Identitate vizuală nouă, spații alternative și expoziții temporare în 2018 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

de | | 4 Minute

Identitate vizuală nouă, spații alternative și expoziții temporare în 2018 la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

„În fața istoriei” – un joc de cuvinte și o nouă identitate vizuală și conceptuală a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care în ciuda dificultăților întâmpinate cu privire la expoziția permanentă (care este închisă), a reușit în 2017 să aducă aproape 22.000 de vizitatori în cadrul expozițiilor temporare din muzeu, precum și la Colecția de Istorie a Farmaciei („Muzeul Farmaciei” din Piața Unirii 28, colț cu str. Regele Ferdinand).

Pentru 2018, muzeul are în plan organizarea de expoziții și evenimente speciale, dezbateri, deschiderea unor noi spații alternative, precum și evenimente care marchează centenarul Marii Unirii. Noua identitate vizuală își propune să apropie instituția muzeală de publicul larg, modern și multicultural.

Lucrările de consolidare și reparație continuă

Și în acest, se vor continua lucrările de consolidare și de reparație a clădirii care găzduiește muzeul. O serie de spații alternative ale clădirii, cum sunt lapidarul muzeului, curtea interioară sau podul, vor găzdui în 2018 evenimente speciale, dezbateri, spectacole de teatru, concerte de cameră sau artă performativă. Lucrările de consolidare a clădirii sunt prevăzute a se încheia în vara acestui an, fapt ce va permite muzeului să amenajeze și alte spații alternative dedicate expozițiilor temporare.

Pe termen lung, scopul principal al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei rămâne redeschiderea expoziției permanente.

Identitate vizuală nouă pentru un public modern

Muzeul își începe noul an cu o nouă identitate vizuală, dar și cu o nouă strategie de abordare a relațiilor cu publicul, a marketingului cultural, a modului în care transformările și noutățile din cadrul instituției devin vizibile în rândul comunității.

Primul pas a fost deja făcut, simbolul grafic fiind regândit într-o manieră multiculturală și modernă. Simbolul, simplu și reprezentativ, pleacă de la două idei: omul cu povestea sa și Transilvania. Astfel, noua identitate vizuală MNIT este o reprezentare simplificată a Omului, a unul chip uman, ce ia forma literei „T” – un semn grafic ce simbolizează în aceeași măsură și Transilvania.

„Imaginile, obiectele și monumentele, singure, nu spun o poveste, ci doar completează și ilustrează povestea omului și a umanității.” – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, comunicat de presă.

expozitii temporare in 2018 mnit cluj

Agenda culturală în 2018 la muzeu

12 – 21 ianuarie 2018 „Frânturi din Corespondența lui Lucian Blaga. Documente din colecția Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei” – o parte din corespondența poetului și filozofului transilvănean Lucian Blaga > scrisori schimbate între doi prieteni, Lucian Blaga și Ion Breazu, în perioada călătoriilor făcute de poet prin Europa, în calitatea sa de reprezentant diplomatic al țării noastre.

24 ianuarie 2018 – cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, vor fi expuse obiecte ce vor scoate la lumină personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, precum și o serie de medalii emise în Transilvania care au legătură cu personalitățile care au realizat Mica Unire.

Februarie 2018 – încep dezbaterile culturale lunare menite să abordeze diverse teme istorice și culturale cu privire la momentul festiv din preajma centenarului Marii Uniri, precum și cu privire la momente istorice relevante care au dus la împlinirea acestei uniri. Dezbaterile se vor desfășura lunar pe toată perioada anului 2018.

Până în primăvară… – se mai pot vizita și cele două expoziții vernisate în luna decembrie 2017:

expozitii temporare in 2018 mnit cluj

 

Primăvara 2018 – ni se pregătesc noi expoziții temporare: stereografii din perioada Primului Război Mondial, eveniment dedicat Egiptului Antic (programat pentru Noaptea Muzeelor – 19 mai 2018), expoziție de postere tematice ce va marca 170de ani de izbucnirea revoluției pașoptiste în Transilvania. Totodată, la sfârșit de aprilie, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va găzdui o întâlnire internațională dedicată programului LIMES.

Vară 2018 – Muzeul va găzdui a 52-s Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice, devenind astfel capitala arheologiei din România. Important: specialiștii muzeului au obținut finanțări pentru un proiect AFCN ce își propune promovarea Colecției de icoane pe sticlă transilvănene „Ion Mușlea” și a Fondului personal documentar „Alexandru Lapedatu”.

Septembrie 2018 – MNIT va găzdui în perioada 22 – 30 septembrie 2018 congresul bianual al asociației internaționale Rei Cretariae Romanae Fautores, un eveniment prestigios în cercurile științifice internaționale.

Centenarul Marii Unirii – vor avea loc la sediul MNIT vernisajele expozițiilor temporare „Clujenii și Marea Unire din 1918” și „Românii spre Marea Unire. Drumul spre Unirea din 1918”. 

expozitii temporare in 2018 mnit cluj

 

Program Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei:

Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă, Duminică: 10.00 – 16.00
Miercuri: 12.00 – 18.00
(Luni – închis)

expozitii temporare in 2018 cluj mnit 22222 (3) (Medium)