de | | 5 Minute

Cluj.com cauta voluntari!

200 de voluntari vor fi implicati in cea mai ampla actiune de voluntariat de promovare si explorare a tuturor localitatilor din Cluj! Vino si tu alaturi de noi! 

Deoarece exista un interes mare pentru acest proiect si am primit mai multe intrebari, la finalul acestui articol vom publica update-uri sub forma de intrebare-raspuns, in eventualitatea faptului ca aceste raspunsuri i-ar lamuri si pe altii care au aceleasi curiozitati.

Cluj.com spune povestea Clujului într-un mod mai inedit şi mai interesant. Deoarece Clujul înseamnă mai mult decât municipiul Cluj-Napoca, ne dorim să promovăm, în cadrul proiectului ,,Clujul văzut altfel: 422 sate, 75 comune, 5 municipii, 1 oraș”, toate localitățile din judeţul Cluj, de la marile orașe, până la cele mai mici sate și cătune!

Ştim că fiecare oraș, fiecare comună şi fiecare sat aparţinător are o poveste de spus, are un specific, are oameni deosebiţi şi interesanţi. Cluj.com vrea să descopere aceste comori clujene şi să le promoveze!

Astfel, începând cu luna septembrie, fiecare localitate clujeană va avea o pagină dedicată pe site-ul cluj.com care va include localizarea, un scurt istoric, obiective turistice în zonă, personalități, fotografii de actualitate, precum și evenimente specifice care se desfășoară pe raza localității.

Pentru a ajunge în cât mai multe locații, într-un timp mai scurt, vrem să formăm o echipă de voluntari. Aceștia vor vizita fiecare localitate din Cluj, vor descoperi comorile județului, poveștile oamenilor și ale acestor localități. Plecările se vor face organizat, în primele trei sâmbete ale lunii septembrie (update: plecarile se vor face in 13, 20 si 27 septembrie), de la ora 8 dimineața, pornind cu autocarele din Cluj. Pe traseu, echipe de câte 2 voluntari (un redactor + un fotograf) vor fi lăsate în fiecare sat, fiecare echipă având la dispoziție o zi întreagă să exploreze și să colecteze date.

Căutăm asadar aproximativ 200 de voluntari, pe doua ramuri principale:
– fotografi
– redactori (persoane care vor colecta informatii, vor nota impresii, vor tine un jurnal de calatorie etc)

Cerinte:

– sa fii pasionat de scris sau fotografiat
– seriozitate, curiozitate, dorinta de implicare si de cunoastere, spirit de observatie
– varsta minima este de 16 ani, dar nu exista o limita superioara de varsta – sunt bineveniti toti cei care considera ca acest proiect se pliaza pe interesele lor, ne dorim sa implicam o masa cat mai variata de persoane!
– sa iti placa sa intalnesti oameni, sa asculti ce au de spus, sa descoperi povestile si legendele locurilor pe care le vizitezi
– disponibilitate in weekend-uri.
– sa poti concepe un jurnal scris / foto al experientei
– ca fotograf: sa detii un aparat foto – nu e obligatoriu ca acesta sa fie profesional, dar fotografiile trebuie sa fie bune, sa surprinda aspecte interesante si specifice locului.
– ca redactor: nu trebuie sa fii ,,jurnalist” – textele vor fi verificate si editate de redactori cluj.com. Ne intereseaza mai mult valoarea informatiilor si esenta experientelor pe care le veti avea la fata locului. Cautam autenticul in scrierile voastre.

La finalul lunii august si inceptul lunii septembrie, vor avea loc sesiuni de training cu toti voluntarii, inainte de a merge pe teren.
In sate, ca voluntari, veti avea programate intalniri cu persoane de acolo (de ex., preoti, invatatori).
Cei care locuiti deja intr-un sat clujean sau aveti drumuri dese intr-un sat al Clujului pe care il vreti promovat, puteti deveni de asemenea voluntari Cluj.com si ne puteti deja trimite texte, informatii, fotografii, fara a mai fi nevoie o deplasare.

Beneficii:

– contracte si diplome de voluntariat
– transportul si masa gratuite, pe timpul expeditiei
– mentionarea numelui si prenumelui, precum si a rolului ocupat (fotograf / redactor) pe pagina creata pentru localitatea in cauza.
– oportunitatea de a cunoaste, de a descoperi si de a contribui la dezvoltarea si promovarea judetului Cluj.

Inscrieri: 

Daca iti doresti sa iei parte la cea mai ampla actiune de voluntariat care vizeaza promovarea si explorarea tuturor localitatilor din Cluj, asteptam sa te inscrii si sa te alaturi unei imense echipe de voluntari care impartasesc aceleasi pasiuni!

