Cum să călătorești cu suflet?
Călătoritul este atât de complex! Unii îl asociază cu descoperirea, cunoașterea, ieșirea din zona de confort, dar pentru alții a devenit un stil de viață. De la ipostaza de turist și până la cea de călător este o cale presărată cu o doză de risc, aventură dar și satisfacție personală. M-am regăsit în ambele posturi în urma experiențelor avute în anii studenției.
Articolul de față este o contribuție a prietenilor noștri de la Cluj Guided Tours.
„Asociația Cluj Guided Tours vă invită la tururile ghidate cu pasiune, pe care le pune la dispoziție prin cei 27 de ghizi ai săi, tuturor celor interesați! Oferim tururi ghidate pietonale, de drumeție sau cu bicicleta, generale sau tematice, în Cluj și în împrejurimi, dar însoțim și grupuri în țară sau în lume, acolo unde cunoaștem destinațiile. Iar dacă doriți să fiți alături de noi, vă oferim cadrul pentru a dobândi experiența și cunoștințele necesare unui ghid de turism!”
În urmă cu 6 ani, o prietenă mi-a povestit despre Couchsurfing. Nu știam ce înseamnă mai exact. „Călătorești unde dorești, ai parte de un loc de dormit și de o persoană cu care să îți împărtășești experiențele” – îmi spunea prietena mea, Marcela. Mi-a surâs ideea și am încercat! La început, m-am întâlnit cu couchsurferi, le-am prezentat orașul unde locuiam, Cluj-Napoca, iar apoi am mers și eu în expediție!
În Marrakech, cu ajutorul Couchsurfing
Mi-a rămas în suflet prima călătorie în Maroc, în Marrakech, unde am găsit cazare prin intermediul platformei Couchsurfing. Pentru a fi o experiență mai puternică, am comunicat cu familia marocană timp de o lună înainte de a ajunge acolo. Poarta familiei ascundea o curte exotică, presărată cu flori, mozaicuri și o fântâna în mijloc. Simplitatea și amabilitatea lor m-au impresionat și, în plus, am descoperit o lume a aromelor și a gesturilor făcute din inimă.
Ideea Couchsurfing-ului a apărut în anul 1999, aparținându-i lui Casey Founton și a început să prindă viață în 2003 cu ajutorul lui Daniel Hoffer și Sebastian Giao de Turan în San Francisco, cu scopul de a oferi tuturor călătorilor posibilitatea de a gusta din tradiția și din cultura locală. În anul 2011 a ajuns să fie cea mai populară platformă de călătorie, având în jur de 3 milioane de membri, potrivit site-ului couchsurfing.com. În același an a devenit o organizație profitabilă, reușind să atragă fonduri de milioane de euro.
În România, platforma a început să fie mai cunoscută în ultimii ani, majoritatea membrilor locuind în orașele mari. În Cluj-Napoca se organizează, periodic, evenimente conexe cum ar fi Board Game-uri, întâlniri pentru socializare în diferite locuri, la care participă călători veniți din toate colțurile lumii. O experiență locală este și un tur cu un ghid al Cluj Guided Tours care prezintă entuziasmant și în mod regulat povestea orașului la free tour-ul de la ora 18!
„O casă pretutindeni pe planetă”
Localnicii încep să fie mai deschiși, să își împărtășească experiențele și să promoveze activ turismul în țara noastră prin intermediul platformei.
Mihnea, originar din Cluj-Napoca, couchsurfer de 6 ani, medic în orașul Rouen din Franța, este o gazdă cu o activitate foarte bogată. Cu peste 50 de experiențe, mărturisește că această platformă îi dă sentimentul că are o casă pretutindeni pe planetă / oriunde în lume și o bucurie de a afla informații despre diverse locuri, legende, oameni.
Couchsurfing-ul a ajuns să fie o pasiune care îi ocupă o mare parte a timpului liber. Cu ajutorul surfer-ilor descoperă locuri necunoscute, iar lumea pare mai colorată.
Cum să începi?
Cu toții știm că experiențele ne colorează viața și îi aduc un plus valoare. Cunoașterea activă și autentică a lumii în care trăim este la doar o un pas distanță!
Pentru a crea un profil de Couchsurfing este esențială o descriere completă a ta și a ceea ce poți împărtăși cu călătorii. Foarte important este să înțelegi și responsabilitatea pe care o implică și să citești cu atenție ce are de oferit persoana care vine la tine sau care îți oferă găzduire.
Referințele de pe profilul de Couchsurfing constituie un ghid important. Acestea pot fi pozitive, negative sau neutre. Ideal ar fi atunci când cauți o gazdă să te interesezi de personalitatea ei, de tipurile de activități care o preocupă și să te întrebi ce ai avea de învățat de la ea. Urmează-ți instinctul! Dacă simți că trebuie să o întâlnești, cu siguranță vei avea parte de o experiență unică.
Să înceapă aventura!
Bibliografie » crunchbase.com
Fotografie » trytryagain.io