Cum să te pregătești pentru sesiune? Student în Cluj

de | | 4 Minute

Cum să te pregătești pentru sesiune? Student în Cluj

Viața de student în Cluj e frumoasă, însă nu e scutită de perioade mai dificile. Orice provocare, însă, e o oportunitate de dezvoltare. Dincolo de informațiile pe care le asimilezi pentru cursuri și examene în sine, în perioada sesiunii îți vei însuși și alte abilități, foarte importante pe termen lung.

Ce ar trebui să știi și cum să te pregătești pentru sesiune?

Când te gândești la sesiune, știi că te așteaptă nopți nedormite, stres, cantitate masivă de informații de învățat, nesiguranță. Dacă iei totul sistematic, sesiunea poate fi însă o provocare și oportunitate de a te dezvolta. Toți cei care privesc în urmă la anii studenției, își amintesc cu nostalgie și cu drag inclusiv de sesiune. De ce să nu o apreciezi și acum, la timpul prezent? Îți oferim mai jos câteva repere informative, lucruri bine de știut înainte de sesiune, precum și câteva sfaturi pentru o învățare eficientă 😀

Bine de știut:

1. Notele bune se obțin mai greu – comparativ cu anii de liceu. Discrepanța între evaluările din liceu și cele din primul an de facultate îi poate debusola pe mulți. Și se lasă adesea cu dezamăgiri. E bine să știi că da, criteriile de evaluare sunt mai stricte în facultate. Unii spun că fiecare sesiune e ca un alt examen de bacalaureat, poate chiar mai dificil. Sesiunea nu-i însă vreun balaur. Dacă te pregătești și înveți sistematic, e o oportunitate de a-ți testa capacitățile de învățare.

2. Examenele

De obicei au rol determinant în media finală (alături de prezența la seminarii, proiecte semestriale sau alte forme de evaluare decise de profesori). Pot fi orale sau scrise.
Important: pentru fiecare disciplină de studiu vei avea la dispoziție 2 date de examinare. O poți alege pe cea care îți convine și care se potrivește cel mai bine cu programul tău.
Sfat: Notează-ți variantele de examinare pentru toate disciplinele. Abia apoi selectează-ți data examenului pentru fiecare disciplină în parte, ținând cont de distanțele dintre examene și preferințele tale. Poate preferi să ai 3 zile distanță între disciplină A și disciplina B, dar e ok să fie doar o zi distanță între A și C. Tu decizi. Te poți ajuta de un calendar fizic pentru o vizualizare temporală mai ok 🙂

3. Restanțe.

Da, trebuie să abordăm și subiectul acesta. Dacă nu ai primit o notă de trecere la un examen (minim nota 5), poți să dai din nou examenul în sesiunea de restanțe. Verifică structura anului universitar la facultatea ta pentru a știi când are loc această sesiune de restanțe. La unele facultăți, restanțele se dau la o săptămână după sesiunea normală de examene, la alte facultăți, restanțele se dau în prima săptămână din septembrie. De asemenea, restanțele se mai pot da și în anul următor de studiu, însă doar în semestrul în care a avut loc cursul respectiv.

Important: Dacă dai examenul în anul următor, nu uita să îți treci disciplina restantă în contractul de studiu din noul an.
Sfat: Deși nu e capăt de lume dacă rămâi cu vreo disciplină restantă, încearcă să nu amâni studiul și să îi disciplinei restante suficientă atenție. Prima dată când dai examenul pentru o disciplină restantă o poți face gratuit. Începând cu a doua oară, vei plăti însă o taxă.

4. Măriri

Sfat: doar du-te! 🙂 În perioada în care au loc restanțele, au loc și examenele de mărire. Poți să dai din nou examenul, în speranța că vei obține o notă mai mare. Examenele de mărire se dau gratuit, deci nu trebuie să plătești nici o taxă pentru ele. Poți merge la măriri în cazul tuturor disciplinelor la care ai promovat deja examenul. În catalog va rămâne nota mai mare.

Câteva sfaturi pentru o învățare eficientă

cum să te pregătești pentru sesiune student în cluj

Sperăm că știi ce să înveți – pentru asta ar fi important să cunoști programa disciplinei și să fii atent pe parcursul semestrului la așteptările profesorilor și la aspectele pe care se pune în mod special accent sau care sunt menționate ca fiind importante.
Dacă nu știi sigur cum să înveți, însă, îți oferim mai jos 9 sfaturi pentru o învățare eficientă, conform rezultatelor cercetărilor științifice din domeniu.

1. Alocă învățării intervale scurte și dese de timp, în locul unor intervale lungi și obositoare.
2. Crează-ți o rutină: introdu activitatea de învățare în programul tău zilnic și săptămânal (astfel poți evita renumitele nopți nedormite în care te chinui să ții ochii deschiși pentru a mai citi încă o paginăăă…)
3. În locul sublinierilor, încearcă sistemul de învățare cu ajutorul flashcard-urilor.
4. Setează-ți câte un obiectiv pentru fiecare interval de învățare – de exemplu, te concentrezi pe un singur subiect, înveți azi o singură teorie din toată disciplina.
5. Explică și altei persoane ceea ce înveți. Sau învață cu mindset-ul că va trebui să predai sau să îi înveți și pe alții ceea ce tocmai înveți tu.

6. Fă teste în prealabil. Exercițiul e util, chiar și când e vorba de examene. Poate există teste online cu rol de exercițiu pentru anumite materii, poate există teste la finalul capitolelor din suportul de curs sau din bibliografia recomandată.
7. Stabilește-ți un loc special în care înveți.
8. Deși anumite tipuri de muzică clasică te pot ajuta la concentrare, se recomandă să nu ascultăm muzică în timp ce învățăm.
9. Bineînțeles, elimină orice sursă de distragere a atenției, începând cu telefonul și social media 🙂

Pentru mai multe informații utile și interesante despre viața de student în Cluj, urmărește secțiunea Student în Cluj pe Cluj.com.