Câteva lucruri interesante pe care le poți face într-o dimineață în Cluj

de | | 6 Minute

Câteva lucruri interesante pe care le poți face într-o dimineață în Cluj

Sunt dimineți în care ne trezim cu o poftă nestăpânită de a face ceva inedit. Am trăit multe începuturi de zile cu gândul de a face ceva extraordinar și de fiecare dată apărea ceva la mijloc: fie ne trezeam prea târziu și realizam că și astăzi vom întârzia la serviciu, fie ne lăsam copleșiți prea mult de aglomerația zilei care ni se așternea în față, fie pur și simplu ne simțeam prea obosiți pentru a face ceva, a merge la o întâlnire cu noi înșine în oraș. Aceste lucruri se întâmplă oricui pentru că, ancorați fiind prea mult în realitățile imediate, nu reușim să ne debarasăm de rutina zilnică și astfel ajungem să facem mecanic aceleași lucruri în fiecare zi. A fi ocupat este o ,,boală” a secolului în care trăim.

În pofida factorilor la care am făcut referire mai sus, am avut dimineți în care am fost inspirați și am realizat lucrurile la care visam de foarte mult timp. Câteva dintre experiențele trăite le-am împărtășit mai jos. Sperăm să vă simțiți și voi cuprinși de valul ineditului și să trăiți dimineți superbe în compania voastră.

Foto: Dan Grigore, Andreea Vesa

dimineata in Cluj
Foto: The Lonely Photographer

Invitație la o cafea…

Din observațiile noastre atente am dedus că orașul Cluj-Napoca este cea mai iubitoare urbe de cafea din țară. La Cluj se consumă cafea oricând, oriunde, cu orice ocazie. Nicăieri nu găsim cafea cu vineri, sau cafea cu aromă de weekend așa cum putem să aflăm la noi în oraș. Așadar, în diminețile lungi este indicat să serviți o cafea, dar nu oricum, ci în cea mai plăcută companie – a Clujului. Sugestia noastră este să începeți promenada cafelei matinale de undeva din centru orașului, de pe malul Someșului, dar să ajungeți neapărat și pe strada Andrei Șaguna. Pe lângă pitorescul imaginilor, o promenadă matinală va lăsa loc de adânci reflecții, de bucurii simple și sincere – o garanției a fericirii în viață!

dimineata in Cluj
Foto: Alexandra

Câte locuri ai (mai) descoperit în Cluj? 

Câte nu poți descoperi într-o dimineață în Cluj, înarmat fiind cu o doză bună de energie la purtător adică cu o cafea? Noi, de exemplu, într-o dimineață am descoperit câteva curți interioare absolut superbe. Putem spune că strada Horea, strada Matei Corvin, Piața Unirii și Piața Mihai Viteazul ascund veritabile comori. Suntem ferm convinși că sunt multe alte locuri capabile să captiveze mintea și ochii noștri așa că ne rezervăm următoarele dimineți ca să cunoaștem aceste locuri.

Diminețile sunt potrivite și pentru consumul moderat de artă. Un traseu matinal în căutarea artei stradale, a picturilor de pe pereții externi al clădirilor orașului, a celebrului om Micro Marcro Cosmos – o modalitate ideală de a avea o dimineață creativă. De asemenea, pentru un plus de inspirație recomandăm Creative Mornings, de la Cluj Hub. Energizare garantată!

dimineata in Cluj
Foto: My Tips and Stories For You

Intră într-o biserică, ascultă un artist stradal sau cumpară-ți ceva de la vânzătorii ambulanți

Dacă doriți să vă începeți dimineața altfel, puteți intra într-o biserică, puteți asculta un artist stradal sau vă puteți opri la un vânzător ambulant să-i studiați oferta. Sunt lucruri care ar părea că nu au prea multă importanță și că se încadrează în registrul truismelor, însă vă asigurăm că plăcerea primită în urma acestor activități este incomensurabilă.

dimineata in Cluj
Foto: Vermllllon

Ce-ți place să mânânci? 

Cui nu-i place mâncarea bună? O întrebare retorică, bineînțeles! Așadar, pentru diminețile în care doriți să ieșiti din rutină recomandăm experiențe culinare interesante. Fie că este vorba de un preparat pe care nu l-ați mai încercat, fie că doriți pur și simplu să vă delectați cu un mic dejun deosebit, locuri potrivite pentru a vă satisface pofta de ceva delicios veți găsi din plin.

