Creativitatea, atribut al ființei umane
Mai puțin despre orașul creativ, mai mult despre creativitate, ca atribut al ființei umane, de această dată. Luminița Vlas, psiholog și psihoterapeut, este invitata lui Florin Moroșanu în acest episod din cadrul Proiect C. Cei doi au discutat despre autocunoaștere, succes profesional, nebunie, genialitate, relații, învățare, expertiză și libertate, toate puse în raport cu ceea ce numim creativitate.
Ne-a plăcut mult asocierea creativității cu apropierea de sine, cu depășirea acelei anxietăți de a fi tu însuți în lume, cu renunțarea la limite și, în cele din urmă, cu libertatea.
„[…] dacă pot să dau la o parte anxietatea de a fi eu în lume și pot să mă manifest cât mai mult, ca cine sunt, ajung de fapt la a-mi trăi existența în mod creativ.” – Luminița Vlas
Câteva idei și informații care ne-au atras atenția:
- Creativitatea ca un proces de asociere (neașteptată) între vechi idei sau constructe, pentru a obține ceva nou, ceva diferit. Creativitatea ca abandonare a unor limite.
- „De foarte multe ori, în cazurile de depresie sau anxietate, care sunt de fapt simptome ale unei depărtări de sine, suntem atât de departe, încât nu mai știm cine suntem. Și atunci, dacă pot să dau la o parte anxietatea de a fi eu în lume și pot să mă manifest cât mai mult, ca cine sunt, ajung de fapt la a-mi trăi existența în mod creativ.”
- Terapia prin artă, psihodrama, inclusiv teatrul – ca modalități creative de autocunoaștere. Însă procesul este și invers: „Cu cât mă apropii mai mult de mine, cu atât pot fi mai creativ.”
- Statistic, conform studiilor actuale, nu există diferențe semnificative privind manifestarea creativității în funcție de sexul biologic (femei, bărbați), însă există diferențe în cadrul domeniilor de activitate (de ex. într-un domeniu tehnic, bărbații par să exceleze mai mult pe creativitate, în timp ce femeile excelează în domenii artistice, sociale, emoționale etc).
- „Omul este și creativ, dar și creator al propriei existențe.”
- Genialitatea este cea mai înaltă formă de creativitate.
- Legătura dintre creativitate, învățare și expertiză.
- Creativitatea asociată cu libertatea.
- Creativitatea asociată cu succesul » „Nu este suficient să fii creativ. Trebuie să fii mai creativ decât 99% dintre creativi pentru a avea succes.”
- Cum se manifestă creativitatea în viața de zi cu zi? Exemple: când gătim ceva inedit cu puținele ingrediente pe care le avem prin casă (să poți să gătești ceva foarte gustos din puține ingrediente); în relația cu partenerul de viață, când venim cu idei noi de a fascina, de a interacționa.
- Dacă într-un oraș există un sâmbure de creativitate, acesta va stimula, ca un domino, creativitatea oamenilor.
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.