Cluj sau București? Plusuri și minusuri ale celor mai râvnite două orașe din țară

de | | 3 Minute

Cluj-Napoca este un oraș frumos, cu oameni prietenoși, mâncare excelentă, arhitectură frumoasă, oportunități culturale și o mulțime de festivaluri. Desigur, același lucru poate fi spus și despre capitala țării, București. Atunci când alegi între Cluj și București, decizia pare destul de simplă. Ambele au centre istorice frumoase și câteva atracții cu adevărat remarcabile. Cu toate acestea, ambele locuri au avantajele și dezavantajele lor.

Să aruncăm o privire la ceea ce face ca fiecare dintre cele două orașe să fie grozave și de ce ar putea să fie cea mai bună opțiune pentru anumite categorii de oameni.

Dimensiuni şi infrastructură

Bucureştiul este cel mai mare oraș din România, din punct de vedere al locuitorilor, având un număr de 2.161.842 de cetățeni, în timp ce Cluj-Napoca este un oraş mediu, cu 740 020 persoane (potrivit INSSE.ro). Ținând cont de aceste cifre, este clar că, deși Bucureștiul este capitala țării, în ultimii ani par a fi tot mai mulți oameni care preferă orașele medii în defavoarea celor mari.

În ceea ce privește infrastructura, fiind capitala țării, Bucureștiul este mult mai dezvoltat. Aici își au sediul liderii țării, televiziunile naționale, sunt cele mai mari și dotate spitale, curți de apel și alte organe importante pentru siguranța țării. Acest lucru a necesitat implementarea unei structuri de trafic care să facă față tuturor proceselor.

Având în vedere infrastructura modernă, bine dotată, atât Bucureștiul, cât și Clujul oferă soluții de trafic convenabile pentru locuitori.

Cu toate aceste diferențe de dimensiuni și infrastructură, traficul este infernal în ambele orașe, datorită numărului din ce în ce mai mare de locuitori, studenți și noi oportunități de joburi.

Sistemul sanitar este rezonabil în ambele orașe

Sistemul sanitar din Cluj și București poate fi comparat doar prin prisma anumitor parametri, precum numărul de paturi adunate per-total sau dotarea spitalelor cu ventilatoare, spre exemplu. Luând în considerare îngrijirea și serviciile medicale oferite, pacienții pot beneficia de aceleași servicii în ambele orașe.

În ceea ce privește serviciile medicale premium, pacienții pot beneficia de ele atât în București, cât și în Cluj, dat fiind natura dezvoltării sferei de medicină privată. Poți solicita ajutorul unui dentist cluj, pentru a beneficia de cele mai moderne tehnologii și servicii de tratamente. Dar la fel de bine îți poți îngriji dantura și în București. În esență, aici intervin alegeri ce țin strict de preferințele personale.

Din punct de vedere medical, nu există diferențe majore între cele două orașe, ambele dispunând de o infrastructură medicală de excepție.

Oportunități grozave de educație

Clujul găzduiește unele dintre cele mai bune universități din România și oferă oportunități grozave de educație. Universitatea Babeş-Bolyai se află printre cele mai bune 5% universităţi ale lumii, de aici și numărul mare de studenți de pretutindeni înscriși la facultățile din cadrul universității.

Nici Bucureștiul nu este mai prejos, fiind singura universitate din România prezentă în acest an, în clasamentul QS, cu subdomeniile Lingvistică și Fizică și astronomie.

Distracție la tot pasul

Clujul este renumit pentru festivalurile de muzică pe care le găzduiește an de an, Electric Castle și Untold, ce adună tineri din toată lumea. De asemenea, este împânzit de atracții turistice, ce merită vizitate: Piața Unirii, Piața Muzeului și Casa Matei Corvin, Parcul Central, Grădina Botanică, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cetățuia, Biserica Calvaria Bastionul Croitorilor,

Teatrul Național sau Opera Română sunt doar câteva enumerate.

Bucureștiul încă păstrează mult din gloria trecută. Vizitatorii se pot bucura de o excursie la Palatul Parlamentului București, Muzeul Cotroceni, Ateneul Român, Muzeul Satului, Grădina Botanică, Parcurile sau o plimbare pe Calea Victoriei. Capitala nu numai că oferă niște priveliști uimitoare, dar găzduiește, de asemenea, o mulțime de evenimente de interes național.

Diferențe notabile între cele mai râvnite orașe ale țării

Deși atât Cluj-Napoca, cât și București excelează în anumite domenii, există câteva diferențe, ce pot avea influență asupra persoanelor care decid să locuiască sau să viziteze unul din cele două orașe:

  • Bucureștiul beneficiază de metrou, fapt ce ajută la o fluidizare a traficului;
  • Clujul este mai aproape de orașele turistice din vestul țării: Budapesta, Debrecen;
  • În Cluj, majoritatea atracțiilor sunt concentrate în jurul centrului orașului, iar locurile de parcare sunt supra aglomerate;
  • Cele mai mari salarii sunt în București, permițând un nivel de trai ridicat;
  • Chiriile și prețurile locuințelor sunt mai scumpe în Cluj;
  • Bucureștiul este un oraș mare cu potențial mare pentru turism. Cu toate acestea, îi lipsește încă o identitate puternică.

Articol publicitar