Oferim câteva recomandări ,,bune de tot”: http://goo.gl/1E8Z8v

Dimineata in Cluj
Foto: 25th) downtown flavours

Scoate-ți bicicleta la o plimbare… sau trotineta 

Da, suntem siliți de vreme și succesiunea anotimpurilor să punem la păstrare trotineta sau bicicleta, însă atunci când sezonul ne permite, nu trebuie să ratăm nicio ocazie pentru exersarea rezistenței fizice la o plimbare prin oraș. Vom salva timp, vom primi satisfație din activitatea fizică și vom redescoperi noi motive de plăcere.

Despre o experiență cu trotineta prin Cluj: http://goo.gl/62o9DV

dimineata in Cluj
Foto: Doroteea Cîmpan

Hai la un film!

Toată lumea obișnuiește să meargă la cinematograf seara. Ei bine, din experiență putem spune că nimic nu se compară cu cele câteva ore petrecute în întunericul sălii de cinema, în compania unui film, dis-de-dimineață…adică la ora 11:00. Noi am ales Cinema Victoria pentru că avem convigerea că este un cinematografic care inspiră romantism, este o prezență urbană boemă, iar acest fapt ne-a intensificat trăirile. Am ieșit puțin nedumeriți din sala de cinema și am strâmbat din ochi atunci când am fost luminați de razele soarelui. Experiența însă a fost minunată!

Dimineata in Cluj
Foto: Mishu Vass

Mergi undeva în afara orașului 

Împrejurimile Clujului sunt fermecătoare. Chiar dacă recomandarea noastră se pliază mai mult pentru diminețile de sfârșit de săptămână, priveliștile pe care le vom admira departe de contextul urban vor fi mirifice. Din experiență afirmăm că nimic nu se compară cu o dimineață în care privești Clujul din nori ( Sălicea și pădurea Făget) sau cu priveliștea unui castel de secol XVII. Avem câteva sugestii pentru cei care vor să exploreze priveliștile aflate la doi pași de Cluj: http://goo.gl/kxSbwa

dimineata in Cluj
Foto: Amina Bouothmani

Mergi la piață 

De când au apărut centrele comerciale prin cartiere evităm să mergem la piață. Să fi uitat arta negocierii sau ne-am înstrăinat de farmecul aglomerațiilor din piețe, de lumea pestriță, de accentele neaoșe și de obiceiurile desuete specifice acestui micro univers?! Din fericire, piețele din Cluj încă păstrează atmosfera vremurilor de demult, oferind motive de delectare și relaxare. Plimbările printre tarabele vânzătorilor, negocierile abile, bătrânicile care vin să vândă urzici, lobodă, castraveții crescuți în grădină sunt motive pentru care merită să vă petreceți o dimineață la piață. Vă puteți exersa abilitățile de negociator la Piața Zorilor, IRA, Hermes, Mihai Viteazul, Abator și Mărăști.

Dimineata in Cluj
Foto: Alex Sărmășan

Începe să citești la…bibliotecă 

Probabil că nimic nu este mai frumos decât a-ți începi ziua citind o carte. Noi am experimentat mai multe moduri și contexte în care am citit cărți, însă recunoaștem că biblioteca a fost locul în care am adorat fiecare clipă a dimineții. În pofida faptului că este un loc public, cititul unei cărți la bibliotecă este poate una dintre cele mai intime experiențe trăite în compania Clujului. Iar ca să nuanțăm chestiunea până la final, recomandăm lectura în diminețile de vară. Veți simți cum un val de energie bună, purificatoare se coboară spre voi și vă înconjoară protectiv.

Dimineața in Cluj
Foto: BCU Cluj

Indiferent de activitatea cu care vă începeți dimineața este important să aveți una care vă prevestește o zi bună. Chiar dacă sunt dimineți în care reușiți să simțiți puful papucilor de casă atingându-se de tălpi, bucurați-vă și de această experiență. Pentru diminețile în care dispuneți de mai mult timp, recomandăm să încercați cât mai multe lucruri noi și să cunoașteți mai multe despre Cluj.