Merită să îți începi cariera de freelancer? | Interviu cu Marian Goia
Cred că fiecare dintre noi s-a gândit, cel puțin o dată, cum ar fi să înceapă o carieră de freelancer. Cu toate acestea, încă trăim cu prejudecata că în România anului 2020 un freelancer „moare de foame”. Este, totuși, adevărat? Merită să dai locul „călduț” dintr-o corporație pe aventura freelancingului?
Exact despre asta am discutat cu Marian Goia, un om fain pe care l-am întâlnit în comunitatea ClujHub. Marian este freelancer de mai bine de 9 ani și a jonglat, pe parcursul carierei sale, cu două domenii fascinante, dar, la o primă impresie, greu de asociat: IT-ul și fotografia. Se poate mândri cu proiecte pentru clienți de renume internațional precum Yum, Voya, eON Europe, dar și cu fotografiile făcute pe Main Stage la cele mai mari festivaluri din România. Are o vastă experiență în tot ceea ce înseamnă freelancing și a fost bucuros să ne împărtășească și nouă câteva dintre trucurile pe care le-a aplicat pentru a atinge succesul pe cont propriu.
Povestea lui Marian, pe scurt, sună cam așa: A fost de mic pasionat de gaming și, datorită acestei pasiuni, a început să învețe programare, scriind cod pentru jocuri. Deși visul lui era să facă psihologie și jurnalism în paralalel, a luat decizia spontană de a studia programarea, acolo unde și-a dedicat o mare parte din timp activităților extracurriculare: cursuri de de programare pentru telefoanele Android, Windows Phone, game development.
Înainte de freelancing, experiența de corporație
Ca în multe dintre parcursurile freelancerilor de succes, și în acest caz ideea de a lucra independent a fost precedată de o perioadă de experimentare în organizații.
În al doilea an de facultate a început un internship la AROBS pe programare iOS. A ales iOS tocmai pentru că „nu știa cu ce se mănâncă”: „Nu aveam Macbook, nu avusesem niciodată, nu aveam Iphone că nu aveam bani să-mi iau.” 3 săptămâni și un joc de X și 0 creat în iOS mai târziu, a fost angajat ca Junior Entry Level: „Așa am început eu să fac programare la nivel profesional. Am stat acolo 1 an jumătate.“, timp în care și-a găsit un mentor: „El îmi corecta toată munca. Și așa am avut norocul să cresc exponențial.”
Primul an de freelancing
Un fost coleg de muncă își începuse propriul start-up și i-a sugerat ideea de a deveni independent pentru că aveau nevoie de un colaborator iOS developer. Ideea de „Lucrezi când vrei tu. De unde vrei tu. Cât vrei tu.” l-a atras imediat pentru că, după cum el însuși se descrie, nu este deloc „a morning person”.
Marian admite că începutul nu a fost tocmai roz: „În primul an de freelancing am făcut 1000 euro. Tipul cu care lucram îmi spunea «Mai fă-ne și feature-ul asta și îți trimitem banii», «Hai, mai repară bug-ul asta și îți trimitem banii.» (…) Așa au trecut 12 luni, în care suma finală a ajuns la cei 1000 euro. Nu știam cum să-i cer. Nu știam ce comportament ar trebui să am. Eram și mic, eram și la început.”
Pe lângă acest proiect, a aplicat o strategie eficientă de networking: „În primul an nu am lucrat foarte mult, dar am fost la toate conferințele, la toate evenimentele de tip hackathon, tot ce era pe domeniul Tech în Cluj, București. Am participat și în Viena la Pioneers.
Mi-am făcut o stivă de cărți de vizită, m-am dus și m-am băgat în seamă cu toată lumea. Am câștigat StartUp Weekend și StartUp Transilvania cu o idee de proiect și, brusc, a început să audă toată lumea de mine. Am tot pus cărămidă peste cărămidă și am ajuns să-mi cresc rata.“
Cum setăm, ca freelanceri, tariful?
