Legătura dintre creativitate și cercetare
De data aceasta, facem o incursiune fascinantă în cercetare, în laborator – un spațiu în care normele și rigoarea sunt la ele acasă. Cum se împacă acestea cu ideile creative? În episodul 11 din cadrul Proiect C, Florin Moroșanu îl are ca invitat pe Dan C. Vodnar, cercetător și profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj-Napoca, precum și inițiator al proiectului Știință cu Sare și Piper.
Cei doi discută despre legătura dintre creativitate și cercetare, despre originalitate în acest cadru al rigorilor științifice, despre inovație vs. creativitate în domeniul cercetării, rolul întâmplării și al șansei în descoperirile științifice, precum și despre nașterea unor produse creative precum rujul comestibil sau mărțișoarele comestibile realizate de către studenții și profesorii USAMV Cluj.
Câteva idei și informații care ne-au atras atenția:
- Când ești foarte bine educat într-o anumită direcție, apare și teama de a nu greși, implicit te limitezi, îți pui în cale obstacole; studenții, care dețin totuși anumite cunoștințe într-un domeniu, nu au încă aceste limite, prin urmare pot veni cu „idei spectaculoase” în domeniul cercetării.
- Care este rolul întâmplării, al șansei, în cercetare? Cât este întâmplare, cât este foarte multă muncă? Ne-a plăcut răspunsul domnului profesor Dan C. Vodnar 🙂
- „Un om de cercetare trebuie să fie, în momentul de față, un om de echipă și nu cred că un om de cercetare poate atinge praguri de performanță ridicate în momentul în care nu are o echipă în spate.”
- „Până să ajungi la inovație, trebuie să emiți o idee. Ai emis o idee, apoi ideea aceea practic trebuie să intre în laborator, în cazul nostru de cercetare, unde începi să demonstrezi acea idee. În momentul în care ideea este demonstrată, ea poate atinge un alt nivel și o altă maturitate. Poți să ajungi cu ea la nivel de invenție. Iar o invenție devine inovație în momentul în care este transpusă în mediul economic, în mediul social.”
- „Amândouă (creativitatea & inovația) sunt extrem de importante. Avem nevoie de oameni care au acest potențial de gândire out of the box, dar avem nevoie și de inovații, care să ne faciliteze existența și să ne facă traiul mai ușor.”
- „Trebuie să mănânci extrem de multă informație, trebuie să documentezi suficient de mult, așa încât să găsești nișa care să-ți permită procesul de creativitate.”
- „Pentru a-și atinge potențialul de creativitate, Clujul ar trebui să emită întrebări și să caute răspunsuri.”
„Proiect C – despre oameni, creativitate și oraș” este o inițiativă cu rol educativ a Serviciului Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj-Napoca, Direcția Casa Municipală de Cultură, care își propune nu doar să explice ce înseamnă creativitatea și alte concepte asociate, ci și să ofere perspective asupra formelor pe care aceasta le îmbracă în variate domenii – precum arhitectura, artele spectacolului, arte vizuale, IT, cercetare, design sau advertising.
Luând forma unor discuții în format video cu invitați din sectoarele culturale și creative, episoadele din cadrul Proiect C le veți putea găsi, publicate pe rând, în categoria specială pe care Cluj.com o dedică proiectului » cluj.com/categorii/cluj-proiecte/proiect-c.