Clujul își consultă cetățenii pentru cheltuirea banilor publici
Noțiunea de bugetare participativă începe să fie tot mai uzuală în vocabularul clujenilor căci administrația locală își consultă cetățenii cu privire la cheltuirea banilor publici. Precum o familie care ține cont de dorințele membrilor săi atunci când face lista de cumpărături, Primăria Cluj-Napoca încurajează localnicii să îți expună ideile pentru a alege cele mai benefice proiecte în care să investească.
Ce înseamnă bugetarea participativă și cum funcționează aceasta:
Bugetarea participativă se va implementa pentru prima dată în Cluj-Napoca și desemnează un proces prin care comunitatea se implică activ la cheltuirea bugetului local. Prin „colectarea” ideilor inedite venite din interiorul comunității și centralizarea acestora cu ajutorul unei platforme online, orașul generează un brainstorming complex, ce cuprinde mai multe arii de interes și care vor surprinde nevoile cele mai urgente ale orașului. Atât „omul de rând” cât și specialistul în diverse domenii reprezentative, au putut să propună administrației locale idei care să aducă un impact pozitiv comunității.
Proiectele au fost depuse online pe site-ul construit de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, dar a existat și posibilitatea să fie depuse personal la Casinoul din Parcul Central, cu termenul limită de 20 august. La încheierea perioadei de înscriere, de pe site-ul bugetareparticipativă.ro, aflăm că s-au depus 338 de proiecte. Aceste inițiative se pot viziona și vota pe site iar la anul, 15 dintre cele mai bune propuneri vor obține finanțare, urmând a se implementa. Toate proiectele înscrise vor fi analizate de către o comisie din punct de vedere tehnic și juridic dar și localnicii vor avea un cuvânt de spus și de data aceasta. Proiectele care vor trece de următoarele etape, vor fi câștigătoarele primei ediții de bugetare participativă din țară:
- 17 iulie – 20 august: depunere proiecte
- 21 august – 1 octombrie: analiză proiecte
- 2 octombrie – 22 octombrie: prima etapa de vot
- 23 octombrie – 29 octombrie: validare vot I
- 30 octombrie – 19 noiembrie: a doua etapă de vot
- 20 noiembrie – 26 noiembrie: validare vot II
- 27 noiembrie: afișare rezultate finale
Așadar, în 20 august s-a încheiat etapa de înscriere a proiectelor din cadrul procesului de bugetare participativă însă localnicii, muncitorii și studenții din Cluj-Napoca, au posibilitatea să-și voteze proiectul favorit începând din 2 octombrie 2017. Pentru a vota, este necesară un cont pe site-ul unde puteți viziona toate propunerile: www.bugetareparticipativa.ro.
Care sunt domeniile în care s-au făcut propuneri pentru cheltuirea banilor publici:
Bineînțeles că am trecut pe lista de dorințe/cumpărături: alei, trotuare și zone pietonale, spații verzi și locuri de joacă, amenajarea spațiilor publice și multe alte „mofturi”, însă pentru clujeni a primat mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației.
- Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei (83 propuneri)
- Alei, trotuare şi zone pietonale (68 propuneri)
- Spații verzi și locuri de joacă (57 propuneri)
- Amenajare spaţii publice (47 propuneri)
- Infrastructură educațională și culturală (44 propuneri de proiecte)
- Oraşul digital (39 propuneri)
Cele 338 de propuneri de proiecte înregistrate, denotă o implicare activă a comunității care își dorește să ofere soluții pentru un trai mai bun. Propunerile trebuiau să îndeplinească următoarele condiții pentru a se înscrie în concurs:
Beneficiile implicării comunității în cheltuirea bugetului local:
Consultarea în procesul decizional al bunăstării comunității, a celor vizați direct, constituie un avantaj pentru oraș. Cine știe cel mai bine nevoile orașului dacă nu localnicii, muncitorii și studenții acestuia? Faptul că cineva chiar apleacă urechea la ceea ce spui și îți dorești să se întâmple în orașul tău, pe strada sau la școala ta sau în parcul dintre blocuri, îți oferă o senzație de bine. Părerea ta chiar contează, ba mai mult, ești încurajat să aduci soluții problemelor pe care le semnalezi în oraș! Ideea fiecăruia este valoroasă iar de la stadiul de schiță până la proiect implementat nu este drum lung. Satisfacția că ai contribuit la bunăstarea orașului tău, te îndeamnă să mai născocești pe viitor și alte inițiative lăudabile.
Poate această inițiativă va inspira și alte orașe să implice comunitatea în procesul decizional al cheltuirii bugetului local. Între timp, ne mândrim cu creativitatea și direcția de dezvoltare spre care se îndreaptă orașul nostru. Rămâne să descoperim împreună care sunt proiectele câștigătoare și pe ce se vor cheltuii banii publici în următorul an.
Loredana Giță, redactor Cluj.com (articolul a fost realizat cu ajutorul informațiilor oferite de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca)
Foto: bugetareparticipativă.ro, Emil Boc