De ce ar Trebui să te Antrenezi și nu să Exersezi

de | | 6 Minute

Având în vedere că majoritatea joburilor din ziua de azi presupun să lucrăm stând jos, 8 sau mai multe ore pe zi, ne-am dat seama destul de rapid că trebuie să compensăm în partea liberă a zilei și să ne mișcăm mai mult. 

Știți, toată povestea aia cu sedentarismul, obezitatea, bolile de inimă, postura proastă și durerile de spate etc.

Acest articol este realizat de către Sorin Iacob – antrenor personal și coach în nutriție, cu experiență în ciclism, kickbox, powerlifting și alergare de viteză. 

Și ca să ne mișcăm mai mult, avem mai multe opțiuni: 

Putem alege să mergem pe jos la muncă, dar cine are timp de asta? Sau să mergem cu bicicleta. Ce vorbesc, sunt numai nebuni la volan. 

Putem alege să alergăm de două trei ori pe săptămână, dar mulți au auzit că și aia e rău pentru articulații. 

Așa că cel mai bine ar fi să mergem la o sală. Numai că… antrenorii sunt scumpi, și nu avem nici cea mai vagă idee ce să facem în acea sală o dată ce intrăm acolo. Și să stea cu orele pe Youtube să se documenteze nu pare foarte plauzibil pentru toată lumea.

Aa, știu ce putem face: Antrenamente de grup. 

Pare soluția ideală, nu? Prețul este aproape similar cu cel al unui abonament la sală, dar acolo sunt și alți oameni care să ne motiveze, și un antrenor certificat care să se asigure că facem ce trebuie. 

Pentru unii antrenamentele de grup sunt o experiență plăcută, iar pentru alții, mai puțin. Unii renunță după câteva săptămâni, alții devin obsedați, și încearcă să facă din ce în ce mai mult. 

Dar oare, aceasta este cea mai bună soluție? Sau este măcar o soluție destul de bună? 

Lasă-mă să-ți spun opinia mea. Dar mai întâi, să-ți spun cine sunt eu, să-mi dau cu părerea pe subiectele astea: 

Sorin Iacob Personal Trainer Cluj 2022
În fotografie: Sorin Iacob, antrenor personal și nutriționist.

Numele meu este Sorin Iacob, sunt antrenor în Cluj-Napoca de câțiva ani și fac ceea ce fac pentru că îmi place foarte mult. Lucrez full-time în domeniu și vreau să rămân în domeniu până la pensie, și poate chiar și după. 

Acum vreo 4 ani am terminat un curs de antrenor și, deși am învățat câte ceva și pe acolo, am continuat să învăț constant, și continui să fac asta. 

Pe lângă faptul că îmi place foarte mult ceea ce fac, și îmi place să învăț, o fac și pentru că trebuie să țin pasul. Fitness-ul este un domeniu care evoluează rapid, dintr-un motiv simplu:

Este o industrie de multe miliarde de euro la nivel mondial. Da, a fost un mic setback anii trecuți cu covid-ul ăsta, dar a început din nou să crească totul. De ce? 

Din motivul pe care l-am spus mai sus: Din ce în ce mai mulți oameni știu că trebuie să compenseze stilul lor de viață sedentar, și din ce în ce mai mulți oameni o fac. Atât la nivel global, cât și aici, în Cluj. 

Ei bine, să ne întoarcem la antrenamentele de grup, la exersat și la antrenat. 

Haide să facem o paralelă între ce fac eu când am un client versus ce se întâmplă la o sesiune de antrenamente de grup. Pentru că asta va ilustra foarte bine diferența dintre antrenat și exersat. 

Când am un client nou, înainte să ne antrenăm, facem un mic assessment, în care încerc să-mi dau seama de câteva lucruri: 

1: Sănătatea clientului respectiv. 

Are probleme cu spatele? Cu tensiunea? Cu genunchii? Umerii? Există ceva ce m-ar face să cred că nu sunt persoana potrivită să-l antrenez? Că acesta ar trebuie să treacă pe la un doctor sau un kinetoterapeut înainte să înceapă un program de antrenament? 

2: Nivelul clientului respectiv. 

A mai fost în sală? Dacă da, cât timp, ce a făcut? Pe cont propriu? Cu un antrenor? Cât a făcut pauză până să vină la mine să-l antrenez? Numai luând aceste lucruri în calcul pot să știu cum să-i structurez un plan de antrenament și cât de tare să-l iau în prima perioadă. 

3: Cât de bine se mișcă clientul respectiv. 

Trecem prin niște exerciții de bază și teste de mobilitate, flexibilitate, stabilitate etc. și încerc să văd cât de bine se mișcă clientul respectiv. Ca să știu unde am de lucrat. Ca să știu ce exerciții pot să-i dau fără să-l pun în pericol. Ca să știu ce trebuie să-l învăț.

4: Nutriția clientului în momentul respectiv. 

