Clujul prin ochii americancei Janna Damigeana: cum e să te simți acasă la 10.000 km distanță

de | | 3 Minute

Clujul prin ochii americancei Janna Damigeana: cum e să te simți acasă la 10.000 km distanță

„I live more but I have less. I have less here, but I have so much more. More time with my children, more time to travel, more time to hike, I have joy. I have more of the positive things and less of the negative things that were making my life so hard.”Janna Damigeana 

În marea de content a internetului prin care scrolăm zilnic, am găsit-o acum ceva timp pe Janna Damigeana. Mi-a atras atenția prin modul autentic și amuzant în care prezenta viața la țară, dar și pentru că făcea asta din perspectiva cuiva care și-a petrecut mare parte din existență într-o altă lume, cum s-ar spune. Într-o altă cultură și într-o societate cu tabieturi și stil de viață diferit de cel al românului de rând.

Janna s-a mutat în România de vreo 4 ani. Nu era străină față de țara noastră, căci vizitase meleagurile românești și înainte de a se stabili aici datorită soțului său român. De origine este din California, însă ultimii 10 ani în care a locuit în Statele Unite i-a petrecut în Nevada. 

Clujul-prin-ochii-lui-Janna-Damigeana-un-oras-de-top-in-Romania

La prima vizită în România s-a îndrăgostit de țara noastră, de oameni și de natură. A vizitat România periodic și a explorat cam toate zonele ei, și uite că mai bine de un deceniu mai târziu a ajuns să numească Clujul acasă. 

Janna s-a mutat din Nevada într-un sat din Cluj chiar înainte de pandemie. Și indiferent de motivele care stau la baza deciziei de a te muta într-o altă țară, această experiență poate fi una cu adevărat provocatoare. Fie că este determinată de oportunități profesionale  sau din dorința de a-ți crea un viitor mai bun, schimbarea geografică ca adult vine cu propriile sale bucurii și provocări.

@jannadamigeana

The weirdest things entertain me. Doesn’t look like Marty Restaurants have a tiktok page. If they do, someone tag them. 😂

♬ original sound – JannaDamigeana

Mai mult, dacă se nimerește să faci acest pas într-o perioadă de maximă incertitudine precum a fost pandemia, provocările pot fi chiar mai mari decât de obicei. Dar ceea ce poate părea pentru o familie drept un început greu, a reprezentat pentru Janna un început de care ne-a povestit cu drag. 

A avut în 2020 timp să exploreze cu adevărat viața la sat, înconjurată de natură și de tradiții autentice românești. Iar din dorința de a lua contact și cu alți oameni, a început atunci să-și împărtășească pe TikTok experiențele din viața de zi cu zi. Acum e urmărită de 170k de oameni și este pentru Cluj un ambasador neoficial pe rețelele sociale, acolo unde creează conținut despre viața la Cluj sau din călătorii. 

@jannadamigeana

Day 1 in Romania. My friend Becky is visiting Romania for the first time! She was originally supposed to come in March 2020, so she has been looking forward to this visit for a long time. Join us for six days of fun as i show her my favorite sights. I think you all will be impressed with how much we see in 6 days. #travelromania #visitromania #romania #cluj #clujnapoca

♬ original sound – JannaDamigeana

Unul dintre aspectele fascinante ale vieții într-o altă țară este imersiunea într-o cultură nouă. Fiecare țară are propriile sale tradiții, obiceiuri și valori, iar ca adult care se mută într-o altă țară ai oportunitatea de a explora și învăța despre acestea într-un mod diferit față de tinerii care se adaptează mai ușor.

„I want to talk about Cluj because it’s a unique place, but also very familiar to me because I grew up in Silicon Valley, so it feels homey. All the tech companies feel so familiar to me, but it’s not the same, right? I love that kind of feeling.”

Janna, deși este o persoană extrovertită, admite că e dificil să-ți faci cunoștințe / prieteni ca adult. Acesta a fost cel mai provocator aspect atunci când a venit în Cluj, însă cu timpul s-a acomodat. A învățat mai bine limba română, a cunoscut oameni faini și știe deja că la vizitele în instituțiile de stat e nevoie să aibă cu ea dosar cu șină 😀.

@jannadamigeana

♬ Everybody (Backstreet’s Back) (Extended Version) – Backstreet Boys

Cât despre viața în România, Janna Damigeana spune că suntem înconjurați de puține pericole și că România este o țară sigură. Iar după 4 ani de locuit printre români, consideră că suntem de multe ori duri cu noi înșine, și că deși sunt multe aspecte în care putem fi mai buni, avem și multe motive pentru care trebuie să ne îndrăgim țara 🙂. 

„Cluj has such a good quality of life and I feel like it’s a premier city in Romania. I don’t know if it’s a tourist city. I feel like people, if they have a chance to travel, they should see Sibiu or Brașov because the attractions are more compact. You don’t spend that much time visiting things in Cluj, but if you want to move somewhere, and you can afford it, Cluj is the best place to move in.”

Clujul a adoptat-o pe Janna Damigeana așa cum a făcut cu munți dintre noi, iar ea se bucură în fiecare zi de oportunitățile pe care acesta i le oferă. Se vede locuind în Cluj pentru multă vreme de acum înainte, iar noi ne bucurăm că vom avea ocazia să-i urmărim în continuare  aventurile. 

Fie că merge până-n Făget, pe coclauri Românești sau se aventurează pe meleaguri europene, Janna găsește câte ceva frumos de împărtășit de peste tot! 🙂 

@jannadamigeana

I left my life in the US and I found my future in Romania.

♬ This part of my life is called peace – CONTENT CREATION TIPS