Escapadă în Apuseni, la Smida Park, când dorul de munte pare să n-aibă leac
De când cu soarele și primăvara, dorul de ducă te cam trage de mânecă în fiecare dimineață. Dacă te înalți pe vreun deal din jurul Clujului, vezi munții, bați cu nerăbdare din picior și cauți soluții pentru o escapadă în natură.
Orașul ți-e drag, dar ți-e și mai drag când te întorci acasă din Apuseni, acești străjeri de nădejde ai micilor și marilor așezări omenești din zonă.
Cu gândul la vara ce așteaptă-n prag, la festivaluri și la jazz-ul din parc, dar și din munți 🙂 , iată-te pe E60, prin Huedin, apoi o iei spre Călata, Mărgău, apoi Răchițele, Doda Pilii și, în cele din urmă, la Smida.
*Sfat de călătorie: ține-te de drumul bun, prin satele de mai sus, și mașina îți va mulțumi. Sunt 90 de kilometri asfaltați din Cluj până în Smida, însă doar pe traseul recomandat.*
Satul aparține de comuna Beliș și, îți place să crezi, e un fel de vatră muzicală. Aici, vara sună a jazz, brazii dansează sub soare. Până să ajungem la Smida Jazz Festival (25-27 august), ne răsfățăm dorul de munte cu zile petrecute în tihnă la Smida Park.
E greu să găsești „unități de cazare” pe care să le simți aproape de suflet. Majoritatea au aromă de business și o formă rigidă. De-asta e frumos la Smida Park, pentru că locul pare a fi cu adevărat de-al locului. De-al Smidăi, de-al Apusenilor.
Te cazezi aici și ești și tu, la rândul tău, de-al casei.
Nu-ți plătești doar patul și somnul, căci în prețul de cazare primești mic dejun, ai acces la piscină cu sistem de înot contra curentului, la jacuzzi și saună – și cât de bine îți prind după o drumeție lungă pe munte!
Tot în preț, te poți juca în sala de recreere indoor ping pong, darts, Wii și alte jocuri video, jocuri de societate (da, da, Activity, Catan, Monopoly, etc), poți face Karaoke sau poți viziona filme proiectate. Desigur, accesul la locul de joacă pentru copii, atât în interior, cât și afară, este și el inclus în prețul de cazare.
Timpul petrecut în natură, în inima Apusenilor, poate fi în întregime valorificat. Știi că ai ajuns în locul potrivit, aici la Smida Park, tocmai din acest motiv. Pe lângă facilitățile incluse în preț, majoritatea indoor, cei de la pensiunea turistică au înțeles de ce ești aici, până la urmă.
Activități în aer liber la Smida Park
Contra-cost poți închiria terenul de sport – e altfel când joci fotbal, baschet sau tenis în aerul curat de munte, poți închiria bărci de până la 3 persoane, caiace simple sau duble, precum și biciclete – în caz că ești pasionat de ciclism montan.
Te poți plimba cu șareta trasă de ponei sau poți doar să hrănești simpaticii ponei de la Smida Park, din găletușe cu mâncare special pregătite pentru ei.
Ce-ai mai putea să faci? Poți să închiriezi echipament de pescuit sau un arc cu săgeți, poți să faci grătar în foișor, iar când se lasă seara peste munți și e momentul să spui povești în jurul focului, poți să te bucuri de nostalgicul foc de tabără.
Experiența plenară a unor zile petrecute în inima Apusenilor începe dimineața devreme, când se crapă orizontul și se strecoară primele raze de soare, te prinde pe poteci de munte, prin păduri dese, la pas, pe bicicletă, bărci sau în caiac – de ești mai aventuros și se încheie cândva după miezul nopții, în jurul focului de tabără, la povești cu oameni dragi, știuți sau cunoscuți recent.
Dacă ești norocos și ți-ai găsit un loc așa ca Smida Park, să te primească cu brațele deschise la fiecare escapadă, vei descoperi că nu-i greu deloc să faci plimbări între oraș și munte. E o aventură frumoasă!