Încerc să aflu dacă ce, cât și când mănâncă clientul respectiv se aliniază cu obiectivele sale. 

Da, am făcut unul dintre cele mai bune cursuri de nutriție din lume. Dar nu mă consider nutriționist. Știu doar atât cât e nevoie, cât să dau niște sfaturi simple, de bun simț și bazate pe știință, legate de alimentație în cadrul unui plan de antrenament. 

Dacă văd că există probleme mai grave de nutriție, îmi trimit clienții la un doctor. Nu am impresia că le știu pe toate și nici nu încerc să le știu pe toate. 

5: Somnul și nivelul de stres.

Factori foarte importanți în cadrul unui plan de antrenament și nutriție. Nici aici nu mă bag mai mult decât trebuie. 

6: Obiective. 

Vorbim despre obiective specifice, măsurabile, realistice. 

Vorbim despre timpul în care vom ajunge acolo. Și de nivelul de efort de care e nevoie pentru a le atinge. 

Numai după ce trec prin toate aceste 6 puncte și am o idee clară cu cine lucrez, pot să-i spun clientului cu adevărat dacă eu sunt persoana potrivită să o ajut sau nu. 

Dacă răspunsul este da, numai bazat pe aceste 6 puncte pot construi un plan de antrenament progresiv, inteligent, ca să-l duc acolo unde își dorește. 

Și numai bazat pe aceste 6 puncte pot să iau în considerare și cele mai bune recomandări pe care să le fac clienților mei pentru nutriție, recuperare și sănătate personală (nu sunt și nu mă cred doctor, așa că nici aici nu mă întind mai mult decât trebuie). De multe ori acele recomandări implică chiar mersul la doctor sau la kinetoterapie. 

Ei bine, haide să vedem ce se întâmplă într-un antrenament de grup. 

Intri într-o sală, începe „antrenamentul”. Încerci să ții pasul cu toată lumea. Indiferent de nivelul tău, indiferent de nivelul lor. 

Antrenorul este acolo să se uite dacă faci totul bine, dar la 20-30 de clienți cam greu să fii atent la fiecare detaliu. Mai mult de atât, antrenorul respectiv nu știe nimic despre tine, despre sănătatea ta (dar noroc că ai lăsat o declarație la intrare că nu răspunde el de accidentările tale), despre nivelul tău și despre obiectivele tale. 

Pare că scopul acolo este să transpiri, să te doară și să faci febră musculară. Nu să progresezi. 

Mergi acolo sperând că vei progresa, dar în realitate este doar o încercare oarbă de a face ceva. 

Nu ar trebui să se numească antrenament de grup, ci exerciții în grup. Pentru că antrenamentul are un scop clar, specific, și progresul se măsoară în… progres. Nu în transpirație și durere. 

După cum vezi, nu am o opinie extraordinară despre antrenamentele de grup. Sunt o soluție ieftină și suboptimă la un plan de antrenament bun. Dar sunt ele oare dăunătoare? Ar fi mai bine să nu le faci? 

Da și Nu. Cât timp găsești un antrenor bun și niște clase cât de cât potrivite cu nivelul și obiectivele tale (deși s-ar putea să nu ai cunoștințele necesare să-ți dai seama care ar fi acele clase), ele pot fi ok. 

Și este important să te miști. Orice (aproape) e mai bine decât nimic. Dar dacă alegi antrenamentele de grup, ești foarte, foarte, foarte departe de un plan de antrenament decent, personalizat pentru nevoile tale. 

Ține minte: Nu mergi la sală ca să transpiri, să te doară și să faci febră musculară. 

Mergi la sală ca să progresezi în direcția obiectivelor tale. E nevoie și de transpirație, de febră și de durere, dar alea nu sunt și nu ar trebui să fie niciodată obiective în sine. 

Sfatul meu:

Mișcă-te cât mai mult. Mergi pe jos. Aleargă, mergi cu bicicleta. Dar mai devreme sau mai târziu, ar trebui să înveți să te antrenezi cu adevărat, într-o sală. 

Poți face asta de unul singur sau poți face asta bazându-te pe experiența și cunoștințele unui antrenor bun (am scris un articol și despre cum să găsești un antrenor bun). 

Dar în primul caz vei avea mult de învățat și s-ar putea să nu ai rezultatele pe care le aștepți pe cont propriu. 

Indiferent de ce alegi, ține minte un lucru: 

Nu schimba niciodată antrenamentul pe exersat. 

Exersatul este ceva ce faci doar ca să simți că ai făcut ceva, dar nu duce foarte departe. Antrenamentul este făcut cu un plan clar în minte și îți oferă tot ce ai nevoie pentru a ajunge acolo unde îți dorești. 

Succesul unui antrenament se măsoară în progres. 

Mult succes. 

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să înveți mai multe despre antrenamentele în sală, urmărește-mi pagina de Instagram: @soriniacobpt