Clujul citește: avem 5 cluburi de lectură!

de | | 3 Minute

Clujul citește: avem 5 cluburi de lectură! (îndată 6)

Era o panică generală, în urmă cu mai mulți ani, cu privire la destinul cărților. Oamenii nu mai citeau, librăriile aveau un viitor incert.

Clujul se mândrește cu statutul său de oraș cultural, iar evenimentele din sfera artistică și culturală deopotrivă sunt la mare căutare. Tinerii par, de multe ori, să prefere o seară cultural-artistică neconvențională, cu interacțiuni inedite între participanți, în locul uneia de zbenguială în club. Totuși, se simțea, până nu demult, lipsa inițiativelor de promovare a lecturii. Și nu doar a lecturii individuale, ci a lecturii și a pasiunii pentru carte împărtășite la nivel de comunitate.

Golul acesta a început să fie însă compensat de câteva inițiative demne de amintit, lăudat și dat mai departe și altora.

Știați că avem în Cluj nu mai puțin de 5-6 cluburi de lectură? 

Am început să le frecventăm de mai bine de un an, le-am urmărit evoluția și entuziasmul și gata, ne declarăm participanți constanți (la câteva dintre ele, nu chiar la toate, ce-i drept).

Clubul de Carte Cluj organizează în mod regulat cluburi de carte la care poate participa oricine și încearcă să acopere cât mai multe gusturi și preferințe. Astfel, organizatorii se ocupă de 4, îndată 5 cluburi de carte diferite:

  • Clubul de Carte Cluj, așa-numitul „clasic” – este clubul inițial, cel la care se pot alege cărți din mai toate genurile literare, ficțiune și non-ficțiune. Este clubul la care e cel mai probabil să citim sci-fi, fantasy, cărți psihologice și inedite, însă doar pentru că așa decid și votează cei care participă 🙂
  • Clubul de Carte NOBEL e locul în care se citesc și se abordează autorii premiați cu Nobel. La prima ediție s-a discutat despre Rudyard Kipling și „Cărțile Junglei”, urmând Sartre, Saramago și mulți, muulți alții.
  • Clubul de Carte Young Adult – este destinat cărților din categoria Young Adult, dar nu exclusiv și cititorilor a căror vârstă se încadrează acolo.
  • Clubul de Carte Nordic Noir – evident, pentru iubitorii cărților Nordic Noir.
  • Clubul de Carte dedicat literaturii române – este în proces de „coacere”, prima ediție urmând să aibă loc în această primăvară.

Cum funcționează? Întâlnirile au loc de obicei o dată pe lună. Se discută informal și prietenos despre cartea aleasă pentru întâlnirea respectivă, despre autor, despre cărți și impresii de lectură personale, subiective. La sfârșitul fiecărui club de carte, fiecare participant poate să propună o carte pentru următoarea întâlnire. Cărțile se supun la vot comun și se alege cartea care va fi discutată și disecată la întâlnirea următoare.

Cine poate participa? Oricine. Important de menționat este că nu e obligatoriu ca participanții să fi finalizat integral lectura cărții propuse, căci adesea se dezbat idei (nu e o critică literară formală) la care oricine poate participa. Însă fiecare își asumă inevitabilele spoilăre. Discuțiile sunt mereu interesante, schimbul de idei se face într-o manieră prietenoasă, deși părerile și impresiile de lectură sunt cât se poate de diverse.

Clubul de Lectură Vocea Cititorului este o altă inițiativă frumoasă în cadrul campaniei de promovare a lecturii „Cărțile pe față” . Clubul se desfășoară într-un mod mai inedit și e binevenit tocmai în rândul celor care nu prea au timp pentru lectură. Cărțile sunt citite cu voce tare, de către participanți, chiar în cadrul întâlnirilor. Lectura este urmată apoi de dezbateri și discuții interesante.

Vocea cititorului amintește și de plăcerea cu care oamenii ascultau poveștile spuse la gura sobei sau în jurul focului. La clubul de lectură poveștile se citesc la o cafea sau într-o librărie confortabilă.

Clujul citește?

Clujenii citesc, da, deși încă într-o manieră individualistă, izolată. Lectura este, prin excelență, o experiență personală și subiectivă, de natură interioară. Însă împărtășită cu ceilalți capătă noi valențe, iar perspectiva asupra lecturii ți se lărgește, devine mai complexă și mai cuprinzătoare.

A împărtăși cu ceilalți pasiunea pentru cărți și lectură (Clubul de Carte Cluj) sau a citi împreună cu ceilalți (Vocea Cititorului) sunt experiențe ce te motivează să-ți cultivi pasiunea și te încurajează să discuți cu cei din jurul tău despre idei, gânduri, interese, opinii generate de aceste cărți.

Așadar… clujenii citesc, da. Clujul, ca întreg, încă învață să citească. Cluburile de lectură au creat deja contextul potrivit. Iar alături de ele, există și alte inițiative frumoase – despre ele discutăm săptămâna viitoare.

Iulia Marc, redactor Cluj.com