Cum arată Clujul matinal? Piața Unirii, 06:30 – 08:30 [VIDEO & observații]

de | | 2 Minute

Cum arată Clujul matinal? Piața Unirii, 06:30 – 08:30

… sau Prima Odă a Dimineților noastre Pierdute (fără versuri și armonie muzicală, dar cu observații și cadre vizuale)

Confesiune matinală: nu am reușit să ajung în Piața Unirii la ora 6, după cum era planul. Diminețile sunt pline de neprevăzut, adormi după ce-ți sună alarma, te împiedici de vreo pernă, îți amintești că ai vreun e-mail urgent de trimis înainte să ieși pe ușă.

La ora 6, așadar, abia porneam de-acasă. Admiram în schimb un răsărit roșu, vizibil probabil doar celor care locuiesc la etaje superioare sau celor din Mărăști, din groapă. Oricum, celor care s-au trezit deja.

Video & time lapse, între orele 06:30 – 08:30

Observații matinale:

06:15 » Păsările cântă mai voios în liniștea dimineții; cândva, peste trei ore, în gălăgia și graba urbană, nu le-aș mai sesiza într-atât.

06:20 » Persoanele de vârsta a treia se fac adesea „vinovate” de a circula inoportun pe mijloacele de transport în comun la orele de vârf. Acum, însă, privind în jur, 90% dintre persoanele din stații și din troleibuze sunt persoane de vârsta a treia. Generațiile noi și cei aflați acum pe piața muncii, adaptați cum suntem la noul program de lucru general cu începere în jur de 09:00-10:00, nu conștientizăm această realitate matinală: se circulă și dimineața devreme, când noi dormim! 🙂

06:45 » Piața Unirii e încă aproape goală. Străzile însă încep să colcăie de mașini, iar păsările încep să aibă concurență neloială.

07:00 » Porumbeii sunt primii vizitatori fideli ai Pieței.

07:30 » Apare soarele de după nori și, odată cu el, încă un val neașteptat de mașini și zgomote. Cât de infernal pare zumzetul, după o oră de stat în liniște. Oficial, parcă, orașul s-a trezit. [mașini, frânturi de discuții, claxoane, ciocănituri, muncitori, fluier]

08:03 » Piața Unirii e neașteptat de liniștită și statică, cu oameni care se plimbă agale sau chiar stau pur și simplu și savurează dimineața, în contrast cu ce se întâmplă în spate, pe strada Napoca, înspre Bd. Eroilor, unde orașul a devenit aglomerat. Polițist în intersecție (deja!) pentru fluidizarea traficului.

08:15 » Un domn amabil, oarecum îngrijorat, îmi atrage atenția că pe bancă e un telefon, să nu îl fi uitat cineva acolo. Adevărul este că e atât de plăcut să te trezești treptat, să nu alergi dimineața, ci să stai uitat de tine pe o bancă în Piața Unirii, încât da, telefonul nu mai e o extensie a ta, constant în vizorul tău, ci o unealtă care poate să stea singură, în treaba ei.

08:19 » Gata, mai las telefonul câteva minute să filmeze, îmi iau la revedere de la Asimov și porumbei, îmi adun catrafusele (le-am întins pe toată banca) și sper la dimineți mai senine și mai calde.

08:30 » e momentul cafelei.

Bună dimineața, Clujule!