Cimitirul Central din Cluj – obiectiv turistic inedit și loc de reflecție asupra vieții

de | | 4 Minute

Cimitirul Central din Cluj – obiectiv turistic inedit și loc de reflecție asupra vieții

„Moartea este un fenomen simplu în natură. Doar oamenii îl fac înspăimântător.” – așa începea Cel mai iubit dintre pământeni să ne vorbească despre viață (Marin Preda).

Într-un alt oraș, într-o altă grădină cu iepuri, într-un alt secol, ar fi considerat nepotrivit să recomanzi cuiva o plimbare liniștită prin cimitir. Dintr-o altă perspectivă spirituală, o familiarizare cu efemeritatea vieții (și-a morții) ar fi indicată pentru starea noastră de bine. Într-o altă societate, cu alte viziuni educative, copiii n-ar crește cu frica de cei morți, ci ar privi moartea ca ceea ce este, acel „fenomen simplu în natură”. Iar o plimbare în cimitir ar fi un prilej de reflecție asupra vieții, nu doar un moment trist, solitar și îngândurat.

cimitirul central din cluj lala

Orașul celor trecuți în neființă

Cotind de pe str. Avram Iancu, înspre unul dintre cele mai vechi cimitire clujene, într-o zi în care ești mai degrabă curios, nu copleșit de durerea pierderilor, poți descoperi un altfel de Cluj: aici este orașul celor trecuți în neființă.

Cu alei, clădiri cu arhitectură impresionantă, monumente, copaci și locuri de răgaz, mari personalități și, da, chiar și evenimente culturale, Cimitirul Hajongard /  Házsongárd se află, în mod neașteptat pentru un oraș (din România, mai ales), pe lista obiectivelor turistice recomandate celor care ajung prin inima Transilvaniei.

Nu dintr-un soi de teribilism local, după cum mai mereu se ridică vreo sprânceană mirată 🙂

cimitirul central din cluj lala 2

Cimitirul Central din Cluj este clasat ca monument istoric, iar dacă îți aloci timp să-i străbați aleile, vei înțelege și ce anume îl face demn de plimbări liniștite, în scop cultural, educativ sau turistic.

Spre finalul secolului al XVI-lea, în urma epidemiei de ciumă din 1585, cimitirul din jurul Bisericii Sfântul Mihail devenea neîncăpător. Autoritățile locale de la vremea respectivă au luat astfel decizia înființării actualului cimitir central pe vechiul deal Hajongard, la sudul cetății Clujului. Așa începea povestea…

cimitirul central din cluj pozeee (18) (Medium)

Grădina cu iepuri, grădina cu alune

Numele pitorescului cimitir vine de la vechea denumire a zonei, din limba germană: „Hasengarten” – Házsongárd în maghiară, „Grădina cu iepuri”, în traducere.
O altă variantă considerată a fi plauzibilă ca sursă etimologică ar fi termenul „Haselgarten” – o grădină cu aluni…

Cimitirul Central, un Panteon al Transilvaniei

Nu doar pitorescul și diversitatea arhitecturală a monumentelor funerare prezente în Cimitirul Central din Cluj fac din acesta un punct de interes, cât și numărul impresionant de mari personalități care au fost înmormântate aici. Savanți, arhitecți, artiști, profesori, muzicieni, medici, oameni politici și familii nobiliare – un adevărat Panteon al Transilvaniei.

cimitirul central din cluj pozeee (12) (Medium)

Dacă privești cu atenție pietrele funerare, vei remarca uimit nume familiare ale unor persoane relevante în dezvoltarea orașului de pe Someș.

  • Familii princiare și nobiliare precum Teleki, Bethlen, Kendeffy, Bánffy, Apor;
  • Profesori și academicieni: Sámuel Brassai, Emil Isac, Janos Apaczai Csere, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu, Constantin Daicoviciu, Raluca Ripan, Vasile Gh. Radu;
  • Muzicieni: Gheorghe Dima (compozitor, primul director al Conservatorului din Cluj), Nicolae Bretan (compozitor, bariton și regizor de operă, director al Operei Române din Cluj)
  • Artiști: actrița Keler Ilona, fotograful Kornius Szisismund, artistul liric Alexandru Racolța (tenor), sculptorul Virgil Fulicea;
  • Medici: Iuliu Haţieganu, Dominic Stanca, Leon Danielo, familia de farmaciști Mauksch-Hintz;
  • Politicieni și primari ai Clujului: Theodor Mihali de Prislop, Imre Mikó, Nicolae Drăganu (primul primar român al Clujului)
  • Savanți: Emil Racoviță
  • Arhitecți: Károly Kós -> apropo de recenta noastră incursiune în arhitectura și istoricul Bisericii cu Cocoș din Cluj;
  • etc.

cimitirul central din cluj lala perso

Cea mai veche piatră funerară din Cimitirul Hajongard

Cea mai veche piatră de mormânt are o venerabilă vârstă de peste 420 de ani. Aflată în partea luterană a Cimitirului Central, piatra datează din anul 1599!

Cripte, cavouri, tumbe și pietre de mormânt sculpturale -> Arhitectura unui cimitir

În Cimitirul Central din Cluj, granițele religioase și etnice dispar, iar timpul se dilată. Iar acest lucru se reflectă în numeroasele stiluri arhitecturale ale monumentelor funerare. Vom regăsi aici stilul eclectic, baroc, neoclasic, neogotic, neo-renascentist, Art Nouveau și neobaroc.

Aici se află și singurul monument funerar în stil neo-roman din Cluj: capela-cavou a familiei Bethlen.

Privind moartea cu alți ochi…

Înveți, pe aleile Cimitirului Central, să privești altfel viața, mai cu înțelegere, mai liniștit, mai ardelenește, dacă vrei. E o reflecție asupra modului în care ne oglindim unii pe alții, atât în viață, cât și după moarte. E o întâlnire cu oamenii de demult, cei care-au trăit în oraș înaintea ta, cei care și-au pus amprenta asupra Clujului, într-un fel sau altul.

Când ai ocazia, participă la vreun concert. Sau doar plimbă-te și descoperă mici detalii arhitecturale, scurte povești de viață și moarte.

Program de vizitare:
Iarna (perioada 16 noiembrie – 31 martie): 08:00 – 17:00;
Vara (perioada 1 aprilie – 15 noiembrie): 08:00 – 21:00.

Hartă Cimitirul Central din Cluj – realizată de Scena Urbană: https://www.flickr.com/photos/144453780@N02/30671246826/

Text & Foto: Iulia Marc, redactor Cluj.com Ghid Local