Cluj Shorts – Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj
Filmele ne poartă în călătorii senzoriale și reușesc să trezească în noi senzații reale. Chiar dacă nu au întotdeauna un final fericit, filmele ne atrag atenția și empatia. Ne identificăm cu personaje, ne regăsim în situații limită, ne motivăm, ne lăsăm duși de val, strângem din dinți și râdem sau plângem – toate astea pentru o înșiruire de imagini, stimuli auditivi, decoruri și joc actoricesc.
Koos Francisc, cineast și membru al juriului din cadrul festivalului de scurtmetraje, spunea la conferința de presă informală că:
Un film de care nu îmi aduc aminte ziua următoare, nu este un film bun.
Tot din partea dânsului, am aflat și o perspectivă interesantă asupra vizionării filmelor:
Ochiul reacționează rațional când văd prima dată filmul fără sonor. A doua oară, îl văd cu sonor și mă cuprinde emoția.
Când raționalul face casă bună cu emoția iar obiectivul se împacă cu subiectivul, rezultă o evaluare potrivită pentru producțiile cinematografice intrate în concurs.
Ajuns la ce-a dea V-a ediție, Cluj Shorts – Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj are anul acesta ca temă principală „Călătoria în jurul lumii”. Cele 158 de scurtmetraje vor purta spectatorii pe meleagurile bucuriei dar și întristării, vor prezenta povești de dragoste și război și vor suprinde viața în ansamblul ei surprinzător.
Creativitatea managerului artistic Rareș Stoica și a întregii echipe, include anul acesta în cadrul festivalului elemente inedite: proiecții de scurtmetraje din 90 de țări, concurs pentru afișe, proiecții pentru copii și adolescenți, expoziție de pictură, muzică și dans, spectacol de magie și multe activități recreative.
Festivalul de film a reușit să își clădească o reputație și să adune un public fidel. Cu toate acestea, filmele de scurtmetraj sunt „gustate” de un public destul de restrâns. Pentru a aprecia arta și munca din spatele acestor producții, este nevoie să ne lămurim ce înseamnă un film de scurt metraj.
Scurtmetrajul e un film întreg, terminat și bine definit.
Cu alte cuvinte, scurtmetrajul e un film concentrat în mai puțin de 40 de minute. Acțiunea nu se diluează cu scene în plus iar identitatea personajelor este construită inteligent. Punctul culminant nu se pierde printre replici și fiecare cadru își câștigă dreptul de a alcătui piesa finală. Asociez scurtmetrajele cu momentele de adrenalină maximă sau teamă, când reușim să ne derulăm întreaga viață în câteva cadre, montate haotic dar semnificativ.
Așadar, în perioada 3-9 aprilie, Cluj Shorts vă așteaptă în călătoria în jurul lumii, realizată prin multe cadre semnificative.