Pentru inscrieri, trimiteti pana cel tarziu miercuri, 3 septembrie 2014, un mail pe adresa [email protected] care sa contina:
– CV / biografie / scrisoare de intentie – la alegere. Ne intereseaza sa aflam cateva informatii despre voi, activitatile (profesionale sau recreative) in care v-ati implicat de-a lungul timpului, interesele voastre, o eventuala experienta sau orice considerati ca va motiveaza si are legatura cu proiectul pe care il desfasuram.
– cateva fotografii realizate de voi SAU un articol de minim 200 cuvinte despre un loc preferat din Cluj (judet sau oras), in functie de rolul pe care doriti sa il ocupati in proiect: fotograf sau redactor.

Asteptam cu drag si cu interes inscrierile voastre!

p.s. La finalul proiectului, cele mai bune 5 articole (texte, interviuri scrise) si cele mai bune 5 fotografii vor fi premiate! Acestea vor fi alese de catre echipa Cluj.com si colaboratori.

Update:

1 sept. 2014, ora 13:04 – Toti cei care au aplicat pentru actiunea de voluntariat vor primi in decursul zilei de marti, 2 septembrie, un mail cu informatii referitoare la intalnirea pe care o vom organiza cu voluntarii, precum si informatii suplimentare referitoare la pasii urmatori in derularea proiectului.

1 sept. 2014, ora 13:00 – Cei care nu reusesc sa ajunga in toate cele trei sambate, pot fi inscrisi in continuare si pot participa doar atunci cand programul le permite. Desigur, noi am prefera ca fiecare voluntar sa participe la toate iesirile pe teren, insa nu este obligatoriu.

1 sept. 2014, ora 12:18 – Cele trei plecari se vor organiza in zilele de sambata din luna septembrie, in datele de 13, 20 si 27 septembrie.

Intrebare: Echipele (redactor + fotograf) vor fi alese de catre organizatorii principali sau vor create dupa bunul plac al voluntarilor?
Raspuns: Intr-o prima faza, ii vom lasa pe cei care se cunosc sau au preferinte sa se organizeze in echipe dupa bunul plac. Este in interesul tuturor ca echipele sa functioneze cat mai bine impreuna. Cei care nu au o preferinta, la final, vor fi organizati de catre noi pe echipe. In principiu, ne gandeam ca in momentul in care ne e clar cati voluntari avem, sa deschidem o lista de inscrieri – unde va puteti stabili si echipa si localitatea in care vreti sa ajungeti.

I: Pentru a te inscrie in campanie este nevoie atat de CV cat si biografie si scrisoare de intentie?
R: Nu este nevoie de toate trei, este la alegere. Nu ne intereseaza un CV ,,profesional”, cat ne dorim sa aflam cateva lucruri despre fiecare voluntar, activitatile in care s-a implicat de-a lungul timpului, daca are sau nu experienta in domeniu, ce anume il motiveaza, ce pasiuni si interese are, de ce isi doreste sa participe ca voluntar in cadrul acestui proiect. Asadar, ramane la alegerea dvs. – ne puteti trimite doar un CV sau o simpla scrisoare de intentie, sau ambele, cum doriti.

I: As putea aplica ca si voluntar chiar daca din 2 in 2 saptamani lucrez si in weekend?
R: Avand in vedere faptul ca vor fi mai multi voluntari, cu siguranta ne putem organiza astfel incat sa plecati atunci cand aveti liber, deci este in regula

I: Pe ce perioada se va desfasura proiectul? Doar in primele 3 sambete ale lunii septembrie sau si prin octombrie, noiembrie?
R: Plecările pe teren pentru colectarea materialelor (info+foto) se vor face în primele 3 sâmbete din septembrie. Pe parcursul lunii octombrie, se va munci la editarea și publicarea tuturor materialelor primite de la voluntari.

I: Un voluntar selectat va trebui sa participe in toate cele 3 sambete?
R: Da, conform calculelor noastre, fiecare voluntar va trebui sa participe la toate cele 3 ieșiri pe teren, pentru a reuși să acoperim cât mai multe localități în acest timp.

I: Daca avem bloguri personale si participam la acest proiect, se poate ca textele si fotografiile pe care o sa le scriem sa apara si pe blogurile noastre sau vor trebui sa fie exclusiv la voi?
R: Materialele pot fi folosite de către cei care le realizează și pe blogul / site-ul personal, însă doar după ce acestea vor fi publicate întâi pe cluj.com.