OncoOvar Dx – cum depistăm cancerul ovarian printr-un simplu test de sânge?

de | | 3 Minute

Cum depistăm cancerul ovarian? Metoda inovativă: oncoOvar Dx (Bioprognos)

Metoda inovativă OncoOvar Dx pentru depistarea unei boli tot mai răspândite, mai exact cancerul ovarian a ajuns la Cluj, în cadrul laboratorului de analize Biogen. Poate ne punem întrebarea: de ce să apelez la o analiză de acest tip, dacă mă simt bine? Ei bine, în ziua de azi, cum suntem axați pe obținerea de multe rezultate, obișnuim să nu dăm importanță organismului și semnelor lui.

Din dorința de a crește calitatea vieții, promovând principiile medicinei preventive, laboratorul Biogen se implică în aplicarea și dezvoltarea unor metode noi de diagnostic. Astfel, în 2018 și-a propus să testeze și să promoveze o nouă metodă de depistare precoce a riscului de cancer ovarian, metodă dezvoltată de Bioprognos (Barcelona, Spania) – OncoOvar Dx, validată și la nivel european. Este vorba de un algoritm de calcul al riscului de cancer, pe baza unor analize de sânge.

Cum se manifestă cancerul ovarian?

În 2020 se estimează apariția la nivel mondial peste 280.000 de cazuri noi și 183.000 de decese, cancerul ovarian reprezentând la nivel european a patra cauză de deces. Deoarece simptomatologia este mai puțin specifică și are o evoluție silențioasă, cancerul ovarian este cunoscut ca și ucigașul tăcut (silent killer). Majoritatea femeilor care suferă de cancer ovarian prezintă câteva simptome. Totuși, ele se manifestă vag și sunt ușor atribuite unor condiții mai puțin grave. Aici amintim indigestia, creșterea în greutate sau înaintarea în vârstă.
Simptome:

  • balonare,
  • dureri pelvine sau abdominale,
  • senzație de sațietate precoce,
  • oboseală și dureri de spate,
  • constipație, creșterea în volum a abdomenului și scăderea în greutate.

Cum îl depistăm?

Suntem la curent cu procedurile greoaie și complexe, care implică mult timp și energie când vine vorba de programări pentru spitalizare în vederea unor analize complexe, care sunt de multe ori costisitoare atât pentru paciente cât și pentru sistemul de sănătate. Cu atât mai mare este disconfortul dacă starea de sănătate este precară. Deoarece prevenția trebuie să fie un obiectiv primordial în politicile sanitare ale oricărei țări, preocupările în acest sens ale sistemului public și privat de sănătate, converg.

Laboratorul Biogen a adus pentru prima oară în Cluj-Napoca o metodă inovativă care ajută la stabilirea riscului de malignitate la femeile cu formațiuni tumorale ovariene suspecte. Algoritmul OncoOvar Dx funcționează pe baza unui sistem inteligent de calcul, utilizând markeri biochimici și markeri tumorali, dintr-o singură probă de sânge.

cancerul ovarian

OncoOVAR Dx în Cluj-Napoca

Colaborarea între laboratorul Biogen și Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, cu finanțarea UEFISCDI (PN-III-CERC-CO-CI-2018), oferă posibilitatea testării gratuite a riscului de malignitate (OncoOvar Dx), la peste 150 femei, care prezintă o formațiune tumorală la nivelul ovarului. Proiectul propune testarea algoritmului OncoOVAR Dx, combinând valorile markerilor biochimici și tumorali – AFP, β-hCG, CA 19.9, CA 125, CEA, HE 4, cu unele afecțiuni și cu date legate de starea pacientelor. Algoritmul dezvoltat de Bioprognos (Spania) a primit marcă CE în 2017. Totodată, a fost realizat pe baza datelor obținute de la 4.520 de paciente, rezultând o sensibilitate și o specificitate crescute, fiind recomandat ca fiind cel mai precis și eficient algoritm în stabilirea riscului de cancer ovarian existent în prezent.

Interpretarea rezultatelor

Interpretarea rezultatelor este cât se poate de rapidă și eficientă. Astfel, după analiza sângelui pentru markeri tumorali, rezultatele sunt introduse pe platforma de calcul. Se generează apoi un raport ce cuprinde un calcul al riscului de cancer. Dacă ești curios (precum noi) să te uiți pe rezultatul analizelor, deși nu ai studii în domeniu, te asigurăm că interpretarea este cât se poate de simplă. Riscul de cancer este evaluat pe trei categorii: negativ (low), pozitiv scăzut (moderate) și pozitiv intens (high).

cancerul ovarian

Beneficiile OncoOvar Dx

OncoOvar Dx este o metodă neinvazivă și precisă, rapid de efectuat, bazată doar pe o simplă recoltare de sânge. OncoOvar Dx ajută la reducerea zilelor de spitalizare și evită biopsii inutile. Acest test este capabil de asemenea să:

  • detecteze cancerul ovarian cu o sensibilitate de 93.5% și o specificitate de 94.3%
  • reducă numărul de rezultate fals pozitive și fals negative
  • mențină un raport corect calitate-preț

Cui se adresează OncoOvar Dx?

Testul se adresează în special femeilor de peste 40 ani, care au un istoric familial de cancer ovarian sau mamar. De asemenea, pot efectua analiza și femeile cu formațiuni suspecte de cancer ovarian, depistate prin metode imagistice.

Sursă foto: Bioprognos, Freepik