„Cu Pietricel ne jucăm şi în Preistorie ne plimbam”
S-a dovedit un proiect de succes în rândul şcolilor clujene. Cum este final de an şcolar, ieri 11 iunie, a fost ziua încheierii festive a ciclului de lecţii de preistorie desfaşurate în cadrul programului de pedagogie muzeală al MNIT. Au participat peste 400 de ‚,absolvenţi’’ care au venit să-şi ia la revedere de la Pietricel, ghidul lor de nădejde şi personajul central al lecţiilor, creat special de muzeografii care s-au ocupat de proiect. După cum sugerează şi numele, Pietricel a venit din timpuri îndepărtate, mai exact din epoca preistorică pentru a-i conduce pe copii într-o aventură prin această fascinantă perioadă istorică.
Peste 1600 de şcolari şi preşcolari de la Colegiul Na’ional George Bariţiu, Şcoala Generală Ioan Bob, Şcoala Horea, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Şcoala Ion Agârbiceanu, Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Grădiniţa Lumea Copiilor, Grădiniţa Albinuţa şi Grădiniţa din Apahida au participat la lecţiile interactive din cadrul programului, rezultatul acestora concretizându-se într-o expoziţie a căror exponate sunt replici ale pieselor şi machete de aşezări preistorice realizate cu multă pricepere de micuţii participanţi.
Proiectul a avut ca scop principal familiarizarea copiilor cu principalele noţiuni şi aspecte ale epocii preistorice, inclusiv a obiectelor din patrimoniul MNIT datate din această perioadă, şi, implicit, ale arheologiei. Datorită interesului manifestat de şcoli, MNIT îşi propune să continue proiectul şi în anul şcolar 2015-2016, şi doreşte ca activităţile propuse să continue să reprezinte o provocare, teoretică şi practică, nu doar pentru copiii participanţi, ci şi pentru cadrele didactice clujene.