Cea mai caldă iarnă din istoria Clujului?
Zilele de ianuarie călduroase pe care le-am avut iarna aceasta la Cluj ne-au făcut să ne gândim la iernile de altădată. Ne amintim cu drag de iernile copilăriei când ne croiam drum prin frig și nămeți cu sania ca să ajungem pe derdelușurile pline de chiotele de bucurie ale copiilor, însă asta nu prea se mai întâmplă acum.
Până să vedem dacă aceasta este cea mai caldă iarnă din istoria Clujului, haideți să citim cum era iarna în Cluj prin 1836.
Cum era însă iarna la Cluj în urmă cu aproape două secole? Cum era percepută de turiștii mai puțin obișnuiți cu iernile troienite și foarte reci din Transilvania?
Din scrierile englezului John Paget, un englishman în Cluj precum Sting al zilelor noastre în New York, aflăm că iarna nu glumea la Cluj acum aproape două secole. Până în iarna anului 1836, la Cluj nu fusese atât de frig de ani de zile. Orașul era lovit de un frig extrem și, trecând peste unele exagerări ale scriitorului, iarna amintită a fost destul de grea chiar și pentru oamenii locului.
„Spre mijlocul lui ianuarie, frigul a devenit extrem. La opt dimineața în data de zece a acelei luni, termometrul arăta douăzeci și două de grade pe scara Reaumur sau cincizeci pe scara Fahrenheit, cu minus. Nu fusese atât de frig la Cluj de ani de zile.”
Temperaturile resimțite la Cluj erau mai reci decât cele înregistrate într-o iarnă obișnuită din orașul rusesc St. Petersburg.
„Într-adevăr, e mai frig decât într-o iarnă obișnuită la St. Petersburg. În general iarna este foarte aspră în Transilvania și eu nu cunosc alte lucruri care influențează climatul unei țări în afară de latitudine. Clujul se află la treisprezece grade în sud de St. Petersburg și cinci grade în sud de Londra. Totuși datorită poziției geografice, iarna durează cinci luni și este de o aspritate aproape arctică. Contrastul este și mai mare când stăm și ne amintim cât de călduroase sunt verile, când strugurii și pepenele se fac în aer liber”.
Pentru un englez, obișnuit cu o climă mai blândă, frigul arctic era greu de suportat. Ieșind afară, John Paget simțea cum frigul doare, cum respirația îi îngheța pe mustață și perciuni. Nici oamenii de pe stradă nu se simțeau mai bine. Scriitorul englez a reperat în trăsuri câteva femei care aveau urechile afectate de frig, în drumul lor spre petrecere.
„Aceasta era prima dată când am simțit un frig care pur și simplu te durea și, ieșind afară, mi-am dat seama că frigul îmi afecta destul de mult ochii. Respirația îmi îngheța pe mustață și pe favoriți și, deși nu am auzit de pierderea nasului din acest motiv câteva femei aveau urechile înghețate în trăsurile în care se aflau pe drumul lor către petrecerile în oraș”, scria John Paget.
În piață, înghețul făcea ca vânatul oferit spre vânzare să pară cât se poate de viu:
„Am fost surprins să văd, într-o zi, un țăran ce vorbea cu un altul în piață ce avea mâna pe capul unui cerb ce părea atât de domesticit, încât stătea tăcut lângă el. Dar în câteva secunde, când omul a plecat, am fost și mai uimit să-l văd că își așază animalul în exact aceeași poziție pe umeri și pleacă cu el. De fapt, tot vânatul și carnea înghețaseră, fiind nevoie să fie decongelate înainte să fie gătite”.
Așa era iarna la Cluj în 1836, dar care a fost evoluția temperaturilor de-a lungul vremii încât am ajuns să avem primăvară în luna ianuarie?
Schimbarea temperaturilor anuale în Cluj-Napoca
În graficul de mai jos, realizat de Meteoblue, putem observa tendința ascendentă a temperaturii în Cluj-Napoca din 1979 până în 2023. În partea de jos a graficului, dungile colorate reprezintă temperatura medie pentru un an –culoarea albastră pentru anii mai reci, iar culoarea roșie pentru anii mai calzi. E foarte ușor să observăm cât de mult a crescut temperatura în cel puțin ultimii 10 ani, când dungile sunt de un roșu tot mai aprins.
Cea mai geroasă zi de iarnă din Cluj-Napoca a fost în anul 1963, pe 23 ianuarie, când au fost -34.2°C. În alți ani, precum 1929, în februarie s-au înregistrat și -32.5°C. La polul opus, conform unui raport realizat de Hot News, cea mai caldă zi de iarnă din Cluj a fost înregistrată în 2017, când în luna februarie au fost 19,6°C, iar în anii următori graficul ne arată că temperaturile în Cluj au crescut și mai mult.
Suntem curioși să vedem cum va fi iarna în continuare la Cluj. Dacă vom avea zăpezi măcar apropiate cât de cât de poveștile lui John Paget sau iarna de acum încolo va fi mai asemănătoare cu o primăvară/toamnă ploioasă decât cu poveștile din copilărie de care ne aducem aminte cu drag.
Ce putem noi face între timp este să adoptăm un stil de viață cât mai sustenabil și să avem grijă de planeta noastră poate mai mult decât am avut până acum.
Articol scris de Tia Sîrca în 2016 și completat de Mălina Hăineală în 2023.