Ce au mai inventat clujenii?
Prima ediție a salonului de inventică a avut loc în anul 2002, în cadrul Târgului Internațional „Foresta” din incinta Expo – Transilvania. Cele 30 de invenții expuse atunci au fost o premieră pentru clujeni, care s-au arătat extrem de interesați de expoziția inedită.
Din anul 2014, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a preluat organizarea salonului de invenții, devenind astfel singura universitate din Europa care organizează un astfel de eveniment.
Și anul acesta Clujul a devenit un furnicar de oameni creativi. Cu un număr de aproximativ 400 de invenții, Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii – Pro Invent 2017, a ajuns la cea de-a XV-a ediție. Salonul de invenții este organizat în incinta Universității Tehnice, în perioada 22-24 martie.
Numărul participanților este într-o creștere continuă, anul acesta fiind prezente peste 65 de entități participante, grupate în universități, firme, asociații, inventatori privați, institute, centre și stațiuni de cercetare, sau persoane fizice din țară și străinătate.
Clujul generează multe cereri de brevete, în special pentru roboți și sisteme automatizate. Majoritatea dintre acestea conțin noutăți absolute în domeniu. Invențiile acoperă însă domenii variate precum: știință și tehnică, mecatronică, agricultură, industrie alimentară, produse naturiste, produse cosmetice, derivați chimici, filtre de aer sau roboți.
Din păcate, inventivitatea nu garantează profitul cercetătorilor. Doar 2% din invenții sunt vândute și aduc un profit real. Pentru a primi brevetul, ele trebuie să îndeplinească mai multe criterii, iar pentru a ajunge pe piața este nevoie ca proiectul să fie aplicabil și să nu necesite costuri mari.
Anul acesta, marele câștigător al salonului de inveții a fost proiectul VIKI, casa inteligentă care învață obiceiurile proprietarului, reducând costurile energiei cu 30% și asigurând confortul gazdelor. Proiectul este inițiat de două firme clujene: Qsound Soft și Napoca Software.
Invenții trăsnite: mașina omidă, dispozitiv ce distruge meteoriții în câteva secunde, kart off-road, geanta inteligentă, dulciuri cu probiotice sau aspiratorul care se deplasează singur. Menite să ne ușureze viața, invențiile apelează la creativitatea noastră, făcându-ne să evoluăm constant.