Descoperind Râșca

de | | 2 Minute

Râșca va rămâne întotdeauna în inima mea.

Povestirea a început toamna, când frunzele s-au îngălbenit și au transformat peisajul într-unul magic. În cuvintele filosofului și poetului Lucian Blaga, “veșnicia s-a născut la sat”.

Copilărind la oraș și fără bunici, întotdeauna m-a atras viața satului. Față de vremea caldă din Cluj-Napoca, în Râșca am simțit aerul rece al muntelui. Dimineața am pornit spre vale unde imensa măgură se ridica lent peste sat…

Primul om întâlnit în cale a fost cântărețul în strană, căruia i se zice badea Petre. Pe urmă am ajuns la monumentul din vale închinat strămoșilor din 1637 care au întemeiat frumoasa comună Râșca, cunoscută ca “țara cartofilor”.

Dintre tradițiile trecute, șezătoarea, claca și Sărbătoarea de Sânziene amintesc de personalitatea râșcanilor, ce împrumută din tăria munților. Aceștia sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor și prețuirea tradițiilor.

Costumul popular se poartă la biserică de sărbători, spunându-se că acesta păstrează trupul curat și alungă spiritele rele.

Sursa unică de prelucrare a grânelor era moara satului din vale unde sătenii se strângeau cu căruțele și stăteau aici ore întregi de vorbă.

Furați de miracolul naturii, am urmărit cursul văii și am găsit întinsa pădurice de afin și merișor care ne-a ispitit nespus de mult.

Legenda locului spune că Sălănducu, un căpitan al voievodului Gelu, a pierit în bătălia de la Gârda. Precum măicuța din Miorița, mama lui a pornit spre meleagurile Râștei în căutarea fiului ei. Plină de durere pentru că nu l-a mai găsit, a vărsat atât de multe lacrimi încât toată Gârda s-a umplut de pietricele, acestea fiind numite de bătrânii satului “bănucăi”.

Cireșari moderni, ne-am continuat călătoria intrând într-o mină misterioasă aflată la câțiva metri de monumentul lui Sălănducu, acum inactivă… Misterioasă… deoarece nimeni nu știe de ce a fost închisă.

Norocos că am avut parte de o experiență extraordinară, pot spune liniștit că Râșca va rămâne pentru totdeauna în inima mea.

*Acest video a fost realizat în cadrul atelierului Digital Storytelling Agora Culturală @ Biblioteca Ta 22-23 aprilie 2015. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA17/RO13. Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european în România (www.fonduri-diversitate.ro).