Cum influențează comportamentul șoferului costurile de monitorizare sau asigurare?

de | | 3 Minute

Cum influențează comportamentul șoferului costurile de monitorizare sau asigurare?

Orice companie de transport știe că cea mai importantă resursă o reprezintă conducătorii auto. Ei sunt cei care fac roțile să se învârtă și marfa să ajungă acolo unde este necesar. Dar ce se întâmplă atunci când comportamentul la volan al conducătorilor auto influențează decisiv costurile într-o companie de transport? Ce măsuri se impun în aceste situații? Este suficientă comunicarea verbală între managerii de flotă și șoferi sau este nevoie de măsuri mai mari precum instalarea unor sisteme de monitorizare a activității conducătorilor auto? O astfel de metodă funcționează prin simpla instalare a unui gps auto cu funcții de localizare gps care să ofere în timp real informații despre activitatea șoferilor.

În cele ce urmează vom vedea care sunt acțiunile conducătorilor auto care, executate deficitar, pot avea efecte negative asupra costurilor unei companii.

Costuri de monitorizare

Stilul de condus al unui șofer poate să aibă repercursiuni asupra consumului de combustibil. Cu cât accelerările și frânările sunt mai dese sau depășiri cu accelerare bruscă, cu atât consumul de combustibil crește, având ca efect o creștere a costurilor privind alimentările cu combustibil.

Respectarea rutelor prestabilite este de asemenea foarte importantă. Acestea sunt, de regulă, stabilite înaintea plecării în cursă de către coordonatorul de transport împreună cu șoferul. De cele mai multe ori acestea sunt combinații de trasee care includ sau nu autostrăzi, pentru a determina traseul cel mai scurt și rapid de a ajunge la destinație. Cu fiecare abatere de la rută, crește, pe lângă costurile cu combustibilul pierdut, și posibilitatea unei penalizări din partea destinatarului mărfii, pentru nerespectarea termenului de livrare stabilit.

De regulă, alimentările cu combustibil fac parte din ruta prestabilită despre care am menționat mai sus. Planificarea riguroasă a traseului și a timpilor de condus este importantă atunci când prețul este oscilant la pompa și se modifică în funcție de ore, dacă este zi sau noapte sau dacă este în timpul săptămânii sau în weekend. Așadar, cu cât planificarea este mai bună, cu atât cresc șansele de a face economii.

Respectarea timpilor de condus și a celor de pauză este o cerință esențială pentru un condus responsabil. Cu cât șoferul este mai odihnit, cu atât atenția la volan și capacitatea de respectare a tuturor condițiilor sunt îmbunătățite.

Costuri de asigurare

Revenind la stilul de condus despre care am amintit anterior, felul în care un șofer alege să conducă un vehicul se reflectă nu doar în consumul de combustibil ci și în menținerea integrității vehiculului. Păstrarea calmului la volan și a atenției distributive ajută în evitarea oricărei coliziuni cu alte elemente (stâlpi, porți, borne, bariere) sau alte vehicule (parcate sau aflate la locurile de încărcare sau descărcare).

Stilul de condus poate afecta și marfa transportată. Marfa aflată în interiorul vehiculelor de transport, trebuie asigurată corespunzător, împotriva oricăror situații care ar determina deteriorarea ei. În funcție de tipul de marfă transportată, aceasta se poate prinde cu chingi, bări de marfă, paleți sau alte elemente care să nu permită deplasarea în interiorul remorcii. În caz contrar, frânările bruște, accelerările sau schimbările rapide de direcție pot dezechilibra marfa, determinând deteriorarea ei și, ca o consecință, penalizări pentru transportator.

Staționarea sau pauzele de odihna mai lungi este bine să fie făcute în parcări supravegheate cu pază și camere video. În acest caz, se evită crearea unor situații nefavorabile în care marfa ar putea fi sustrasă.

Grija și interesul conducătorului auto față de ceilalți participanți la trafic înseamnă o conduită preventivă a acestuia, fără expunere la situații care să creeze pagube materiale pentru vehiculul companiei sau obligarea la plată a companiei pentru pagubele produse altui autoturism.

Sisteme performante pentru companii performante

Pentru a reduce costurile de monitorizare și costurile cu asigurările de marfă sau auto, avem nevoie de un ajutor. Cea mai simplă metodă de monitoriza comportamentul unui conducător auto este prin instalarea de sisteme de monitorizare a flotei prin gps auto. Aceste mici dispozitive, conectate la un sistem complex, oferă date importante pentru gestionarea tuturor acestor costuri.

Cu ajutorul sistemelor de monitorizare gps, se cunoaște conducătorul auto de la volan, kilometrii reali parcurși de vehicul, alimentările efectuate, consumul real de combustibil, deschiderea portierelor, deschiderea ușilor de la remorca, pornirea sau oprirea motorului, se primesc notificări referitoare la expirarea asigurărilor și multe altele. De asemenea, aceste sisteme permit emiterea de rapoarte zilnice, săptămânale, lunare și anuale cu privire la un singur vehicul sau la întreaga flotă auto monitorizată.

Astfel de informații nu pot fi catalogate decât ca fiind absolut esențiale. De aceea, Alarma.ro vine în întâmpinarea companiilor cu un astfel de sistem de monitorizare gps, pentru o mai bună gestionare a costurilor privitoare la întreaga activitate a flotei auto.

Află mai multe pe www.alarma.ro.


Comunicat de presă

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți în domeniu, urmărește rubrica specială SAS Grup – Alarma.ro