Ce să vizităm în județul Cluj: 10 locuri mai puțin explorate | Clujul Văzut Altfel, Ep. 004
Susținem împrăștierea echilibrată a clujenilor în natură. Așa că iată 10 locuri mai puțin explorate din județul Cluj. Disclaimer: nu sunt tocmai atracții turistice, ci idei, așa că așteptăm cu drag și recomandările voastre (sau impresii de călătorie)!
Dezvoltată de către echipa Cluj.com, seria „Clujul Văzut Altfel: fie vorba între noi” și-a pus în plan să-ți apropie Clujul. În scurte episoade audio, în doar câteva minute, vom explora săptămânal fragmente din oraș sau din împrejurimi, noutăți și proiecte inedite din comunitate, vom descoperi împreună locuri și oameni #faini.
Vă invităm să ascultați varianta audio (+fotografii). Dacă preferați o lectură în tihnă, găsiți mai jos toate informațiile, într-o transcriere adaptată.
Evident, simțim toți nevoia să ne petrecem timp în aer liber, însă ar fi bine să o facem într-un mod responsabil… și să nu ne înghesuim. Nu e nici plăcut, nici sănătos, nici pentru noi, nici pentru natură. Am observat că lumea are tendința să viziteze aceleași câteva locuri din județ, așa că hai să extindem lista, să explorăm și să mergem pe unde nu am mai fost.
Menționăm că acestea nu sunt recomandări turistice în adevăratul sens al cuvântului, pentru că ne întoarcem la rolul nostru preferat: acela de exploratori. Vă spunem azi, așadar, despre niște locuri încă neumblate sau prea puțin umblate, dar care au un deosebit potențial turistic și cultural, credem noi.
#1 Muzeul Locomotivelor
Începem cu Muzeul de Locomotive din depoul Dej-Triaj – deoarece este unul dintre cele mai atipice muzee din Cluj și credem că este subapreciat și nu îndeajuns susținut. Se află în comuna Cuzdrioara, chiar lângă Dej, așadar, pe Aleea Ceferiștilor. Găsim aici locomotive cu aburi (cea mai veche are peste 100 de ani), locomotive electrice sau vagoane care au fost adunate de-a lungul a peste 20 de ani de către câțiva ceferiști pasionați din Dej.
Exponatele au fost recondiționate chiar de către ei și merită toată mulțumirea noastră pentru faptul că au ales să păstreze aceste comori ale transportului feroviar. După un sfert de veac de eforturi, prin 2018, Dej-Triaj și-a primit statutul juridic de Centru Muzeul al Locomotivelor. Fiind depou, e deschis non-stop.
#2 Cheile Păniceni
Prin Cheile Păniceni am ajuns imediat după trecerea din starea de urgență în starea de alertă. Și e un loc atât de retras și liniștit, încât ne-am tot gândit și răzgândit dacă să ne asumăm misiunea de-a-l face faimos. E o mică aventură drumul până aici. Vă dăm doar câteva repere: la vechea bisericuță din lemn din sat (o veți vedea, e cocoțată pe un deal), treceți mica punte ce duce spre „fântâna satului” (e pe un drumușor de pământ, iar fântâna e acoperită, tip baracă). Continuați pe drum și treceți de barieră – pe sub gard, cum puteți. E pusă pentru cai.
Veți vedea intrarea în chei îndată și puteți coborî spre ele, iar apoi puteți urca deasupra cheilor, pe versantul stâng – priveliștea e minunată, nu vă leneviți. Și să fim responsabili și respectuoși, întâi cu oamenii din sat (cu noi au fost tare amabili și ne-au îndrumat), apoi cu natura – în chei sunt tot felul de specii de plante exotice. De sus, am văzut și o vulpe mică.
#3 Cheile Baciului
Pe-aici am ajuns înaintea stării de urgență și ne-am zis că neapărat trebuie să revenim de îndată ce va înverzi totul. Dacă stați în liniște deplină și nu faceți mișcări bruște, e posibil să zăriți și căprioare în mica pădure de deasupra cheilor.
Cheile Baciului se află în nordul Pădurii Hoia, într-o arie protejată de interes național, străbătută de pârâul Valea Lungă și pârâul Valea Popești. Sunt chei săpate în calcare eocene, având o deosebită importanță geologică, paleontologică și botanică. Când ajungeți la chei, poteca se despică – puteți urca deasupra formațiunii de pământ sau puteți ține poteca de jos.
