Curajul de a-ți spune povestea: Ruth Borgfjord, artist în Cluj | #ClujulVăzutAltfel

de | | 3 Minute

Curajul de a-ți spune povestea: Ruth Borgfjord, artist în Cluj

A-ți onora sufletul înseamnă a te accepta, a fi curajos și vulnerabil, a-ți spune povestea cu inima deschisă, a îmbrățișa viața în toate formele ei complexe. Nu e deloc rău să-ți începi diminețile ascultând astfel de idei, mai ales că la Creative Mornings ai exact mediul propice să simți autenticitatea povestitorilor și empatia audienței.

La Cluj Hub, o dată pe lună, se organizează cu spor și inspirație un eveniment matinal care se desfășoară doar în 184 de țări din lumea asta mică 🙂 Fiecare lună are o tematică bine aleasă și fiecare speaker este invitat pe măsura subiectelor. Luna martie a fost despre curaj, așa că cei de la Creative Mornings au ales-o pe Ruth Borgfjord să-și „pună pe tapet” o bucată curajoasă din povestea ei de viață.

Ruth Borgfjord

Ruth Borgfjord: „Îmi revendic locul în lume”

Povestea lui Ruth, ca artist în devenire, începe în Canada, unde a emigrat la 19 ani. Ea spune că de mică visa să facă ceva creativ, să devină artist, dar neștiind să picteze sau să deseneze, s-a îndreptat la început spre altceva.

„Am lucrat ca inspector pentru grija copilului. Asta e de fapt specializarea pe care o am din facultate, inspector pentru „early childcare education” (adică creşe, grădiniţe).
Doar că, după ani întregi de muncă într-un domeniu care era ok, tot simțeam că sufletul nu mi-e împăcat, îmi lipsea liniștea aceea pe care o ai atunci când știi că faci exact ce te pasionează.

Am decis să plec. Nu știam exact ce urma să fac, știam doar că vreau să mă exprim în mod creativ. Din momentul în care am luat decizia, Universul a început să miște unele circumstanțe, astfel încât am ajuns să fac producție de teatru pentru o companie mică din Nordul Canadei, în Whitehorse, Yukon. Au fost câțiva ani frumoși în care m-am apropiat de mediul artistic și am învățat cum poți pune în practică ideile creative.”

Curajul de A FI tu însuți

O dată ce-a descoperit că arta nu înseamnă doar pictură și desen, ci că are posibilități aproape infinite de reprezentare, Ruth a început să dea frâu liber pasiunilor ei artistice: fotografia, realizarea de scurtmetraje, performance-uri, toate pe subiecte apropiate de sufletul ei.

„M-am întors în țară și m-am înscris la Universitatea de Artă și Design. Aveam deja peste 30 de ani, dar pentru mine n-a contat altceva decât să-mi urmez dorința uriașă de a fi artist, un vis pe care îl amânasem prea mult în viața mea.”

Este extraordinar că, atunci când a decis să nu se mai ascundă, să-și accepte identitatea (Ruth făcând parte din comunitatea LGBT), toate momentele din viața ei s-au desfășurat într-un ritm galopant înspre devenirea lui Ruth ca artist.

„Curajul înseamnă vulnerabilitate, o spune Brene Brown. Înseamnă să stai cu toate sentimentele tale inconfortabile, să le înțelegi pe deplin, și pe urmă să le vindeci în mod autentic. Curajul nu e o constantă în viețile noastre și nu vine de la sine.

Trebuie să iei în mod conștient niște decizii pe care, bineînțeles, să ți le asumi. Trebuie să crezi în ceea ce ești cu adevărat, să-ți revendici locul în lume, să-ți schimbi convingerile impuse de familie, societate, să spargi bariere și să creezi lumea conform viziunii tale.”

Simplu?

Deloc, ar spune Ruth. Cu-n nod în gât povestește despre acest parcurs al ei înspre acceptarea propriei identități și asumarea ei. Tot drumul a presupus ani întregi de negare, de frici, de umilințe, de greșeli.

Important este să faci acel exercițiu creativ în care-ți pui întrebarea: „Dar oare eu nu merit? Nu merit să trăiesc liber, să mă exprim conform propriilor mele credințe, să aflu ce-mi place cu adevărat și să pășesc cu încredere înspre visele mele?”

Cu toții merităm, nu? 🙂