Secretul este să „îți calculezi matematic rata”. Poți începe prin a căuta tariful unei alte persoane care lucrează în domeniul tău și îți alegi suma pe care o vei cere prin comparație, raportându-te la țară, la experiența, la portofoliu, la know-how. Îți adaugi taxele de SRL/PFA și setezi, totodată, un procent în funcție de costul chiriei și alte cheltuieli: consumabile, energie electrică, licențe pentru programe etc.
În momentul în care un client mă întreabă cât iau pe oră știu să-i spun o sumă și știu să-i explic după, 10 minute, exact de ce iau suma aceea. Justific foarte clar pentru că, în momentul în care ai abordarea asta, un client nu va putea să spună „E cam mult”. Onestitatea ajută super mult. La fel și autenticitatea.
Totodată, e un skill să înveți să zici NU dacă proiectul nu îți merită timpul. Dacă clientul are buget 10 euro/ora, iar pentru tine această sumă nu îți aduce un câștig, învață să spui NU!
În ce moment al proiectului esti platit? Cum te asiguri ca banii ajung la tine?
Dacă ai destulă încredere în tine și putere de caracter, tu decizi! Dacă îi lași pe clienți să decidă când ești plătit, riscul este destul de mare, mai ales când vorbim de clienții din România. Au fost cazuri în care am fost nevoit să șterg tot codul pana la data plății. E fair point, dar asta este o măsură pe care să o aplici în ultimă instanță. Este un contract la mijloc, dar de multe ori, nu toți îl respectă.
În ultimii 5 ani nu am mai pățit un caz asemanator, pentru ca am învățat să-mi schimb atitudinea față de colaborare. O garanție a contractelor fără incidente este să fii foarte bun în ceea ce faci, astfel încât clientului să-i fie teamă să nu te piardă.
Unde găsim clienții?
Personal, îmi iau 90% din clienți din LinkedIn și recomandări. Eu folosesc LinkedIn pentru că am investit mult timp în construirea unei rețele pe acea platformă, în construirea unui profil complet.
De ce am ales LinkedIn versus Upwork? Pentru că acolo trebuia să mă bat cu piețele mult mai puțin competitive. Dacă eu ceream 20 euro/ oră pentru Mid level, apărea o agenție din India care cerea același tarif pentru 5 programatori. Este o diferență de nivel. Dacă ești super expert, poți cere cât vrei tu, dar dacă ești la un nivel de experiență mai mic, te lupți foarte mult cu concurența. Am ales să investesc foarte mult în LinkedIn și în networking.(…)
Totodată, fac parte dintr-o comunitate de „makers”, o gașcă de prieteni care s-a cunoscut într-un spațiu de coworking și care dezvoltă proiecte. Toți aveam un network foarte mare, iar dacă unul rămâne fără proiect, cu siguranță celălalt știe pe cineva care are nevoie de ajutor.
Clienții țin cont de portofoliul tău/ de feedback?
Proiectele pe care le-ai avut înainte sunt cele care îți deschid ușa. Experiența, portofoliul și brandul personal pe care ți l-ai construit îți vor deschide ușa pentru a intra la discuție. De acolo, depinde doar de cine ești tu ca persoana și cât de încrezător ești tu în abilitățile tale.
Care este secretul atunci când vorbim de relația cu clienții?
Am învățat foarte multe în relația cu clienții din cariera în fotografie. Oamenii aleg să lucreze cu persoana, nu cu produsul lor. Tu te vinzi pe tine ca pe un consultant, nu vinzi munca pe care o produci. Dacă tu îi inspiri clientului acea atitudine pe care el o caută, nu va fi la fel de important ce știi să faci, o să fie mult mai important faptul că ești destul de flexibil să înveți și că ești destul de flexibil să te mulezi pe nevoile lui.
Munca ta nu poate fi cuantificată într-un call. Tu poți să-ți dai seama într-o discuție de 10 minute cu ce fel de persoană vorbești, dar nu îți poți da seama cât de bine știe programare.
