Ce înseamnă să fii tânăr antreprenor în Cluj – în România – și de ce să devii independent financiar? [INTERVIU] | #PiațaImobiliară

de | | 6 Minute

Ce înseamnă să fii tânăr antreprenor în Cluj – în România – și de ce să devii independent financiar? [INTERVIU] | #PiațaImobiliară

Cu o piață puțin spus competitivă în Cluj, zărind multe oportunități, dar și multe provocări, ne-am întrebat ce-o fi însemnând să fii antreprenor în Cluj, în România. Ne-a răspuns întrebărilor Oana Iulia Adam, administrator Zoom Imobiliare.

Îi lipsesc multe sistemului de învățământ din România, iar lipsa unei educații antreprenoriale de bază este poate printre cele mai (aparent) nesemnificative probleme. Totuși, atât de mulți tineri se regăsesc în postura de-a vrea să facă ceva, să dezvolte un business, un proiect, o idee, fără însă a reuși să descâlcească ițele birocrației românești, acest monstru ucigător de visuri.

Dacă domeniul de business, în general, este oricum competitiv, piața imobiliară este ceva aparte, cu atât mai mult piața imobiliară clujeană, aflată într-o continuă dezvoltare, cu o dinamică imprevizibilă și cu multe provocări. Ce fel de calități, cunoștințe sau resurse îți trebuie pentru a răzbi astfel pe o piață atât de ingrată, după cum mulți o resimt?

Oana Iulia Adam este administratorul Zoom Imobiliare, o afacere locală de succes într-un domeniu schimbător, instabil și extrem de provocator.

Cluj.com » Probabil că o primă întrebare, analizând contextul social și antreprenorial, este de ce, de ce un business în imobiliare? Cum a început totul, cum ai decis să alegi calea antreprenoriatului?

Oana Iulia Adam: În primul rând, a fost un concept creat din dorința de a face ceva bun pentru orașul care m-a primit încă de când eram studentă, iar apoi din dorința de a deveni independentă financiar. Bineînțeles, dorința de dezvoltare personală și dorința de progres au contribui și ele, determinându-mă să-mi creez o afacere. Am ales acest domeniu deoarece doar aici am simțit că pot jongla cu următoarele concepte: demnitate, corectitudine, plăcerea de a lucra cu oamenii, dinamică, interacțiune și independență.

Cluj.com » Care au fost, care sunt cele mai mari provocări ca antreprenor în România? Ce te motivează să continui, să crești ca antreprenor?

Oana Iulia Adam: Cele mai mari provocări, care persistă și în prezent, vizează forța de muncă. Este o problemă generală și consider că va persista atât timp cât resursele umane nu vor fi calificate. De altfel, așa cum spuneai la început, problema principală este învățământul care nu dezvoltă o ramură de vânzări sau chiar de business din stadii mai timpurii. Cât despre motivația zilnică, pentru mine este vorba despre bucuria de a persevera și de a primi zâmbete și mulțumiri din partea oamenilor cu care lucrăm. Este important să muncești calitativ și să reușești să îți mulțumești clienții. 

Cluj.com » Așadar, în ciuda obstacolelor de natură fiscală, legislativă, economică, etc., de ce ai încuraja tinerii să ia această cale a antreprenoriatului?

Oana Iulia Adam: Mi-ar plăcea să văd tineri care muncesc de dimineața până seara – dar în țara noastră – alegând să se dezvolte aici. Deși mulți preferă să plece din România și să muncească în alte țări, consider că ar fi mult mai bine să se gândească la o idee de afacere pe care să o dezvolte. Acest lucru le-ar stârni acea plăcere autentică de a munci, aici la noi, și de a se dezvolta serios în domeniul ales. Încurajez tinerii să își încerce norocul. Ca tânăr antreprenor nu va fi ușor să inspiri încredere potențialilor clienți sau colaboratori, însă merită să muncești chiar și în această direcție: să câștigi această încredere și să îți creezi o imagine de tânăr dornic de realizări. Și, apropo, se poate și în România – vă spun din proprie experiență.

Cluj.com » Impozite, taxe, management, salarizări, legislație, contabilitate – sunt printre cele mai neplăcute obligații pentru tinerii antreprenori. Cât de complicate sunt, în realitate, procedurile?

