Ce poți face în Cluj iarna? Câteva idei îmbrăcate-n alb

de | | 5 Minute

Ce poți face în Cluj iarna? Câteva idei îmbrăcate-n alb

Doamnelor și domnilor, întrerupem programul obișnuit al existenței voastre cotidiene ca să vă oferim o informație esențială: Winter is Coming! 

Cu puțin noroc, vom avea parte de o iarnă frumoasă, blândă, îmbrăcate în straie albe imaculate, cu un frig domol, numai bun de ieșit din casă și celebrat acest anotimp grozav. Și, pentru că avem ocazia de a trăi în frumosul Cluj, înconjurat de dealuri vii și munți molcomi, putem profita la maxim de activitățile iernatice de aici, din oraș, sau din imediata apropiere.

Foto: Alexandrina Pop

La Ski și Snowboard înainte!

Amatori visători sau profesioniști pasionați? În zona Clujului vă puteți bucura de pârtii cel puțin distractive pentru orice categorie de schiori, respectiv specialiști într-ale plăcii. De la Feleac pornire, facem un scurt tur al pârtiilor din județul Cluj unde vă puteți exersa mișcările impresioniste de iarnă.

Pârtia Feleacu

Distanța: la 12 kilometri de Cluj
Pârtie: albastră cu grad mic de dificultate, 765 m lungime, 98 m diferență de nivel
Dotări: teleschi (fără telescaun), 9 tunuri de zăpadă artificială, ratrac, centru de închiriere echipament, nocturnă, banda pentru începători, tubing.
Prețuri teleschi: 5 lei / urcarea.
Prețuri închiriere echipament: Clăpari – 20 lei | Beţe – 10 lei | Schiuri – 20 lei | Echipament complet – 40 lei


..

Mărișel Ski & Snowboard Resort

Distanța: la 50 kilometri de Cluj
Prețuri: între 20 – 25 lei / adult pentru 20 puncte, în funcție de perioadă (lună sau ziua din săptămână) » 2 puncte / urcare Teleschi 2 | 4 puncte / urcare Teleschi 1 | 10 puncte / urcare Telescaun
Pârtii: 4 pârtii (de dificultate albastră, roșie, neagră) + 1 pârtie pentru sanie;
Dotări: două instalații teleschi, o instalație telescaun de 4 persoane, nocturnă, zăpadă artificială, parcare amenajată (500 locuri).

Partia Marisel

Pârtia de Schi Muntele Băișorii

Distanța: la 55 kilometri de Cluj
Dotări: Deține unul dintre cele mai lungi teleskiuri din România, 1035 m; iluminat nocturn. Fără telescaun.
Pârtia Băișoara Mare: pârtie roșie cu grad de dificultate mediu, 1200 m lungime, înclinație 17%, diferență de nivel 200 m.

Partia de schi Muntele Baisorii.

Buscat Resort

Distanța: la 60 kilometri de Cluj
Dotări: telescaun pentru două persoane, tunuri de zăpadă, apres-ski, centru de închiriere echipament, parcare amenajată (200 locuri).
Prețuri: 9 lei pe urcare | 85 lei pentru 11 urcări | 95 lei / jumătate de zi.
Pârtii: Pârtia Buscat 1 (albastră, dificultate mică, 1300 m), Pârtia Buscat 2 (roșie, dificultate medie, 800 m), Pârtia Buscat 3 (neagră, dificultate ridicată, 900 m).

Ce poți face în Cluj iarna?

Un triplu tulup la patinoarele clujene

Patinoarul din Piața Unirii, unde Târgul de Crăciun e în toi, respectiv Patinoarul Fiesta Sport de la Cora: unul înconjoară festiv statuia lui Matia Corvin, altul te îmbie direct la cumpărăturile de rigoare. Cam acestea sunt cele două opțiuni de patinoar în care vă puteți exersa triplu lutz cu dublu tulup. Desigur, ar mai fi și varianta în care Mama Natură creează în mod 100% natural cadrul magic de dat cu patinele pe lac, dar să nu intrăm nechemați în această controversă. (vezi Lacul Chios sau Lacul Gheorgheni)

Morgo_Travel

Săniuța fuge.. Și noi după ea 🙂

Pentru cei mai puțin versatili într-ale schiurilor, pentru cei ce-și amintesc cu drag de copilărie, pentru mici și pentru mari, săniuța – brand național – rămâne cea mai distractivă activitate de iarnă și marele avantaj este că se poate practica aproape oriunde în Cluj. Personal, îmi amintesc cu drag de o după-amiază în Mănăștur, unde strada Parâng s-a transformat pentru câteva zeci de minute într-o veritabilă pârtie de sănii fericite. Doar cu acordul și sub supravegherea atentă a părinților, bineînțeles.

Extravaganța iernii.. Ciubărul și prietenii

Merită încercat cel puțin o dată. O baie în ciubăr sub cerul înstelat, cu apă fierbinte, cu sunetul de lemne trosnind în cazan, cu răcoarea iernii, cu prietenii aproape și vinul fiert și mai aproape… nordicii știu ei ce știu. În Cluj și în împrejurimi aveți mai multe opțiuni de centre spa și wellness unde puteți găsi astfel de ciubere. Relaxarea este garantată.

instagram.com/constantinopris

Dar niște plimbări romantice urmate de un vin bun, ce ziceți?

O altă activitate utilă endorfinelor și serotoninei pe timp de iarnă este simpla plimbare de cuplu în Parcul Central, în Parcul Cetățuia, în Făget etc. Dacă prindeți și un peisaj cu fulgi de nea căzând elegant pe șuvițele iubitei, momentul iernatic este cu atât mai impresionant. Lucrurile simple contează.

De Crăciun, fii mai… știți voi

Activități sportive, artistice, romantice… avem ce face în Cluj iarna. Ce mai putem face este să ne întoarcem puțin spre cei nevoiași și să dăm o mână de ajutor oricui are nevoie. Acțiunile de voluntariat sunt binevenite întotdeauna și sigur este nevoie de un om în plus la organizațiile non-guvernamentale dedicate voluntariatului. În perioada aceasta se strâng alimente, jucării, haine, încălțăminte, medicamente, pentru zecile de mii de oameni care nu se pot descurca peste iarnă fără un pic de ajutor și înțelegere. Urmăriți paginile de Facebook ale asociațiilor din Cluj care întreprind în această perioadă acțiuni de ajutorare și puneți de un cadou pentru cei ce nu-și permit cadouri.

La final, ascultați datele meteo:

Să sperăm că va ninge mult și frumos la Cluj, că va fi frig doar cât să nu uităm că ne aflăm, totuși, în sezonul rece. Winter is coming, să sperăm. 🙂

HumansofClujNapoca