Iar în privința interviurilor tehnice, din experiența mea, dacă cineva te întreabă o chestie pe care nu o știi, admite că nu o știi. O aplic de 5-6 ani. Spune mai bine: “Nu am lucrat cu asta, dar dacă ar fi să mă gândesc, aș face așa.” În acest fel, demonstrezi o trăsătură de personalitate valoroasă: că ești adaptabil și că ești dispus să gândești.
Ai avut eșecuri în cariera de freelancer? Ce să faci și ce să nu faci în relația cu clienții?
A fost primul client, căruia nu știam cum să-i spun să-mi dea banii. Nu știam cum să zic asta. Mă străduiam să mă comport frumos, să fac tot ce zice el ca să-mi primesc câștigul. Nu merge așa! A trebuit să împrumut bani, iar eu lucram full-time și nu aveam salariu deloc.
Dacă ești dispus să înveți din toate experiențele astea, înveți să ai o anumită atitudine. Cu cât capeți mai multă experiența și logistică, și tehnică, se schimbă balanța puterii într-o negociere. În momentul în care, într-un call cu un client, te poziționezi pe tine sub el, el simte ca tu ai nevoie de el. În momentul în care tu te pozitionezi fie egal, fie deasupra (în poziția de expert), el o să-și dorească să te plătească la timp ca să nu te piardă pe tine.
Asta o înveți cu timpul, căpătând încredere în abilitățile tale. Îți îmbunătățești abilitatea de a negocia și relația cu clientul se schimba complet.
Cum faci față deadline-urilor?
Am pierdut proiecte pentru că nu am respectat deadline-urile. La început, nu știam să estimez, dar am învățat pe parcurs. Dacă clientul te întreabă în cât timp termini treaba, iar tu îi zici că îți ia până mâine și nu termini, o să-l pierzi. Eu nu zic că termin până mâine, estimez durata efectiva a proiectului și îmi adaug 10 zile marjă de eroare.
Totul se bazează pe sinceritate pură, pe a fi foarte deschis cu ce știi, ce nu știi și pe comunicarea directă a acestor lucruri. Nu e o rușine să nu știi un lucru. Dar în momentul în care comunici deschis că vrei să înveți, că o să coste și o să dureze să înveți, e ok. Dacă un client vrea să lucreze în special cu tine, o să își asume că îți va lua 4 zile să înveți.
Din experiența ta, oricine poate deveni freelancer sau ai nevoie de anumite atuuri?
Ai nevoie de mai multă personalitate decât de cunoștințe tehnice. Dacă reușești să te faci plăcut, o să-ți vină clienți, iar dacă vin clienți, înveți! Dar dacă ești antisocial și știi tot, dar nu știi să exprimi faptul că știi tot, nu o să te ajute foarte mult.
People skills în freelancing sunt foarte importante! Abilitatea de a vorbi, de a te prezenta pe tine, de a-ți prezenta munca, intențiile. Practic, ești un „door-to-door salesman” care se vinde pe el.
Trebuie să emani încredere. După ce închide un call, clientul să fie entuziasmat că a găsit acea persoana care îi va duce business-ul/proiectul mai departe.
Trebuie să știi, mai ales la început, să te adaptezi tu după nevoile clientului. La un moment dat, vei ajunge la nivelul la care te vor cauta ei pe tine și vor încerca ei să se adapteze nevoilor/programului tău.
Desigur, totul se învață și vine odată cu experiența. Când am început să fac poze în club, dacă se uita cineva mai insistent la mine, plecam în cealaltă parte a clubului. După 3 ani, mă punem pe scenă, în fața DJ-ului, mă întorceam și făceam selfie cu lumea.
Este posibil să trăiești doar din freelancing?
Freelancingul e o carieră. Este exact cum cineva își imaginează că se duce și se angajează la Microsoft: o să începi de jos și prin perseverență, ambiție și învățare, crești!
