabrica a început să producă prima bere pasteurizată din România, cu un succes răsunător. Berea a ajuns să fie printre cea mai consumată din toată țara în perioada postdecembristă.

Istoria recentă și ce găsim astăzi

Fabrica de bere „Ursus” și-a păstrat tradiția locală, producând aceeași bere calitativă în inima Clujului. S-a început distribuirea și în zonele apropiate, dar și în București și în Constanța.

În anul 2006, fabrica a fost cumpărată de compania SABMiller. Aceștia au decis oprirea producției după 4 ani, în 2010, fiind concediate și circa 150 de persoane. Motivul principal pentru care s-a făcut acest lucru este faptul că fabrica se situa într-o zonă închisă, cu oportunități de dezvoltare limitate, care afectau producția având în vedere și criza economică din perioada respectivă. Astfel, Fabrica de bere „Ursus” de pe Calea Mănăștur și-a închis porțile în Cluj.

În prezent, berea Ursus este fabricată la Buzău, Brașov și Timișoara. Pe locul actualei fabrici, în zilele noastre se găsește un spațiu comercial, după cum știm cu toții. Îndrăgita bere încă mai poate fi gustată, deși nu se mai produce la Cluj, iar fabrica rămâne, în gândurile și inimile tuturor clujenilor, o frumoasă amintire și un adevărat simbol al spiritului local, ce nu va pieri niciodată.

Sursă informații: Adevărul