Din culise: cum a fost creată Cluj Bus – cea mai complexă aplicație pentru transportul public din Cluj

de | | 4 Minute

De ceva timp, deținătorii de iPhone, iPad sau iPod touch se pot bucura de Cluj Bus, o aplicație interactivă care ne facilitează deplasarea cu mijloacele de transport în comun în Cluj!

La ora actuală, Cluj Bus este cea mai complexă aplicație de acest gen din Cluj-Napoca, fiind tradusă în patru limbi și oferind numeroase facilități: de la harta offline interactivă (cu vedere de ansamblu și cartiere incluse), la busolă integrată, succesiunea stațiilor de pe o linie și anunțarea acestora pe măsură ce te deplasezi, orarul liniilor de autobuz, indicarea stațiilor care au casă de bilete, până la rute și stații din jurul străzii dorite de tine. Mai mult, aplicația va beneficia în curând de prima serie de îmbunătățiri, extinzând lista obiectivelor turistice și a punctelor de interes pentru utilizatori la un număr de aprox. 300, toate însoțite de fotografii. Linii de shopping, linii favorite sau linia de noapte sunt alte facilități de care utilizatorii se pot bucura.

Cum a fost creată Cluj Bus?

Să pui în funcțiune o astfel de aplicație e nevoie de atenție la detalii și multă muncă. Aplicația Cluj Bus este dezvoltată de o echipă mică și entuziastă, oameni care au simțit nevoia de normalitate în traficul urban și au știut că există soluții.

Cu permisiunea și ajutorul lor, facem o călătorie ,,behind the scenes”, pentru a descoperi cum au reușit să pună la punct o astfel de aplicație.

Totul a pornit de la modelul de reprezentare a hărții, inventat de inginerul Harry Beck pentru metroul din Londra. Acesta urma să devină modelul folosit în întreaga lume pentru hărțile transportului în comun. Iată cum arăta design-ul creat în anul 1931 de către Harry Beck:

map

Povestea acestui model de design al hărții o puteți găsi aici: The design that shaped a city

Pornind așadar de la acest model, echipa Cluj Bus a creat un instrument propriu pentru generarea hărții pentru Cluj-Napoca. Pentru o experiență mai bună, echipa de IT-iști a trecut printr-o serie de iterații, în urma cărora a avut loc simplificarea interfaței de folosire a aplicației.

În ceea ce privește design-ul aplicației, acesta a fost conceput organic cu look & feel specific iOS, pentru a oferi o navigare în concordanță cu nivelul actual al tehnologiei.

Poate următoarea etapă a fost cea mai provocatoare, în contextul în care știm toți că nu avem punctualitatea trenurilor japoneze, iar respectarea unui program în traficul urban, care aduce mult neprevăzut, poate fi dificilă uneori. Mai mult, în ultima perioadă rețeaua de transport public din Cluj-Napoca a cunoscut numeroase modificări și îmbunătățiri, cu numeroase linii de transport adăugate, încă neștiute în totalitate de toți locuitorii orașului.

Cum au reușit să sincronizeze aplicația și facilitățile acesteia cu ce se întâmplă în oraș?

,,Am folosit mijloacele de transport în comun personal. Pe majoritatea liniilor, am făcut ,,ture” pentru a colecta datele GPS ale stațiilor cât mai exact.
A fost o experiență interesantă, am văzut condițiile în care se circulă în Cluj-Napoca, am descoperit cartiere și locații despre care nu știam nimic. Dacă vă doriți să descoperiți o altă față a Clujului, vă recomandăm linia 36B care merge spre Bărc, liniile 27 și 28 care duc prin cartierul Gruia sau linia 21 care te plimbă prin Andrei Mureșanu – Bună Ziua.” – ne povestește Mátyás Fábián, unul dintre IT-iști care a creat Cluj Bus.

Cluj Bus, ca și concluzie…

,,Concluzia noastră este că e greu să dezvolți o astfel de aplicație dacă nu ești din oraș. Prin acest lucru ne diferențiem deliberat de celelalte aplicații generale de transport în comun, care nu au cum să aibă acuratețea informațiilor de la fața locului” – ne mai spun cei de la Cluj Bus.

Informații utile despre aplicație:

Aplicația poate fi achiziționată de pe AppStore (de aici) și este compatibilă cu iOS 6.0 (minim), pe iPhone, iPad și iPod touch, fiind optimizată pentru iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6 Plus, precum și pentru iPhone 6S și 6S Plus. Fiind dezvoltată din start nativ și având la bază o strategie pe termen lung, aplicația are o compatibilitate 100% cu noua versiune de sistem de operare iOS 9.

Nu doar cea mai complexă aplicație pentru transportul public din Cluj, aplicația poate fi utilizată și pe post de ghid turistic, conținând atât puncte de interes pentru utilizatori, cât și busolă integrată care te conduce către acestea, pe baza coordonatelor GPS. Restaurantele, hotelurile, instituțiile, etc care nu se regăsesc integrate în aplicație și își doresc acest lucru nu trebuie decât să semnaleze această dorință echipei Cluj Bus pentru a fi adăugate.

Deși în următoarea versiune au fost făcute modificări și îmbunătățiri considerabile aplicației, care acum are o utilitate și mai mare pentru călători, echipa Cluj Bus a decis că prețul nu se va schimba și va rămâne la 0.99 euro. Noua versiune a aplicației va apărea în această toamnă 🙂

Puteți fi la curent cu noutățile în legătură cu aplicația, urmărind pagina de facebook Cluj Bus!

macheta cluj bus aplicatie statii transport public cluj

Redactor Cluj.com: Iulia Marc
Imagini:
Pekus Photography
TfL from the London Transport Museum collection
Cluj Bus