Clujenii sunt campioni la sesizări: DomnulePrimar.ro

de | | 2 Minute

Clujenii sunt campioni la sesizări: DomnulePrimar.ro

Clujenii sunt cetățeni activi, implicați în viața socială, politică și culturală a orașului. Când se face prezența în stradă, suntem acolo iar când democrația e în pericol, sesizăm abuzurile și le transformăm în manifeste ce iau uneori forme inedite.

Activismul civic trebuie cultivat de mic. Tăcerea nu e o soluție așa cum nici violența nu aduce o rezolvare a problemelor. A pune în balanță lucrurile, a analiza și cerceta obiectiv toate datele unei probleme, înseamnă progres.

Chiar dacă instituțiile guvernante au oameni calificați, sau cel puțin așa ar trebui să fie, uneori, o opinie venită din afară, a unui simplu cetățean, poate fi o idee valoroasă. Și cum transmiterea informației nu mai e o problemă, oamenii pot face sesizări pe mai multe platforme.

clujenii sunt campioni la sesizăriUna dintre aceste platforme care încurajează interacțiunea dintre cetățeni și omul cu cea mai înaltă funcție din oraș – primarul, este site-ul domnuleprimar.ro.

Aici, clujenii sunt campioni la sesizări, înregistrând cel mai mare număr din țară.

La capitolul răspunsuri din partea autorităților, ne situam pe locul 3, oferindu-se răspuns unui număr de 87 de sesizări, din totalul de 222 înregistrate până acum.

Nu mai e necesar să aștepți în audiență zile la rândul pentru o întrevedere cu primarul sau să completezi un morman de hârtii pentru o simplă sesizare. La fel cum nu-i eficient să ascunzi gunoiul sub preș și să te indignezi după câteva zile de mirosul neplăcut de ipocrizie sau să conștientizăm o problemă fără a o semnala sau a-i găsi o rezolvare.

Putem face sesizări, fiecare dintre noi, fără a lua Clujul la rost într-un sens peiorativ. Poate e mai constructiv să încadrăm inițiativele clujenilor de sesizare a problemelor în categoria faptelor ce pot aduce o schimbare în bine orașului.

Nu îndemnăm însă oamenii să facă sesizări superficiale, ironice sau folosind un limbaj neadecvat. Pe principiul cere ajutor doar atunci când ai nevoie, sesizările sunt utile doar atunci când semnalează o problemă adevărată pentru comunitate, într-o manieră constructivă ce poate duce la rezolvarea problemei.

Puteți face sesizări pe site-ul domnuleprimar.ro, la rubrica specială „Contactează primăria ta!”.

Loredana Giță, redactor Cluj.com
foto: Mela Pestean