Noi secţii externe ale Şcolii de Arte Cluj: la Mica, Turda şi Pădureni!
Anul educaţional 2017 – 2018 aduce, pe harta secţiilor externe ale Şcolii de Arte Cluj, trei noi locaţii situate în puncte importante ale judeţului: o nouă secţie a cursurilor ţesut-cusut, la Mica, o alta – de inţiere corală – la Turda şi una de joc popular la Pădureni, comuna Tritenii de Jos. Acum, la debutul activităţii acestora, am purtat discuţii cu instructorii şi experţii care au preluat destinul secţiilor mai sus menţionate pentru ale afla intenţiile şi proiectele.
Prima intervievată, d-na Elvira Gavriş, expertul secţiilor cusut-ţesut Cluj-Napoca şi a celor externe de la Bedeciu, Rugăşeşti-Căşeiu, Răchiţele – şi, mai nou, de la Mica ne-a făcut câteva mărturisiri despre proaspăt înfiinţata secţie.
„La Mica – localitate situată lângă Dej – am deocamdată şase cursante, majoritatea cu studii superioare, care vor să înveţe să-şi petreacă folositor timpul şi au această îndeletnicire ca hobby. În primul rând mi-au spus că marea lor ambiţie este să ajungă să înveţe să-şi confecţioneze singure o ie, pentru că şi-au cumpărat diverse ii, confecţionate la maşină, de o caliate net inferioară celor lucrate manual. Aşa că, prin sprijinul primarului comunei – cel care ne-a pus la dispoziţie un spaţiu generos în cadrul Centrului Turistic Mica – am purces deja la treabă şi am instalat războiul de ţesut”.
Referindu-se la zona etno-folclorică unde timp de doi ani d-na Elvira Gavriş, neobositul expert al Şcolii de Arte Cluj – şi totodată meşter de notorietate – îşi va desfăşura munca, împreună cu cursantele sale, ne-a declarat următoarele:
„Mica e o localitate de câmpie şi nu am remarcat deocamdată prea multe modele interesante şi originale pentru costume – influenţa de Bistriţa fiind covârşitoare aici – dar cursantele mi-au promis că vor scotoci prin lăzile bunicilor şi vor aduce modele vechi pe care să le refacem în timpul orelor. Oricum, timp de doi ani – o dată la două săptămâni – mă voi întâlni cu aceste noi cursante ale mele şi aflu deja că există noi doritoare să pornească pe drumul migălos al cusut-ţesutului, deci sper să le aducem curând şi pe acestea alături de noi”.
Un alt împătimit al artelor este dl. Sebastian Zăhan, expertul noii secţii de iniţiere corală, deschisă în municipiul Turda. Domnia sa, hotărât să reînnoade tradiţia corală a Turzii, a creionat, pentru noi, câteva din proiectele sale:
”În urmă cu ceva vreme exista o secţie exterioară a Şcolii de Arte Cluj, la Turda, iar acum am început cu o grupă nouă – la care s-au înscris 18 persoane iubitoare ale muzicii corale. Totul, pentru că respectivii sunt „dependenţi” de muzica noastră corală, activând în Corul „Armonia” al Casei de Cultură din municipiu. Vârstele lor încep de la 17 ani şi ajung până la 60, făcând parte din cele mai diferite categorii profesionale. De pildă, avem în componenţă muncitori, chiar şi femei de serviciu – dar şi avocaţi sau profesori – ceea ce dovedeşte că, indiferent de ocupaţie, muzica îi uneşte pe toţi”.
Referindu-se la perspectivele secţiei, dl. Zăhan mărturiseşte că noul început reprezintă încă o provocare, corul fiind înfiinţat chiar de el în urmă cu 10 ani:
„Intrând sub patronajul Şcolii de Arte Cluj e limpede că vom fi de acum mult mai motivaţi, plus că ai noştri cursanţi îşi vor îmbogăţi cunoştinţele muzicale – asta pentru că în cadrul acestor lecţii de iniţiere corală vor avea loc şi ore de teorie muzicală. Sperăm într-o performanţă sporită şi în ceea ce priveşte tehnica vocală, cunoaşterea unui repertoriu coral mai bogat şi – având în vedere numeroasele spectacole pe care le organizează Şcoala de Arte – suntem siguri că vom interfera şi colabora şi cu alte coruri, îmbogăţindu-ne permanent experienţa”.
Dl. Vasile Songoti este, la rândul său, noul instructor coregraf al secţiei exterioare de joc popular din localitatea Pădureni, comuna Tritenii de Jos. Cu amabilitate, acesta ne-a prezentat câteva din caracteristicile secţiei pe care o coordonează, precum şi intenţiile sale de viitor.
„Am început cursurile cu o parte a copiilor din formaţia de dansuri populare „Fiii Cocului” – aflaţi de la grupele pregătitoare ale şcolii şi până la clasa a IX-a . Sunt instructor coregraf de profesie şi-n această calitate am mai colaborat cu Şcoala de Arte Cluj, în urmă cu câţiva ani, când instruiam formaţia de dansuri populare din satul Urca, comuna Viişoara şi formaţia de dansuri populare din reşedinţa de comună, Viişoara. La rândul meu, fiind pasionat de joc popular, am fost dansator la Ansamblul de dansuri „Doina Arieşului” din Câmpia Turzii, aşa că scopul nostru este să atragem cât mai mulţi copii pentru păstrarea tradiţiei folclorice româneşti şi, în special, a celei din zonă”.
Un alt punct important în cadrul demarării cu succes a acestei activităţi îl constituie sprijinul necondiţionat şi „de suflet” al unor cunoscuţi instrumentişti ai zonei: Valer Râza – acordeon, Czuli Lucian – saxofon şi Vasile Râza – „Şandorică”, din Valea Largă. Cât despre stilul abordat şi repertoriu, instructorul coregraf afirmă:
„Noi în general încercăm să menţinem dansul tradiţional şi nu vrem să-l modificăm – referindu-mă aici la păstrarea liniilor melodice şi a mişcărilor scenice moştenite „din bătrâni”. La noi, spre deosebire de alte zone, specifice sunt „purtata”, „jocul pe doi paşi” şi „bărbuncul”. Iar, acum, fiind sub tutela Şcolii de Arte Cluj sperăm să câştigăm şi mai multă experienţă, cu ocazia spectacolelor la care vom participa – unde vom putea urmări, desigur, formaţii de dansuri populare, din diverse zone ale ţării – astfel încât să ne îmbunătăţim încontinuu tehnica de dans”.