Clujul în filme internaționale | Povești de succes cu cadre din Cluj
Clujul, orașul comoară, a reușit de-a lungul anilor să ofere cadre perfecte pentru multe filme românești. Azi explorăm Clujul în filme internaționale – fiindcă da, Clujul a reușit să apară pe micile și marile ecrane din toată lumea, fie că vorbim de producții românești apreciate la nivel internațional, fie că vorbim chiar de producții străine, realizate în colaborare. Clujeni fiind, suntem foarte bucuroși de această reușită, acest oraș meritând toată admirația pentru multitudinea de experiențe pe care le oferă.
Filme internaționale cu cadre din Cluj care s-au bucurat de succes
Există un portofoliu destul de bogat cu filme, scurtmetraje și diverse producții video care s-au bucurat de decorul clujean. Printre cele mai importante se numără:
„The History of Love”
Adaptat după bestsellerul din 2005, avându-l autor pe Nicole Krauss, filmul „The History of Love” (2016) a reușit să transpună povestea de dragoste cu o durată de 70 de ani, dintre un evreu și vecina sa, și pe marile ecrane. Aceasta a fost prima mare producție internațională care a reușit să folosească Clujul ca decor. Un francez originar din România a regizat această peliculă de mare succes, fiind prima în limba engleză. Este vorba de Radu Mihăileanu, binecunoscutul regizor și scenarist, care ne-a bucurat de-a lungul anilor cu operele sale.
Filmările acestui film au avut loc la New York, Montreal și în România (Cluj și București). În Cluj, s-a filmat în comuna Aghireșu, satul Dâncu, dar și în multe alte locuri din Cluj-Napoca, precum: Teatrul Național, Parcul Central (la Facultatea de Chimie) și la Sinagoga de pe strada Horea. Unul dintre cele mai frumoase cadre s-a realizat în fața Facultății de Chimie, fiindcă s-a recreat un decor din anul 1954, din Santiago de Chile.
Printre actorii principali ai filmului se numără: Sophie Nélisse, Elliott Gould, Gemma Arterton și Derek Jacobi. Desigur, există și actori români: Mihai Călin și Ovidiu Cuncea.
Presa internațională a avut doar cuvinte frumoase de spus despre acest film. Astfel, bucuria este enormă pentru că și Clujul a reușit să facă parte din această poveste de succes.
„See you soon”
Un alt film care s-a bucurat de succes și are cadre din frumosul nostru oraș este filmul „See you soon” (2019). Această peliculă este de fapt o poveste de dragoste modernă, care a prins contur pe un teren de fotbal. Ca protagoniști îi are pe cunoscuții actori Harvey Keitel, Liam McIntyre, Jenia Tanaeva și Poppy Drayton. Zile și nopți, aceștia, împreună cu o întreagă echipă, au filmat pe Cluj Arena. Pe lângă cadrele realizate pe Cluj Arena, au mai fost cadre realizate și în Buftea, Grecia, Sankt Petersburg.
Pentru o prestație potrivită, actorul principal, Liam McIntyre, a fost nevoit să facă antrenamente intense de fotbal pentru mai multe zile. Echipa de fotbal Sănătatea Cluj l-a avut pe acesta coleg la antrenamente.
Povestea filmului a fost scrisă de Jenia Tanaeva, cea care joacă rolul „cenușăresei”, iar filmul l-a avut regizor pe David Mahmoudieh.
„Chuck Norris vs. Communism”
Un documentar impresionant care are ca subiect principal viața în România, în perioada comunismului (anii ’80) are titlul „Chuck Norris vs. Communism” (2015). Mai exact, este vorba de întreg fenomenul casetelor dublate (mai bine de 5000 de casete video) de Margareta Nistor, în perioada în care programul la televizor era de doar două ore, iar în cinematografe rulau doar filme de propagandă. Acest fenomen cuprinde mai multe etape: aducerea în țară a casetelor, traducerea acestora, distribuția și „cluburile video”.
Materialele folosite pentru realizarea acestui documentar sunt poveștile, amintirile, informațiile, arhiva și desigur, casetele traduse de Irina-Margareta Nistor.
Acest documentar este un „thriller cu accente de comedie”, după cum l-au numit producătorii. Urmărind acest documentar, reușești să treci prin multe stări. De multe ori, simți că te trec fiorii sau pur și simplu privești nostalgic acele vremuri, care nu au fost tocmai ușoare. În rolul personajului principal a fost Irina-Margareta Nistor, iar cea care a regizat documentarul a fost Ilinca Călugăreanu.
De unde acest titlu? Ei bine, mulți din cei pasionați de filme în perioada comunistă l-au adorat pe Chuck Norris, iar de acolo s-a născut și ideea acestui titlu.
Desigur, Clujul a fost unul dintre orașele în care s-au făcut filmări timp de câteva zile. Astfel, s-au realizat diverse cadre pe străzile Clujului, fiind nevoită oprirea circulației. Primele cadre au fost realizate în cartierul Gruia. Astfel, Clujul s-a văzut în cadrul mai multor festivaluri realizate în: Iugoslavia, Sundance, Edinburgh, Las Vegas, Los Angeles, Florida, Miami. Pe lângă festivaluri, Clujul a fost vizualizat și din cinematografele din Anglia.
„Superman, Spiderman or Batman”
Un scurtmetraj care a fost filmat în întregime la Cluj-Napoca este „Superman, Spiderman or Batman” (2011). Actorii care au jucat în acest scurtmetraj dramă de 11 minute sunt: Maria Seleș, Bogdan Zsolt, Elena Ivanca, Adriana Băilescu, Cornel Răileanu, Ovidiu Crișan, și eroul acestui scurtmetraj, copilul Aaron Șerban.
Locațiile din Cluj în care s-au filmat cadrele sunt: Spitalul de Recuperare și cartierele Grigorescu și Gheorgheni.
Acest film a fost prezentat la mai multe festivaluri, precum: Festivalul Internațional de Film Transilvania, Festivalul de Film de la Varșovia, Festivalul Internațional de Film Anonimul și la multe altele.
Extrem de apreciat, scurtmetrajul a reușit să obțină și câteva premii. În 2011, la ediția cu numărul 56 a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid, „Superman, Spiderman or Batman” a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european. În anul 2012, a reușit să obțină premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Statele Unite ale Americii – Aspen Shortfest.
Filmele care s-au filmat la Cluj în urmă cu un secol sunt: „Cox es Box” (1912) și „Bank Ban” (1915), film care a obținut și premiul Oscar.
Sperăm ca pe viitor să putem admira tot mai frecvent Clujul în filme internaționale – fie că vorbim de producții românești care sunt vizionate și apreciate la nivel internațional, fie că vorbim de producții străine sau în colaborare. Mulți producători și regizori consideră că acest „oraș comoară” oferă numeroase cadre spectaculoase, care merită să fie în prim-plan. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să realizăm partea a doua a acestui articol.
Să nu uităm de filmele românești, extrem de populare, care s-au filmat în Cluj. Astfel, vă invităm să citiți articolul: Clujul în filme românești. Descoperă orașul în pelicule cu parfum de epocă.
Surse: mediafax.ro, aarc.ro, libertatea.ro, stirileprotv.ro, actualdecluj.ro, filmreporter.ro, acum.tv, ziardecluj.ro.