Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II)

de | | 4 Minute

Conace în județul Cluj | Poveștile neștiule ale vechilor case nobiliare (Partea II)

Continuăm seria de articole dedicate vechilor case nobiliare – Conace în județul Cluj – cu șapte clădiri minunate, care spun și astăzi povestea familiilor nobiliare renumite în Transilvania secolelor trecute. Bijuterii arhitecturale de care încă ne mai putem bucura pe de-a-ntregul sau cele câteva ruine rămase în amintirea vremurilor trecute, toate îți dau fiori și te aduc mai aproape, măcar pentru câteva clipe, de istoria plaiurilor transilvănene.

Facem o călătorie în timp, pornind pe urmele familiilor Dujardin, Kemény, Laszay și Goga și descoperind instorisirile din spatele zidurilor ponosite astăzi de trecerea timpului. Te invităm să ne însoțești în această aventură, iar dacă ai ratat-o pe cea precedentă, îți recomandăm să descoperi și alte monumente impresionante aici » Conace în județul Cluj | Cum arată acum casele nobililor de altădată?

#1. Conacul Dujardin din Coasta

Datare: Secolele XVIII–XIX
Proprietate: publică

Povestea clădirii:

Zidurile clădirii spun astăzi, din păcate, o poveste tristă. Construit în secolele XVIII–XIX, sub egida familiei Dujardin de Nagyszekeres, conacul a ajuns mai apoi să găzduiască o școală generală, iar acum a rămas în paragină. Deși este inclusă încă din anul 2010 în lista monumentelor istorice din județul Cluj, clădirea se prăbușește treptat sub negura uitării.

Conace Cluj

 

#2. Conacul Gallus din Gilău

Datare: Secolul al XIX-lea
Proprietate: privată

Povestea clădirii:

Privind fotografii actuale ale conacului Gallus, îți vine greu să-l recunoști. Clădirea impunătoare, care surprindea altădată prin eleganță și rafinament, s-a transformat astăzi într-un depozit cu materiale de construcție.  Conacul datează din secolul al XIX-lea și poartă numele primul său proprietar, Gallusz de Zéts.

 

#3. Conacul Kemény din Camărașu

Datare: Secolul al XVIII-lea
Proprietate: privată
Stil: clasicist

Povestea clădirii:

Povestea conacului Kemény începe în secolul al XVIII-lea, atunci când este construit și locuit de nobilul ardelean al cărui nume îl poartă și astăzi. Familia nobiliară Kemény este una cu renume pentru trecutul Transilvaniei, oferindu-i chiar un conducător: pe Kemény János, principe în perioada 1660-1662.

În prezent, acest conac a revenit în grija moștenitorului familiei Kemény, Lazăr Pal. Astăzi, au rămas doar câteva ruine din construcția de altădată, dar zidurile care încă au mai rămas în picioare sunt o expresie vie a stilului arhitectural clasicist. Clădirea se poate vizita de Luni – Vineri, conform programului afișat pe site: conacul-kemeny.business.site

Conace Cluj

#4. Conacul Kemény din Iara

Datare: Secolul al XIX-lea
Proprietate: privată

Povestea clădirii: 

Aparținând listei de proprietăți deținute în trecut de aceeași familie Kemény, conacul din Iară a fost inclus, la rândul lui, în anul 2010, în lista de monumente istorice al județului Cluj.

#5. Conacul Laszay – Filip din Nădășelu

Datare:  Sfârșitul secolului al XIX-lea
Proprietate: publică

Povestea clădirii: 

Conacul Laszay – Filip din Nădășelu reușește, din fericire, să se mențină una dintre cele mai frumoase monumente istorice din județul Cluj. Poveste lui începe la sfârșit de secol XIX, atunci când zidurile clădirii sunt ridicate de familia Kabos.

Rămânând zestre Annei Kabos, proprietatea ajunge după aceea la Lészai Lajos, soțul acesteia, al cărui nume îl și preia pe mai departe. În acest moment, clădirea nu a fost revendicată de niciun moștenitor, dar este întreținută de autorități.

În fața conacului se află singurul element deteriorat al proprietății: o masă de piatră ridicată ca monument de către Lészay Gyula și Matskási Karolina în amintirea fiului lor, decedat la doar un an și jumătate.

Conacul poate fi vizitat de turiști. 

 

#6. Conacul Laszay din Gârbău

Datare: Secolul al XIX-lea
Proprietate: privată

Povestea clădirii: 

Acest conac face parte din proprietățile lui Lészay István, nobil maghiar care câștigă Gârbăul cu titlu de ipotecă de la iezuiții clujeni la început de secol XVIII. Cei doi copii ai lui Lészay și a soției sale, Anna, s-au luptat din greu pentru păstrarea acestui conac, dar și a celorlaltor moșii. 

Clădirea este, în prezent, doar ruine și se află în proprietatea moștenitorilor.

#7. Conacul Octavian Goga din Ciucea

Datare: Sfârșitul secolului al XIX-lea
Proprietate: publică
Stil: brâncovenesc

Povestea clădirii: 

Povestea conacului, transformat astăzi în Muzeul Memorial “Octavian Goga”, începe cu mult înainte ca acesta să ajungă în posesia scriitorului. Clădirea este construită la final de secol XIX de avocatul Miklos Boncza la insistențele nepoatei sale care îi va deveni, ulterior, și soție. Din căsnicia lor rezultă o fată pe nume Berta care moștenește proprietatea și i-o oferă spre vânzare lui Octavian Goga în 1919, după moartea soțului ei, Ady Endre, prieten vechi al poetului.

Deși construcția se afla într-o stare precară, Goga decide să cumpere proprietatea în ciuda împotrivirii soției sale, Veturia. Acest gest vine ca semn de respect și recunoștință pentru suportul lui Ady Endre în timpul întemnițării poetului în Seghedin de către autoritățile ungare din cauza opiniilor sale politice.

În perioada următoare, Goga investește în modernizare și extinderea conacului, restaurându-l într-un stil brâncovenesc. Mai mult, acesta își va extinde domeniul, cumpărând teren de la Biserica Reformată și va dezvolta diferite anexe: 

» Casa Andy, locuită de personalul conacului;
» Casa Albă, destinată oaspeților care treceau pragul conacului;
» Grajdurile, demolate ulterior. În aceasta zonă se va construi Teatrul de vară;
» Mănăstirea de maici, înființată de Veturia;
» Biserica de lemn, adusă de Veturia în 1939 din Sălaj.
» Mausoleul iubirii, locul în care soții Gaga au decis să fie înmormântați. Construcția este placată cu mozaic realizat chiar de Veturia, timp de 20 de ani.

În 1966, moșia este donată de Veturia Goga statului român, urmând să devină, un an mai târziu, Muzeul Memorial “Octavian Goga”.

Conacul Octavian Goga din Ciucea rămâne și astăzi unul dintre cele mai importante conace din județul Cluj.

Conace Cluj

 

Surse informații și foto: Castel în TransilvaniaWelcome to Romania,I like Cluj, Conacul Kemeny,Muzeul Memorial “Octavian Goga”, Țetcu Rareș