Clujul citește: avem 6 cluburi de lectură!

de | | 4 Minute

Clujul citește: avem 6 cluburi de lectură!

Era o panică generală, în urmă cu mai mulți ani, cu privire la destinul cărților. Oamenii nu mai citeau, librăriile aveau un viitor incert.

Clujul se mândrește cu statutul său de oraș cultural, iar evenimentele din sfera artistică și culturală deopotrivă sunt la mare căutare. Tinerii par, de multe ori, să prefere o seară cultural-artistică neconvențională, cu interacțiuni inedite între participanți, în locul uneia de zbenguială în club. Totuși, se simțea, până nu demult, lipsa inițiativelor de promovare a lecturii. Și nu doar a lecturii individuale, ci a lecturii și a pasiunii pentru carte împărtășite la nivel de comunitate.

Golul acesta a început să fie însă compensat de câteva inițiative demne de amintit, lăudat și dat mai departe și altora.

Știați că avem în Cluj nu mai puțin de 6 cluburi de lectură? 

Am început să le frecventăm de câțiva ani deja, le-am urmărit evoluția și entuziasmul și gata, ne declarăm participanți constanți (la câteva dintre ele, nu chiar la toate, ce-i drept).

TGH Sci-Fi & Fantasy Book Club 

Un club lunar pentru Science fiction & Fantasy book lovers avem la The Guild Hall. În fiecare lună, pasionații de cărți Fantasy și Sci-Fi își dau întâlnire într-un spațiu cozy, cu băuturi calde și discuții și recomandări care să-ți deschidă apetitul pentru și mai mult citit.

De obicei cărțile alternează de la o lună la alta între Sci-Fi și Fantasy, iar mai multe detalii despre activitatea lor găsești pe grupul de Facebook destinat întâlnirilor de lectură. 

Cluburi de lectură în Cluj (2)

Clubul de lectură „Bătălia Cărților” 

La Biblioteca Județeană „Octavian Goga” are loc lunar un club de carte destinat adulților pasionați de lectură! La dezbateri poate participa oricine, iar informații despre întâlniri se găsesc pe site-ul bibliotecii, fie în calendarul de evenimente, fie pe blog ➡️ bjc.ro

Joia cu carte

Am observat că în fiecare joi se organizează la Doamna T evenimentul Joia cu carte. Nu am trecut încă pe la acest club de lectură, însă poate primim feedback de la voi! 🙂

Nepotu’ Lui Thoreau 

Un alt club de lectură în viața culturală Clujeană este și Nepotu lui Thoreau. De mulți ani deja, scriitorii români și maghiari se întâlnesc și citesc poezie și proză la Insomnia Cafe. Se întâmplă multe lucruri faine acolo, pe care vă lăsăm să le descoperiți singuri. 

Pe Facebook găsiți toate evenimentele lor și sneak peek-uri de la evenimentele trecute. 

Clubul de Lectură Vocea Cititorului 

O inițiativă frumoasă în cadrul campaniei de promovare a lecturii „Cărțile pe față” este Clubul de Lectură Vocea Cititorului. Clubul se desfășoară într-un mod mai inedit și e binevenit tocmai în rândul celor care nu prea au timp pentru lectură. Cărțile sunt citite cu voce tare, de către participanți, chiar în cadrul întâlnirilor. Lectura este urmată apoi de dezbateri și discuții interesante.

Vocea cititorului amintește și de plăcerea cu care oamenii ascultau poveștile spuse la gura sobei sau în jurul focului. La clubul de lectură poveștile se citesc la o cafea sau într-o librărie confortabilă.

Poetry JA(i)M(e) 

Poate nu chiar un club de lectură, dar un loc de întâlnire pentru citit și iubit poezie are loc în zilele de vineri, de două ori pe lună, la Librăria VED. La întâlniri puteți să împărtășiți creațiile proprii sau să discutați despre versurile voastre preferate. Organizatorii ne înseamnă „să aduceți câteva poeme de citit sau să veniți să ascultați și să vă bucurați de cuvintele celorlalți!”

Clubul de lectură UBB

Acum câțiva ani, pentru studenți era organizat și Clubul de lectură UBB. Pentru că am încheiat capitolul studenției, nu mai suntem la curent cu informațiile legate de evenimentele lor, însă merită investigat. Câteva informații se pot găsi aici.

T@book

Și dacă tot discutăm despre lectură, vă dăm de veste și despre o inițiativă tare faină care s-a format la Cluj. Aplicația T@book este un fel de club de carte virtual, unde putem să împărtășim idei despre cărți (prin videouri scurte sau articolele scrise, știri, comentarii etc.), să cunoaștem oameni pasionați de aceleași lucruri ca și noi, să împrumutăm cărți, să ne găsim grupuri cu interese comune și multeee altele. 

Printre facilitățile aplicației se numără o rețea neuronală care recunoaște cărțile pe care le ai în bibliotecă după cotor, funcțiile de recomandare cărți, un marketplace de unde poți cumpăra cărți de la edituri sau de la alți utilizatori. 

T@book aduce împreună pasionații de lectură, cititorii, scriitorii, editorii și își propune să devină cea mai mare librărie din lume, așa că merită să investigați și să-i acordați o șansă platformei. 🙂

Clujul citește?

Clujenii citesc, da, deși poate încă într-o manieră individualistă, mult mai izolată decât și-ar dori unii dintre noi. Lectura este, prin excelență, o experiență personală și subiectivă, de natură interioară. Însă împărtășită cu ceilalți capătă noi valențe, iar perspectiva asupra lecturii ți se lărgește, devine mai complexă și mai cuprinzătoare.

A împărtăși cu ceilalți pasiunea pentru cărți și lectură sau a citi împreună cu ceilalți (Vocea Cititorului) sunt experiențe ce te motivează să-ți cultivi pasiunea și te încurajează să discuți cu cei din jurul tău despre idei, gânduri, interese, opinii generate de aceste cărți.

Așadar… clujenii citesc, da. Clujul, ca întreg, încă învață să citească. Cluburile de lectură au creat deja contextul potrivit. 💛

Tu ce alte cluburi de lectură mai știi în Cluj?  

Cluburi de lectură în Cluj (3)

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Articol actualizat de Mălina Hăineală în 2024
📸 Clubul de carte Cluj