Citești și circuli gratuit cu CTP – Ideea lui Victor Miron prinde viață la Cluj!

de | | 3 Minute

Citești și circuli gratuit cu CTP – Ideea lui Victor Miron prinde viață la Cluj!

Dacă sunteți la curent cu ultimele știri urbane, ați aflat probabil deja faptul că în perioada 4 – 7 iunie 2015, toți cei care circulă cu mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca vor beneficia de gratuitate dacă citesc o carte în autobuz, troleibuz sau tramvai! 

Nouă ne plac oamenii cu idei frumoase, cei care reușesc să schimbe mentalități și atitudini sociale – tocmai pentru că știm cât de greu e acest lucru. În ultimii câțiva ani, nu știm dacă ați observat și voi, campaniile de promovare a lecturii în rândul publicului clujean au prins o amploare deosebită. Acest lucru se datorează în mare parte și proiectelor inițiate de un tânăr clujean – căruia, din punctul nostru de vedere, prea rar i se spune numele. E vorba de Victor Miron, inițiatorul campaniei de promovare a lecturii Cărțile pe față. 

În perioada 4 – 7 iunie 2015, echipa care a dat cărțile pe față în tot Clujul, reușește din nou să promoveze lectura în rândul publicului într-un mod pozitiv și inedit, sub formula ,,Ai carte, ai parte de transport public gratuit”. 

Nu este pentru prima dată când Victor Miron și echipa Cărțile pe față vin cu astfel de idei creative și plăcute de a promova lectura în rândul clujenilor. Tot ei sunt cei care au inițiat ideea de ,,Bookselfie is the new selfie”, reușind să transforme ideea de selfie (care deja intrase într-o fază de saturare) în ceva pozitiv.

De asemenea, în ultimul an, pe același principiu de încurajare și recompensare a celor care citesc, clujenii au primit reduceri și gratuități în diverse localuri și la diverse servicii din oraș: reduceri la librăria Bookstory, o carte la schimb cât timp ți-e mașina în service, intrare gratuită la Grădina Botanică și reduceri la consumația în diverse localuri din Cluj de Ziua Internațională a Cărții, reduceri la haine, la stomatolog sau la saloane de înfrumusețare.

Poate sunteți familiari cu mica bibliotecă din Iulius Parc: Căsuța de cărți, care funcționează pe un principiu foarte simplu: poți citi în parc sau dacă împrumuți o carte, să lași alta în schimb.

citesti si circului gratuit cu ctp cluj victor miron

Alte proiecte care au avut impact la nivel de comunitate au fost, de exemplu, miile de semne de carte distribuite prin oraș cu ajutorul voluntarilor Federației Share, la începutul acestui an, semne de carte cu un mesaj foarte simplu și direct:

“Dacă aștepți un semn pentru a citi o carte, acesta este semnul”. 

citesti si circului gratuit cu ctp cluj victor miron

Un alt proiect interesant este clubul de lectură Vocea Cititorului, organizat în mod regulat, un club care îi primește cu brațele deschise pe toți cei care sunt interesați de lectură. Ce e inedit la aceste întâlniri este faptul că lectura se face cu voce tare, la fața locului, deci nu e nevoie să citești textul în avans. E o ocazie minunată să descoperi sau să redescoperi cărți într-o manieră auditivă. Discuțiile care au loc în urma lecturii sunt deopotrivă savuroase, provocatoare și extrem de prietenoase! 🙂

În luna iunie, Vocea Cititorului se desfășoară în fiecare miercuri în foișorul din grădina japoneză din incinta Grădinii Botanice. Cei care participă la clubul de lectură, vor avea intrarea gratuită în Grădina Botanică. 

Este un mod frumos de promova lectura și de a conecta cititorii cu orașul în care locuim, fie că citim pe mijloacele de transport în comun, fie că la Grădina Botanică sau în alte locuri de suflet. Nici măcar nu e vorba de cei câțiva lei pe care i-ai economisi, cât de faptul că lucrurile încep să se miște într-o direcție frumoasă, de faptul că Vocile acestor tineri cu idei ingenioase încep să fie auzite, iar proiectele cu impact social pozitiv sunt promovate și încurajate la nivel local. Felicitări lui Victor și echipei Cărțile pe față!

citesti si circului gratuit cu ctp cluj victor miron

Proiectul de recompensare a lecturii prin gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 4 – 7 iunie 2015 este susținut de Federația SHARE Cluj-Napoca în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca. 

Pentru a fi la curent cu proiectele și campaniile inițiate de Victor Miron și echipa Cărțile pe față, puteți urmări pagina lor de facebook: aici.

Iulia Marc
Redactor Cluj.com