#4 Delta Transilvaniei
Copii fiind, lacuri cutreieram, dar nu știam pe-atunci că salba de lacuri de prin Geaca, Sucutard și Țaga este supranumită și Delta Transilvaniei. Lacurile sunt mai degrabă știute de către pescari. Ceea ce nu-i un lucru rău, căci putem păstra distanța socială și în timp ce ședem pe marginea tăului, cum ar zice bunicii noștri. Și sunt foarte multe tăuri pe-aici: Cătina, apoi Tăul Popii, tăul Satului, tăul Sf. Florentin, tăul Ciortoș, tăul Geaca (unde sunt trei iazuri, de fapt), tăurile Sucutard 1 (sau Sucutard-Chiriș) și Sucutard 2, Țaga Mare și Țaga Mică. În ultimii ani, s-a investit în lacuri și prin zonă, așa că se poate pescui regulamentar sau puteți doar sta în liniște.
#5 Ținutul Fluturelui Albastru
Cum sună o drumeție prin Ținutul Fluturelui Albastru? Nouă cu siguranță ne-a atras atenția prin rețelele de socializare ideea. Sigur, am mai fost prin unele locuri din această microregiune a județului Cluj, însă nu ne-am gândit niciodată să facem un circuit.
Propunerea sună cam așa: se pornește din dreptul Cetății Dăbâca, de pe DJ161, de la un izvor, se admiră sutele de fluturi de pe pajiști, se trece prin pădurea Dumbrava, peste Dealul Poeni, pe firul Văii Bădești, pe la stâncile Șura Albă și Șura Neagră, iar circuitul se încheie la Pâglișa, pe Valea Lonei. Sunt 12 km de frumos.
Traseul eco-turistic e gândit de Societatea Lepidopterologică Română pentru situl Natura 2000, Dealurile Clujului de Est. Încă nu este marcat, însă din câte am înțeles ni se poate pune la dispoziție, la cerere, un track GPS.
Despre următoarele 5 locuri v-am spus săptămânile trecute, într-un alt articol publicat pe Cluj.com. Le menționăm și aici, pentru cei care nu le-ați ochit pe site.
#6 Piatra lui Lucaci
La Piatra lui Lucaci ne-am planificat încă din primăvară o vizită. N-a fost să fie, însă, căci primăvara avea alte planuri pentru noi. Unde se află? În Munții Gilăului, cu belvedere spre Tarnița. Am găsit informații utile despre traseu și câteva fotografii minunate în articolul publicat de Răzvan Andrei. Vă lăsăm linkul și așteptăm poze și de la voi, dacă ajungeți pe-acolo! » razvanandrei.ro/piatra-lui-lucaci-traseu-tarnita
#7 Muntele Mare
Credem cu tărie că Muntele Mare este prea puțin știut sau explorat de clujeni. Mulți dintre voi mergeți până la Buscat, de obicei pe timpul iernii. Însă vă recomandăm să vă continuați cândva drumul spre Pietrele Mărunte și spre Piatra Cântătoare. Este superbă zona pe tot parcursul anului, iar Piatra Cântătoare este cu adevărat specială pentru echipa Cluj.com. Vă povestim altădată. Neapărat: bocanci impermeabili sau o atitudine voioasă, indiferent de vreme. Vă lăsăm aici coordonatele GPS » Pietrele Mărunte și Piatra Cântătoare.
#8 La Pleșe
Locul numit „La Pleșe” pare să fie un fel de Grădina Zmeilor, dacă e să ținem cont de părerile celor care au fost deja pe-acolo și și-au exprimat gândurile prin spațiul virtual. Se află în satul Dâncu, din comuna Aghireșu. Nu am fost pe-acolo, dar suntem curioși! Lăsăm, de asemenea, coordonatele » aici.
#9 Pietrele Albe
De fiecare dată când am vizitat Cascada Vălul Miresei și am făcut traseele din imediata apropiere (circuitul grotelor sau pe vârful Lespezi), ne-am zis că vom ajunge și la Pietrele Albe. Traseul e marcat începând de la cascadă, așa că nu va fi greu de urmărit. Dacă ați fost deja, vrem poze! ?
#10 Cascada Sebișel
Deși pare să fie o cascadă mică și probabil nu foarte impresionantă (din câte am înțeles), drumul până la Cascada Sebișel se anunță a fi deosebit. De altfel, despre Lunca Vișagului am auzit doar cuvinte de laudă. După o scurtă oprire la barajul Drăgan-Floroiu, pe Valea Drăganului, se cade să ne extindem puțin suprafața teritoriului pe care îl vizităm în județul Cluj…
Gata, nu mai lungim vorba. Aveți grijă de voi și, cum vă spuneam și data trecută, nu țineți informațiile valoroase doar pentru voi. Așteptăm cu drag și recomandările voastre de locuri mai puțin explorate din Cluj.