Conace în județul Cluj | Cum arată acum casele nobililor de altădată? (Partea I)

de | | 4 Minute

Conace în județul Cluj | Cum arată acum casele nobililor de altădată?

Începem astăzi o nouă serie dedicată monumentelor arhitecturale: Conace în județul Cluj. Ne aventurăm în explorarea celor mai frumoase case ale secolelor trecute și spunem povestea tristă a bijuteriilor arhitecturale de altădată. În prezent, o parte dintre ele au devenit ruine, au fost date uitării de către proprietari și de către autorități. Nici privirile curioase ale turiștilor nu le-au mai mângâiat de mult timp siluetele îmbătrânite, care păstrează încă un aer nobil, fermecător.

Am realizat, de-a lungul timpului, o mulțime de călătorii, am pornit în căutarea celor mai speciale locuri din Cluj, în căutarea poveștilor desprinse din filele romanelor clasice ori romantice. Ne-am dorit să fim martori, pentru câteva secunde, la adevărate scenete istorice, ale căror semne au rămas și astăzi pe zidurile acestor monumente. Ne-am avântat, așadar, în explorarea celor mai vechi cetăți din județ, iar apoi ne-am întrebat Câte castele sunt în Cluj?”. De astăzi, scriem un nou capitol, pornind pe urmele familiilor nobiliare care erau recunoscute, pe vremuri, în întreaga Transilvanie.

#1. Conacul Bánffy din Turea

Datare: 1774
Stil: Baroc
Proprietate: publică
Povestea clădirii:

Conacul a avut o istorie bogată și tumultuoasă. A aparținut, mai întâi, familiei Bánffy, după care a fost trecut în proprietatea colonelului Wilburg Aladár, care l-a transformat în cazarmă. Bărbatul a murit în război, iar clădirea a devenit, pe rând, sediu al judecătoriei, al primăriei și, în perioada comunistă, al CAP-ului. 

În prezent, conacul este o adevărată ruină: acoperișul este distrus, iar vegetația îți permite să ajungi cu greu la trepte. Singurele dovezi ale vremurilor de aur ale conacului au rămas sistemele de închidere frumos sculptate și plăcuța ce veghează și astăzi asupra intrării: „1774 G. B. M.”.

Conace din județul Cluj

#2. Conacul Barcsay din Huedin

Datare: XVIII-lea
Proprietate: publică
Povestea clădirii: 

Conacul poartă și astăzi numele lui Domokos Barcsay, membru al Casei Princiare și renumit maestru al literaturii de anecdotă orală maghiară. Pe moșia lui se afla, în secolul trecut, și un parc dendrologic, recunoscut și peste hotare pentru un brad uriaș, la umbra căruia – spune legenda – s-a odihnit principele Gheorghe Rákóczi al II-lea, grav rănit în bătălia de la Florești. În acea vreme, pragul conacului a fost trecut de mari personalități ale vremii, precum Franz Joseph I., Munkácsy Mihály, Mikszáth Kálmán și alții.

După naționalizare, clădirea a îndeplinit multiple funcționalități, iar în zilele noastre adăpostește o școală auxiliară de limbă română. În apropiere, sălășluiește și astăzi platforma de pe care Franz Joseph I. a urmărit parada militară desfășurată în cadrul amplului exercițiu militar din 1894.

Conace din județul Cluj

#3. Conacul Beldi din Iara

Datare: Secolul al XIX-lea
Proprietate: privată
Povestea clădirii: 

Istoria conacului începe în secolul al XIX-lea, când familia Beldi decide să-și mute reședința în Ardeal. Din 2010, face parte din lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. 

#4. Conacul Betegh din Câmpia Turzii

Datare: 1828
Proprietate: publică
Povestea clădirii: 

Conacul Betegh își începe povestea la început de secol XIX, fiind, astăzi, una dintre cele mai vechi clădiri din Câmpia Turzii. Anul construcției a fost inscripționat chiar sub cele două blazoane de pe frontispiciu, însă, odată cu trecerea timpului, textul a dispărut.

Clădirea a fost construită de familia contelui Thoroczkai, iar apoi preluată de familia nobiliară Betegh, care, de altfel, i-a dat și numele. După naționalizare, conacul a devenit Stație de mașini agricole, iar, în prezent, este sediul Grădiniței de Copii nr. 3.

Conace din județul Cluj

#5.Conacul Bornemisza din Buza

Datare: sec. al XIX-lea
Povestea clădirii: 

Din păcate, istoricul acestei clădiri nu este la fel de bine documentat, iar poveștile legate de parcursul conacului lipsesc. Conform datelor, construcția a fost ridicată de familia al cărei nume îl poartă și prezent: Bornemisza. Conacul a fost inclus în lista de monumente istorice ale județului Cluj începând cu anul 2010, iar acum adăpostește un magazin sătesc.

#6.Conacul Bornemisza-Matskassy din Popești

Datare: 1804
Proprietate: privată
Povestea clădirii: 

La fel ca monumentul anterior, și acesta și-a început povestea sub egida familiei Bornemisza, nume sonor în rândul nobilimii transilvănene din acea perioadă. Conacul a trecut printr-o renovare în anul 1922, iar în prezent se află în proprietatea a două familii din satul Popești.

Conace din județul Cluj

Surse informații și foto: Castel în TransilvaniaWelcome to Romania