Economia creativă și orașele creative
Cum putem defini un oraș creativ? În actualul context pandemic, când sectoarele creative și culturale au avut partea lor de provocări, a devenit tot mai important să înțelegem cum funcționează economia creativă și de ce este ea importantă pentru dezvoltarea urbană.
În acest episod din cadrul Proiect C, invitatul lui Florin Moroșanu este Marcel Ionescu Heroiu, expert dezvoltare urbană Banca Mondială. Cei doi discută despre importanța economiei creative, despre cum devine un oraș creativ, precum Clujul, întâi un „magnet” pentru oameni, apoi un eventual „punct de inflexiune” în dezvoltarea viitoare – atât a orașului și clujenilor, cât și a altor orașe care adoptă ideile generate aici.
Câteva idei și informații care ne-au atras atenția:
- O recomandare de carte: biografia lui Leonardo Da Vinci, scrisă de Walter Isaacson, un autor pe care l-am descoperit și noi prin 2020 și care te ajută să pui tema creativității într-o perspectivă istorică și socială.
- „Urbanismul are propriul limbaj”: ce înseamnă să crești într-un oraș impresionant din punct de vedere arhitectural, de exemplu, care îți formează din start acest limbaj?
- Un oraș creativ are capacitatea de a genera idei care vor fi preluate ulterior și de alții (exemplul proiectului de Bugetare Participativă de la Cluj).
- Industriile creative au un avantaj: sunt, în general, scalabile; o pictură, un cântec, o carte generează venit pe termen lung, în mod repetat.
- Scenariul optimist pentru un Cluj în care sectoarele culturale și creative rămân într-o relație bună cu orașul: „… un Cluj care emulează Florența perioadei renascentiste”, un oraș care devine „ceasul care dă naștere erei renascentiste în România”.
- Pentru ca acest lucru să se întâmple: oamenii din industriile creative și culturale trebuie apreciați în cadrul comunității, dar și susținuți de către autoritățile locale și sectorul privat.
- Proiectul de „Bugetare participativă” – ca unul dintre cele mai interesante proiecte din zona creativității sociale dezvoltate în Cluj » transformarea cetățeanului într-un partener, într-un „agent de dezvoltare”.
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.