Oana Iulia Adam: Situația cu administrarea unor afaceri în România reprezintă, cred, o problemă general valabilă în toate domeniile, pentru toți antreprenorii. În principiu, reglementările nu te ajută să crești o afacere la noi în țară. Dimpotrivă, cu toții avem impresia că scopul acestora ar fi să ne țină pe loc sau chiar să ne impună să renunțăm. Dacă Statul, prin prisma reglementărilor aduse, ar fi mai „friendly” cu tinerii antreprenori, angajații ar câștiga la rândul lor mai mulți bani, implicit resursele umane ar fi mai motivate să contribuie la dezvoltarea economică. Pe noi însă, ca firme și antreprenori, ne blochează Statul; la rândul nostru, noi blocăm angajații, care la rândul lor, nemotivați fiind, blochează dezvoltarea firmelor. Se creează un fel de „lanț trofic”. 

Cluj.com » Ce nu ne spune nimeni cu privire la ce înseamnă, la modul real, să îți dezvolți propria afacere?

Oana Iulia Adam: În spatele unui brand frumos sau al unei afaceri prospere, există multe nopți nedormite, mult stres și mult efort. Nu este niciun secret faptul că trebuie să muncești pentru a culege apoi roadele. Anii pe care i-am petrecut ca angajat la alte companii, înainte de a-mi înființa propria firmă, nu se compară din punct de vedere al oboselii acumulate, al stresului sau al responsabilităților asumate. Este extrem de important să conștientizezi ce faci, cum faci și de ce faci toate aceste eforturi, până la urmă. Din postura de angajată, aveam o serie de responsabilități, mai multe sau mai puține. Acum, însă, răspund de absolut tot. Aceasta este diferența. Din păcate, o simplă greșeală poate oricând să-i pună capăt visului tău. 

Cluj.com » Zoom Imobiliare s-a dezvoltat frumos, organic, într-un domeniu extrem de competitiv și controversat, mai ales aici, în Cluj. Totuși, sunteți pe piață de mai mulți ani. Ce anume vă diferențiază de alte agenții imobiliare?

Oana Iulia Adam: Când am pornit această afacere, știam în linii mari cam care este concurența. Am conștientizat însă, la modul concret, abia după o perioadă, pe măsură ce ne-am lovit de unele situații. Pe noi nu ne interesează concurența, ci avem în vedere un principiu simplu: cel mai bun să câștige. Cum de multe ori am câștigat în detrimentul altora, sunt extrem de mulțumită de agenția noastră. Să răspund și întrebării: noi am pornit cu sloganul „Zoom Imobiliare. Atenți la dorințele tale.” Tocmai acest lucru ne diferențiază de restul agențiilor imobiliare. Ascultăm clienții în mod activ, suntem orientați spre nevoile lor și, de multe ori, alegem să lucrăm cu anumiți clienți pe care alte agenții imobiliare îi resping din varii motive (sunt prea dificili, au animale de companie, sunt de o etnie diferită, au mulți copii, etc), situații care apar cu precădere pe departamentul de închirieri, unde apar mai multe provocări. Reușim să îi ajutăm pe acei oameni cărora li s-a spus în altă parte că „nu se poate”. 

zoom imobiliare cluj 4

Cluj.com » Când vorbim despre dezvoltarea propriei afaceri, vorbim despre riscuri – financiare sau de altă natură. Cam cât de mari au fost acestea în cazul tău și de ce ai încuraja tinerii să își asume, totuși, riscuri?

Oana Iulia Adam: Riscurile sunt zilnice. Nu riști, nu câștigi. În momentul în care alegi totuși să devii antreprenor, trebuie să calculezi aceste riscuri. Studiile universitare m-au ajutat în acest sens, dar în practică, lucrurile stau cu totul altfel. Riscurile încep încă din momentul în care visul tău (compania) se concretizează. Primul an a fost de test, căci atunci am văzut cum se pot răsturna situații, cum poți pierde puțin câte puțin. Am învățat însă și care este forța necesară pentru a redresa aceste situații. Ideea de bază este să nu renunți atunci când îți este greu. Trebuie să îți atingi obiectivele și să tinzi mereu înspre mai mult. Cred că ai nevoie de multă ambiție și de o dorință de a fi un om de succes. 

Cluj.com » Ce sfat le-ai da tinerilor care își doresc să pornească un business? Dar un business în piața imobiliară?

Oana Iulia Adam: Primul pas ar fi să își dorească să dezvolte o afacere. Dacă își doresc cu adevărat, nimic nu le poate sta în cale. Apoi, este nevoie de seriozitate și de atenție la calitate. Trebuie să persevereze și să fie siguri pe ceea ce fac. Desigur, nu este ușor, căci după o perioadă poate deveni copleșitor să îți asumi constant riscuri și să fii responsabil și de stabilitatea financiară a celorlalți. Trebuie gândite și calculate toate posibilitățile. Voință și încredere, iar roadele vor fi pe măsură, cu siguranță! 

imobiliare cluj

Articole recomandate: