Centrul de la Ciucea reunește oameni, idei frumoase și emoții. Inițiat de Cristian Erdei, medic psihiatru și psihoterapeut, proiectul ,,The Return to yourself” prinde contur pe zi ce trece și ne oferă motive în plus pentru a vizita împrejurimile Clujului.
Călătorind, te transpui cumva și în alte teritorii emoționale. Ieși din zona de confort și privești cu entuziasm înainte. Drumul de la Cluj la Ciucea l-am făcut de nenumărate ori, fie că am fost la cetăți și alte comori din zonă, fie chiar în Ciucea la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga”, fie puțin mai încolo la Negreni, fie mult, mult mai încolo…
Drumul își schimbă acum valența, căci Ciucea nu mai este doar muzeul memorial. Pe hartă, putem marca din nou vechea pensiune Căprioara, devenită în ultimele luni ,,reședința” proiectului ,,The Return to yourself”, simplu zis: centrul de la Ciucea.
De la inaugurare, în doar două-trei luni, vechea pensiune rămasă în paragină până în toamna ce tocmai a trecut, a prins cu adevărat viață. S-a muncit și se muncește mult acolo.
Care este ideea centrului?
Abia de un an am început să apreciez cuvântul acesta: ,,centru”. Reîntoarceri la centru, la punctul de origine, la esență. Aici, la Ciucea, departe de agitațiile cotidiene și urbane, o echipă de profesioniști dezvoltă un minunat proiect, în cadrul unei asociații nonprofit, ce are ca scop punerea în practică a diferitelor strategii de dezvoltare umană și de rezolvare a unor dificultăți de natură psiho-emoțională prin care toți trecem la un moment dat în viață.
Cum se desfășoară activitățile și ce presupun ele?
Proiectul ,,The Return tu yourself” este gândit pe mai multe paliere și direcții, o îmbinare armonioasă de terapie, strategii de dezvoltare umană, socializare, drumeții în natură, artă, cultură, prietenie și schimbare. Centrul dispune inclusiv de locuri de cazare și parcare, multe dintre activități fiind gândite pe câte un weekend. E minunat să te deconectezi pentru o zi, două și să cunoști oameni noi, alături de care să te poți dezvolta, să evoluezi, să (te) descoperi.
Cum a evoluat o seară la Ciucea pentru noi? Am pornit din Cluj cu bagajul personal de gânduri și emoții, unii cu prejudecăți și scepticism, unii puțin anxioși și fără chef, alții cu entuziasm și curiozitate. Până au început activitățile în mod ,,oficial”, ne-am jucat. Joculețe de logică și gândire, propuse de Adela (colega noastră), de fapt o provocare la a reînvăța să gândim simplu. Cumva, nu credeam că oamenii, străini unii pentru alții în acel moment, ar fi deschiși înspre astfel de joculețe, nu sunt nici cele mai confortabile, nici cele mai relaxante.
Weekend-ul era dedicat unor workshop-uri de comunicare, iar sâmbătă seara am discutat despre Autenticitate, Empatie și Acceptare necondiționată – concepte frumoase, dar foarte greu de pus în practică. După câteva exerciții de a le comunica celorlalți gânduri, emoții și trăiri personale, Radu ne-a (în)cântat, sensibilizat și amuzat, pe alocuri. Chitara și o voce caldă, plăcută, au adus serii acel moment de intimitate și liniște. Nu poți ajunge iarna în satele clujene fără a fi răsfățat cu sarmale și alte bunătățuri, iar centrul de la Ciucea nu a făcut excepție de la regulă.
Cu stomacul, mintea, sufletul și curiozitatea hrănite, am ieșit afară, adunați în jurul focului. Da, Cristi zicea bine. Nu știu ce-i cu focul de apropie oamenii 🙂
Noi am părăsit Ciucea cândva târziu după miezul nopții, când lumea se pregătea de karaoke (tot o formă de exprimare) și mulți așteptau curioși a doua zi, ce promitea vizite în împrejurimi și alte activități ce vizau abilitățile de comunicare și abordare a conflictelor.
Multe dintre idei sunt aflate încă în fază de proiect și dezvoltare, în viitorul apropiat și îndepărtat, ne vom putea bucura, aici la Ciucea, de:
– activități de dezvoltare a inteligenței emoționale
– tehnici de control și eliberare emoțională
– activități pentru creșterea creativității
– relaxare, masaj, piscină (SPA)
– meditație
– campanii împotriva discriminării și stigmatizării de orice fel
– dărâmarea prejudecăților (frumos ilustrată prin ,,metafora zidului interior”)
– exerciții de autodezvăluire, autenticitate, empatie, compasiune și acceptare necondiționată
– dinamica și procesul schimbărilor interioare
– ,,Cimitirul de vise” – conștientizarea și revitalizarea dorințelor personale
– descoperirea de aptitudini și talente
– terapie individuală, de cuplu și familie, de grup (comunicare, asertivitate, gestiunea conflictelor,controlul și eliberarea emoțiilor, suport pentru pacienți cu boli cronice fizice și psihice, abuz, dependențe, doliu, activități de tip psihodramă, dezvoltare personală etc)
– terapie ocupațională
– reintegrare după spitalizare, emigrare sau detenție
– terapie prin artă (meloterapie, grafoterapie, terapie prin pictură, dans, etc)
– terapie asistată de animale
– sexologie
– tehnici de relaxare (respirație, relaxare musculară, bio-feedback, antrenament autogen Schultz etc)
– hipnoză, profile psihologice (testare și evaluare), informare medicală și profilaxie, workshop-uri și team building-uri
– consiliere vocațională, motivațională, pentru carieră și performanță, educațională, pre-maritală, spirituală sau nutrițională
– terapii complementare (acupunctură, homeopatie, Reiki, Bowen etc)
– organizarea unor grupuri de socializare și prietenie: grupul oamenilor singuri, grupul pensionarilor, tabere pentru copii, elevi sau studenți, schimburi de experiență interculturale și internaționale, acțiuni de voluntariat, aniversări, revelioane, petreceri tematice, karaoke, acțiuni umanitare
– excursii (transport și ghid turistic asigurat): ascensiuni montane, lacuri, peșteri, cetăți, etc.
– activități sportive și competiții individuale și de grup
– cercuri de pictură, sculptură, teatru, literatură, istorie (cu vizitare de cetăți și locuri de refugiu), psihologie, muzică, film (cinematograf cu vizionări și dezbateri cinefile), astrologie și astronomie, speologie, ecologie, grădinărit, religie (dialoguri inter-religii), video-fotografie
– concerte, cenacluri, lansări de carte
Un proiect ambițios nu doar prin natura diversității activităților propuse, ci și prin amplasarea lui în afara centrului urban. E un altfel de centru aici, la Ciucea. Un centru interior și personal, dacă vreți. Merită să ieși din confortul cotidian, din familiaritatea clădirilor orașului? Da. Ieșind din casă și din oraș, parcă și mintea iese din rutină și caută noi drumuri, noi oameni, noi perspective.
Puteți fi la curent cu evenimentele organizate în cadrul proiectului The Return to yourself urmărind pagina de facebook: aici.
Iulia Marc
Redactor Cluj.com