Evoluția joburilor – De la călău la IT-ist
Unele profesii sunt de când lumea. Însă o mare parte din ele au dispărut, ca urmare a transformărilor survenite în urma evoluției tehnologice. Activități ce odată erau vitale pentru funcționarea comunităților, au devenit treptat inutile și au dispărut complet sau au fost înlocuite.
În zilele noastre, e de neconceput să mai existe meserii precum cele de călău, bocitoare, vânători de șobolani, lampagiu, aranjator de popice, om deșteptător sau tăietor de gheață. Cum ar suna, în contextul actual, un anunț de recrutare pentru unul dintre aceste locuri de muncă?
În trecut, condițiile de muncă erau mult mai grele, nu existau reglementări care să protejeze angajatul iar noțiunea de weekend și timp liber nu a existat dintotdeauna. Angajatorii au realizat că muncitorii sunt mai productivi dacă au pauze de masă, zile libere și concedii.
Cum își câștigă clujenii pâinea?
Metodele de recrutare sunt tot mai ingenioase, iar modalitățile prin care afli cele mai noi anunțuri de angajare sunt tot mai diverse: site-uri specializate, târguri de joburi, portaluri de microjoburi sau grupuri pe site-urile de socializare, în care se postează joburi ocazionale, cu jumătate de normă sau cu normă întreagă.
La o căutare mai avansată a ofertei de joburi din Cluj, am observat o cerere mare pentru posturile de bonă, menajeră, agent de vânzări, IT-iști, casieri/lucrători comerciali, ajutor de bucătar, curier și asistent manager. Cum se traduce acest lucru în stilul de viață sau nivelul de trai al orașului? Dezvoltare este probabil cuvântul potrivit pentru a caracteriza piața forței de muncă din Cluj.
Suntem curioși de evoluția joburilor de peste câțiva ani.
Recomandăm înființarea unor meserii precum devorator de artă, filantrop cu normă întreagă, medic pentru clădirile ce se prăbușesc sau căutător de frumos, dispus să călătorească în toată țara.