30 de ani de Românie liberă. Ce a însemnat decembrie 1989 pentru Cluj?

de | | 2 Minute

Au trecut 30 de ani. Ce (mai) înseamnă decembrie 1989 pentru Cluj? | Expoziție

Au trecut 30 de ani de la Revoluție. Pentru mulți dintre noi, momentul aparține unei istorii străine și intangibile. Nu eram încă pe lume. Sau eram prea mici pentru a înțelege. Sau forța momentului ne-a lăsat doar frânturi de senzații, de cuvinte, de imagini. Pentru unii, decembrie 1989 înseamnă suferință, pierdere, confuzie. Pentru alții, înseamnă libertate, eliberare, un moment de răscruce. Ce a însemnat și ce mai înseamnă azi decembrie 1989 pentru Cluj?

„Cel din fotografiile de pe perete este unul dintre eroii martiri ai Revoluției, Mihai Călin Țiclete. Pe vremea aceea, avea 29 de ani și era electronist. Poate că mai repara și televizoare. Avea o fiică de 1 an și 6 luni când a fost împușcat în frunte.”

Aceasta este una dintre poveștile centrale ale expoziției conceptuale „Cluj 1989, 21.12”, organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Familia a donat muzeului hainele cu care Mihai Călin Țiclete a fost îmbrăcat la Revoluție, acestea fiind incluse în cadrul expoziției. Vernisajul expoziției dedicate împlinirii a 30 de la Revoluție are loc joi, 21 noiembrie, de la ora 18:00.

Expozitie MNIT Cluj 1989 b

Organizatorii expoziției și-au propus să re-construiască emoția zilei de 21 decembrie 1989, într-un mod subiectiv, cu accent pe experiențele personale ale clujenilor de atunci.

„Expoziția pornește de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluționare din decembrie 1989. Fiind o expoziție de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoțional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru și decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică și declanșând o dezbatere interioară asupra datoriei civice în epoca contemporană.”

În pragul alegerilor prezidențiale (iată, avem această șansă de-a ne exprima liber, de-a alege, de-a vota), într-o societate tot mai frustrată și dezbinată de idealuri și jocuri politice, expoziția nu este doar „aducere aminte”. Este o invitație la a reflecta responsabilitatea și implicarea noastră civică în societatea contemporană.


Proiectul este realizat de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Asociația MVSEVM TRANSILVANIAE, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Curator: dr. Ioana Gruiţă
Echipa de proiect: dr. Ioana Gruiţă, Ioana Cova, dr. Diana Iegar, dr. Manuela Marin, dr. Ana- Maria Gruia, Sanda Man, Victoria Barabas

Texte: dr. Manuela Marin, dr. Ioana Gruiţă
Traducere: dr. Manuela Marin, dr. Ana-Maria Gruia
Creative Director: Geanina Simion
Design: Török Károly F., Dana Gheorghe-Şerban, Anca Bâlc
Suport tehnic eveniment: ing. Florin Runcan
Materiale fotografice, video, grafică: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Televiziunea Română Cluj (Arhiva TVR), Arhiva Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Fototeca online a comunismului românesc, Arhiva de fotografie de presă Minerva, Collections of European Solidarity Centre, Răzvan Rotta, Eugen Moritz, Călin Ilea, Alexandru Rădulescu, Alina Andrei

Parteneri: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, Televiziunea Română Cluj, Arhiva TVR Bucureşti, Asociația Culturală Minerva Cluj, Asociaţia Pentru Adevărul Revoluţiei din Județul Cluj, Asociația Luptătorilor 21 Decembrie 1989 Cluj, Asociaţia Luptătorilor din Revoluţia Română Decembrie 1989, Asociația de Caritate „Revoluția Română Decembrie ’89” – Cluj.