De la vechile tramvaie și troleibuze, la autobuze electrice | Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca
Clujul are un istoric impresionant în ceea ce privește operarea transportului în comun. Evoluția de la vechiile tramvaie și troleibuze la autobuze electrice s-a întins pe parcursul a sute de ani. Din 1898, de la prima rețea de tramvaie cu aburi din oraș, până în prezent, la autobuzele electrice, tabelele electronice și aplicațiile mobile prin care ne achiziționăm bilete sau abonamente, a fost cale lungă – nu doar pentru Cluj, ci pentru omenire, în general.
Clujul ocupă primele locuri pe lista orașelor cu cel mai bun transport public din țară. Inaugurăm mereu loturi de vehicule noi, iar autobuzele mov au devenit deja simbol pentru oraș.
Impactul schimbării și al evoluției este cel mai ușor evidențiat prin comparație. În galeriile de mai jos, așadar, prezentăm imagini comparative ale mijloacelor de transport în comun care străbăteau străzile orașului pe care cei mai tineri dintre noi l-au cunoscut doar din fotografii, alături de imagini cu autobuzele cu care circulăm acum.
Cei mai în vârstă vor trece, probabil, prin stări nostalgice la vederea mijloacelor de transport care-i duceau pe ici pe colo în zilele de demult. În acest context, discutăm și despre inițiativa de înființare a unui Muzeu de Transport Public în Cluj-Napoca.
De la vechiile tramvaie și troleibuze, la autobuzele electrice
Despre toate vehiculele care au găzduit călătorii clujeni și vizitatorii orașului din vremurile trecute sunt multe de spus. La o documentare bazată pe informațiile celor care au inițiat înființarea Muzeului de Transport Public în Cluj-Napoca, am aflat că nu mai există atât de multe exponate vechi în Cluj deoarece cele mai multe dintre ele au fost casate. Mai jos puteți observa câteva dintre tramvaiele și troleibuzele care au transportat pasageri ai Clujului trecut:
Autobuzul cu numărul de parc 211 în Mărăști, în 2012 şi acum
„Traseu Florești-Cluj acum 14 ani, așteptând plecarea din Parcul Mare înspre Florești. În 2005 acesta era singurul traseu înspre comună și era deservit de un singur autobuz, având 7 plecări pe zi: 2 dimineața și 5 dupămasa” (sursă: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca).
În prezent avem mai multe linii care fac conexiunea între diferite zone ale orașului și comună (M21, M22, M23, M24, M26).
„Fabricat între 1967 și 1987 în peste 3500 de exemplare, vagonul CKD Tatra T4 este unul dintre cele mai răspândite și de succes tramvaie produse. În anul 2002 orașul de pe Someș achiziționează 20 de vagoane Tatra T4 din Magdeburg, între care 16 vagoane solo și 2 garnituri cu remorcă T4D+B4D. Acest model a circulat în Cluj până în 2010, ulterior casându-se toate exemplarele” (sursă: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca).
Locații: Depoul Muncii, Stația Clăbucet, Str. I.L.Caragiale
Conform Muzeului de Transport Public Cluj-Napoca, la finalul anului 2022, ultimele exemplare din trei modele de troleibuz, unul de microbuz, două de camion și două de tramvai au sfârșit la fier vechi. Astfel, nu mai există niciun troleibuz vechi în municipiu și nu mai există nici celebrele tramvaie colorate 🙁.
Acum, au mai rămas totuși cel puțin 10 potențiale exponate pentru un viitor muzeu.
Între 1987 și 2010, pe liniile de tramvai ale orașului, locuitorii se plimbau în tramvaie achiziționate second hand (produse în Cehia și operate anterior în Germania).
„Autobuze Rocar U312 care au circulat în Cluj din 1997 până în 2015 (unele dintre ele) ” (sursă: Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca).
Muzeul de Transport Public Cluj-Napoca
Am menționat că prima rețea de tramvaie cu aburi care a fost operată în zona urbană a Clujului a funcționat încă din 1898. Mai târziu, în 1957, au apărut pe străzile orașului și troleibuzele (vehicule de producție autohtonă). De atunci și până azi, s-au modernizat nu doar vehiculele de transport în comun, ci tot ceea ce ține de modalitatea de funcționare a acestora, de organizare, de programul de mers sau de casele de bilete și a titlurilor de călătorie.
Azi, în era digitală, cu un singur smartphone putem afla care sunt traseele și liniile de circulație, stațiile la care autobuzele opresc, orele de circulație sau poziția în timp real a vehiculelor (prin harta live).
Pentru că toate aceste schimbări au avut loc destul de rapid în ultimii ani, pentru tineri sau pentru copii poate fi greu de imaginat modul de funcționare a transportului din trecut, sau chiar și modul în care autobuzele/tramvaiele vechi arătau. Retragerea vehiculelor vechi din circulație este naturală, însă deși ele dispar de pe străzile orașului, ar fi drăguț să le putem încă admira și să le permitem generațiilor noi să ia contact cu istoria transportului urbei.
Petiția care propune înființarea unui Muzeu al Transportului Public în Cluj-Napoca își dorește salvarea și reabilitarea modelelor de vehicule autohtone sau străine care mai sunt încă aflate sub casare, alocarea unui spațiu care să găzduiască muzeul transportului public al orașului și înființarea muzeului de transport public în cadrul CTP Cluj-Napoca.
Considerăm că un astfel de muzeu este de interes pentru comunitatea clujeană, și nu numai, căci de-a lungul timpului s-a putut observa interesul pentru inițiativă și din exterior. Susținem și ne bucurăm de faptul că locuim într-un oraș care ține pasul cu schimbarea și cu evoluția, însă suntem de părere că un astfel de muzeu ar contribui și ar aduce o valoare impresionantă orașului. Vehiculele scoase din uz fac parte din istorie la fel ca restul clădirilor și obiectivelor cu care ne mândrim și pe care le prețuim în oraș.
Clujul ar trebui să-și respecte și el istoria, la fel ca multe alte orașe din țară sau din afară, printr-o astfel de inițiativă. After all, numele orașului poartă eticheta unuia dintre cele mai dezvoltate orașe din țară, iar un astfel de muzeu care să aducă un plus cultural-istoric pe scena turistică a orașului este mai mult decât necesar. Vehicule am avut destule, nu știm câte-au mai rămas, iar spațiul există deja. Așteptăm ca și inițiativa să fie cândva implementată și să avem un loc în care istoria transportului clujean să fie reprezentată 🙂.
Petiția pentru inițiativa înființării unui Muzeu de Transport Public în Cluj-Napoca poate fi găsită aici, iar pe pagina de Facebook a Muzeului de Transport Public Cluj-Napoca găsiți mai multe fotografii și detalii despre inițiativă și despre transportul public din Cluj.