Ce poți face în Cluj iarna? Câteva idei îmbrăcate-n alb

de | | 5 Minute

Ce poți face în Cluj iarna? Câteva idei îmbrăcate-n alb

Doamnelor și domnilor, întrerupem programul obișnuit al existenței voastre cotidiene ca să vă oferim o informație esențială: Winter is Coming! 🙂

Cu puțin noroc, vom avea parte de o iarnă frumoasă, blândă, îmbrăcate în straie albe imaculate, cu un frig domol, numai bun de ieșit din casă și celebrat acest anotimp grozav. Și, pentru că avem ocazia de a trăi în frumosul Cluj, înconjurat de dealuri vii și munți molcomi, putem profita la maxim de activitățile iernatice de aici, din oraș, sau din imediata apropiere.

Foto: Alexandrina Pop

La Ski și Snowboard înainte!

Amatori visători sau profesioniști pasionați? În zona Clujului vă puteți bucura de pârtii cel puțin distractive pentru orice categorie de schiori, respectiv specialiști într-ale plăcii. De la Feleac pornire, facem un scurt tur al pârtiilor din județul Cluj unde vă puteți exersa mișcările impresioniste de iarnă. 🙂

 • Pârtia Feleacu
  12 kilometri de Cluj
  Pârtie albastră cu grad mic de dificultate, 765 m
  Iluminat nocturn
  .

  .
 • Dângău Mare
  37 kilometri de Cluj
  2 pârtii de schi dotate cu instalații pentru zăpadă artificială.
  Pârtia Gemenii: pârtie roșie, grad de dificultate mediu, 600 de metri, înclinație 23%.
  Pârtia Neagră: grad ridicat de dificultate, 400 de metri, înclinație 33%.
  .
 • Pârtiile Mărișel
  50 kilometri de Cluj
  4 pârtii, din care două dotate cu tunuri de zăpadă artificială și iluminat nocturn.
  Pârtia Mărișel-Leșu (actuală Pârtia Veche): pârtie roșie cu grad mediu de dificultate, 750 metri.
  Pârtia Albastră: grad de dificultate mic, 1,6 km.
  Pârtia Roșie: cu grad de dificultate mediu, 1,5 km.
  Pârtia Neagră: grad de dificultate ridicat, 1,3 km.

  Pixelninja Visuals
 • Stațiunea Băișoara
  55 kilometri de Cluj
  Deține unul dintre cele mai lungi teleskiuri din România, 1035 m; iluminat nocturn.
  Pârtia Băișoara Mare: pârtie roșie cu grad de dificultate mediu, 1200 m, înclinație 17%
  .
 • Buscat Resort
  60 kilometri de Cluj
  inclusă în Stațiunea Muntele Băișorii dar diferită din punct de vedere al pârtiilor
  3 pârtii dotate cu telescaun pentru 2 persoane, tunuri de zăpadă
  Pârtia Buscat 3: pârtie neagră cu grad de dificultate ridicat, 900 m.
  Pârtia Buscat 2: pârtie roșie cu grad de dificultate mediu și o lungime de 800 de metri.
  Pârtia Buscat 1: pârtie albastră cu grad de dificultate mic, 1300 de metri.
  .
 • Pârtia Codrii Vlăsinului / Ciucea
  72 kilometri de Cluj
  Instalație de teleschi, zăpadă artificială, iluminat nocturn
  Pârtie roșie cu grad de dificultate mediu, 980 de metri, înclinație de 16%, rampe naturale.
  .
  partia de schi codrii vlasinului ciucea vanatori cluj

Un triplu tulup la patinoarele clujene

Patinoarul din Piața Unirii, unde târgul de Crăciun e în toi, respectiv Patinoarul Fiesta Sport de la Cora: unul înconjoară festiv statuia lui Matei, altul te îmbie direct la cumpărăturile de rigoare. Cam acestea sunt cele două opțiuni de patinoar în care vă puteți exersa triplu lutz cu dublu tulup 🙂
Desigur, ar mai fi și varianta în care Mama Natură creează în mod 100% natural cadrul magic de dat cu patinele pe lac, dar să nu intrăm nechemați în această controversă. (vezi Lacul Chios sau Lacul Gheorgheni)

Morgo_Travel

Săniuța fuge.. Și noi după ea 🙂

Pentru cei mai puțin versatili într-ale schiurilor, pentru cei ce-și amintesc cu drag de copilărie, pentru mici și pentru mari, săniuța – brand național – rămâne cea mai distractivă activitate de iarnă și marele avantaj este că se poate practica aproape oriunde în Cluj. Personal, îmi amintesc cu drag de o după-amiază în Mănăștur, unde strada Parâng s-a transformat pentru câteva zeci de minute într-o veritabilă pârtie de sănii fericite. Doar cu acordul și sub supravegherea atentă a părinților, bineînțeles.

Să-l întâlnim pe Bob, cel alpin

Da da, se poate face bob alpin în Cluj. Tot în Feleac, la Fun Park. Pe o lungime de 1400 de metri, cu un sistem de role pe șine, capacitatea fiind doi adulți sau de un adult și un copil. Curbe, diferențe de nivel, peisaj de iarnă, întoarcerea cu teleschiul, distracție garantată!
Tot la Fun Park puteți opta pentru tubing – 20 de colaci pneumatici folosiți direct pe zăpadă, o nebunie de amuzament! Dar aveți grijă la spate.

Extravaganța iernii.. Ciubărul și prietenii

Merită încercat cel puțin o dată. O baie în ciubăr sub cerul înstelat, cu apă fierbinte, cu sunetul de lemne trosnind în cazan, cu răcoarea iernii, cu prietenii aproape și vinul fiert și mai aproape… nordicii știu ei ce știu. În Cluj și în împrejurimi aveți mai multe opțiuni de centre spa și welness unde puteți găsi astfel de ciubere. Relaxarea este garantată.

instagram.com/constantinopris

Dar niște plimbări romantice urmate de un vin bun, ce ziceți?

O altă activitate utilă endorfinelor și serotoninei pe timp de iarnă este simpla plimbare de cuplu în Parcul Central, în Parcul Cetățuia, în Făget etc. Dacă prindeți și un peisaj cu fulgi de nea căzând elegant pe șuvițele iubitei, momentul iernatic este cu atât mai impresionant. Lucrurile simple contează.

De Crăciun, fii mai… știți voi

Activități sportive, artistice, romantice… avem ce face în Cluj iarna. Ce mai putem face este să ne întoarcem puțin spre cei nevoiași și să dăm o mână de ajutor oricui are nevoie. Acțiunile de voluntariat sunt binevenite întotdeauna și sigur este nevoie de un om în plus la organizațiile non-guvernamentale dedicate voluntariatului. În perioada aceasta se strâng alimente, jucării, haine, încălțăminte, medicamente, pentru zecile de mii de oameni care nu se pot descurca peste iarnă fără un pic de ajutor și înțelegere. Urmăriți paginile de Facebook ale asociațiilor din Cluj care întreprind în această perioadă acțiuni de ajutorare și puneți de un cadou pentru cei ce nu-și permit cadouri. Sigur găsiți repede informații în acest sens.

La final, ascultați datele meteo:

Să sperăm că va ninge mult și frumos la Cluj, că va fi frig doar cât să nu uităm că ne aflăm, totuși, în sezonul rece. Winter is coming, să sperăm. 🙂

HumansofClujNapoca