Lumea își imaginează că dacă devine freelancer, de mâine face 100.000 euro/luna. În realitate, este exact același proces ca într-o cariera în corporație. Este un proces în care crești dacă ești dispus să înveți. Nu o sa începi la salarii de corporație, nu o să ai condiții de corporație, dar partea buna este ca evolutia ta este direct proporțională cu efortul tău și tu ești singura persoana responsabilă pentru creșterea ta. Freelancing is building a career on steroids.
Ce te-a motivat pe tine să continui în cariera de freelancer?
De la venituri de trei ori mai mari minim, la libertatea de a-mi face treaba oricând, de oriunde vreau eu, la abilitatea de a nu lucra dacă nu vreau să lucrez, la abilitatea de a lucra noaptea și de a mă trezi a doua zi la prânz. Atâta timp cât rezultatul muncii mele e la nivelul așteptărilor, pot sa fac orice vreau eu. Și nu am reguli iraționale. Eu aleg când merit o mărire de salariu și când să am concediu. De exemplu, anul trecut am lucrat doar 6 luni.
Merită să începi o carieră de freelancer?
Merită, dar trebuie să lucrezi din greu! Freelancingul este ideal pentru cei care iubesc ceea ce fac, dar nu consideră că locul lor e într-o corporație. Îți dă posibilitatea să fii tu așa cum ești, să-ți faci munca cum consideri tu ca e mai bine și să iei banii pe care tu consideri că îi meriți.
Care ar fi cele mai importante trei principii pe care fiecare freelancer ar trebui să le urmeze?
Ai încredere în abilitățile tale!
Oamenii se subevalueaza tot timpul. Noi ne știm toate plusurile și toate minusurile, dar alegem să ne axam pe minusuri. Nu poți merge la un client și să-i ceri un tarif foarte mare dacă tu nu emani încredere în tine. Iar asta se aplica și în corporații. În prima mea negociere pentru un job , cu 1 an jumătate experiență, am obtinut 9000 lei în condițiile în care un senior, angajat în firmă de 8 ani, pe aceeași tehnologie, primea 3000 lei. Știam care este nivelul meu și știam ca voi fi capabil să livrez o munca de calitate. E foarte importantă atitudinea pe care o ai față de tine. E vorba de self love!
Învață continuu!
Dacă tu consideri că nu ești suficient de bun, devino mai bun! Te costă 50 de lei să faci un curs și devii cu 20-30% mai bun în cariera ta. Eu încă fac cursuri de programare după 10 ani și învăț despre tehnologiile pe care le fac de 10 ani pentru că poate-poate am ratat ceva! Asta îmi oferă încrederea că pot să fac orice.
Învață ce vor oamenii!
Le spun deseori clienților mei că ei nu mă angajează pe mine să scriu cod. Orice poate să-l scrie. Dar nu o să aibă 10 ani experiență în construit produse și nu o să știe ce vor oamenii.
La fel este și în fotografie. Poți lua un student de la arte, care face niște poze demne de tablouri, dar pe care nu le vrea nimeni.
Când ai destui bani, când ești destul de faimos, ajungi să faci ce vrei tu. Dar ca să ajungi faimos, trebuie să faci ce se cere, ce vinde. Este un compromis necesar dacă vrei să faci un business din asta.
Comunitatea în care te poți dezvolta ca freelancer
Marian Goia este doar unul dintre freelancerii de succes din comunitatea ClujHub. Spațiul de coworking a reușit să aducă împreună oameni faini cu planuri mărețe, contribuind permanent la dezvoltarea mediului de business clujean prin încurajarea networkingului, dar și a procesului de învățare continuă.
Așadar, dacă ești un freelancer la început de drum sau dacă îți dorești să faci un pas în direcția aceasta, ClujHub este locul în care vei găsi toate resursele de care ai nevoie: proiecte de tip incubator (Digital Incubator), evenimente de specialitate destinate oamenilor de business și, bineînțeles, o comunitate valoroasă de freelanceri și antreprenori de la care ai mereu ceva de învățat.
Suntem curioși: Cum va suna peste câțiva ani interviul despre experiența ta ca freelancer?