Este justificat prețul chiriilor din Cluj?

de | | 2 Minute

Este justificat prețul chiriilor din Cluj?

În ultimii ani, prețul chiriilor din Cluj a tot crescut, plasând orașul în topul celor mai scumpe, pe segmentul chiriilor. Cererea mare și oferta tot mai restrânsă de imobiliare date spre închiriere, creează o stare tensionată. Este oare justificat prețul chiriilor?

Să începem prin a defini cererea, care  menține  viu  interesul pentru spațiile de închiriat. Deoarece Clujul este un important centru universitar, studenții reprezintă cea mai mare pondere a cererii pentru chirii. Diversitatea specializărilor oferite de facultăți și calitatea învățământului, atrage studenții din toată țara și chiar de peste hotare. Și posibilitatea găsirii unui loc de muncă după absolvirea studiilor, atrage studenții ca un magnet în Cluj.

Orașul oferă numeroase oportunități pentru studenții care vor să capete experiența cerută de angajatori. Programe de internship, voluntariate, workshopuri, traininguri, organizații studențești sau ONG-uri – sunt modalități prin care studenții intră în contact cu activități ce îi vor pregăti mai mult sau mai puțin pentru viitorul loc de muncă.

Căminele studențești au devenit neîncăpătoare, iar numărul celor înscriși în facultăți e tot mai mare. Și ce te faci dacă nu ai prins loc în cămin? Ca să profiți de oportunitățile orașului, vei face sacrificii. Răsfoiești rubricile cu chirii, te înscrii în grupurile de Facebook în care se postează anunțuri despre chirii sau îți întrebi prietenii dacă au o cameră liberă. Deja ai prins drag de Cluj și nu poți să pleci cu una, cu două.

franciscphotographer

 

Pe lângă cererea reprezentată de numărul mare de studenți, demne de luat în seamă sunt și cazurile de mobilitate profesională. Dezvoltarea rapidă a orașului a generat noi locuri de muncă în care se cer specialiști și o forță de muncă hiper specializată. Sunt frecvente situațiile în care pentru un job mai bun, oamenii se mută în alt oraș cu tot cu familie. La creșterea prețurilor au contribuit și investitorii străini. Aceștia construiesc sau închiriază spații mari pentru a deschide firme sau pentru a se extinde.

Cine reprezintă oferta chiriilor din Cluj? Proprietarii imobilelor date spre închiriere s-au adaptat pieței și apelează la agenții specializate care se ocupă de consiliere și întreaga procedură de închiriere. Dar asta nu înseamnă că toți proprietarii înregistrează chiriașii sau sunt cu actele în regulă. Căminele de stat nu acoperă nevoia studențiilor și asta reprezintă un imbold puternic pentru apariția căminelor private. Garsoniere, apartamente de lux, camere la vilă, traiul la casă sau în blocurile din zona centrală, toate sunt ocupate.

Traiu’ în Cluj e scump  iar prețul chiriilor e mai mare decât în capitală. Pentru prețul chiriilor, trebuie luate în calcul condițiile și utilitățile camerelor, anul în care s-a construit imobilul, zona, costul garanției și a cheltuielilor de întreținere, accesul la drumurile principale, parcare, zona verde, etc. De asemenea, pentru a justifica prețul chiriilor, luăm în calcul și nivelul de trai, salariile angajaților, bursele studenților, oportunitățile oferite de oraș și direcția în care preconizăm că se va dezvolta orașul.

Pentru că nu ne dorim să punem etichete sau să pretindem că oferim răspunsuri minune, unor probleme complexe, lansăm către voi întrebarea: Este justificat prețul chiriilor din Cluj?

Loredana Giță, redactor Cluj.com

foto: Dan Grigore, Francis Photographer