Un sarcofag cu mumie umană și alte artefacte egiptene vor fi expuse în cadrul proiectului „Zei și muritori din Egiptul antic”
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță lansarea proiectului „Zei și muritori din Egiptul antic” (cod proiect CALL01-4), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.
» Comunicat de presă «
Valoarea totală a proiectului este de 61.5547,61 lei, din care finanțarea nerambursabilă din Granturile SEE reprezintă 523.215,47 lei (85%), iar 92.332,14 lei reprezintă sprijinul acordat de la bugetul național (15%).
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 luni și are ca obiectiv general realizarea, prin cooperare culturală, a expoziției inovative „Zei și muritori din Egiptul antic”, expoziție ce presupune o amenajare complexă a spațiului expozițional și dotări muzeografice specifice.
Obiectele care se vor expune fac parte din colecţia de piese egiptene a MNIT, respectiv 49 de artefacte, printre care și un sarcofag cu mumie umană. Toate acestea vor fi supuse unor intervenții de conservare curativă şi restaurare.
Cooperarea culturală constă în deplasarea la Cluj a doi experți în restaurare și egiptologie din Ungaria, pentru instruirea specialiștilor MNIT, precum și în realizarea unui stagiu de documentare și perfecționare a cinci specialiști MNIT în cadrul unor instituții din Budapesta.
Rezultatele așteptate includ următoarele:
- amenajarea unei expoziţii care va etala colecția egipteană într-un spaţiu inovativ cu aplicații multimedia, tehnică modernă, interactivă;
- 49 de obiecte supuse procedurilor de conservare curativă şi restaurare;
- dobândirea unei experienţe consistente care va face accesibile muzeului proiecte şi colaborări în direcții științifice și profesionale noi, nevalorificate până în prezent;
- prezentări virtuale on-line, film documentar, editarea unui catalog exhaustiv al expoziţiei;
- evenimente culturale conexe: serii de ateliere interactive pentru elevi, cu tematică egipteană, organizarea unei mese rotunde;
- creşterea numărului de vizitatori – etalarea colecţiei egiptene este aşteptată de publicul clujean potrivit unui sondaj realizat de Asociația Studenților Sociologi din România “Cluster”.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro